Redactie

Ultieme luisterstoel mikt op bemiddelde audiofielen

In menige hifi-advertenties zie je in de achtergrond een Lounge-zetel van Eames lurken. Maar een echte luxueuze stoel die doelbewust voor het beluisteren van muziek ontworpen werd, dat was er nog niet. Tot de Lobster Chair op het toneel verscheen.

De Lobster Chair is een creatie van twee Deense ontwerpers en dateert van 2008. De naam verwijst niet enkel naar de algemene vorm maar ook naar de gebogen houten achterkant die net als de rug van een kreeft uit verschillende segmenten bestaat. Helemaal nieuw is dat de designzetel door speakerfabrikant GamuT is aangepast om beter geschikt te zijn voor het luisteren van muziek.

Het idee achter de getunede Lobster Chair is dat de kamerakoestiek vaak een grote impact heeft op de waargenomen klank, maar dat iets aan reflecties en dergelijke doen veel geld kost. Dus word je in de Lobster Chair omhuld op zo'n manier dat die kamerreflecties je niet bereiken, aldus de fabrikant.

Zetelend in de zetel zou je enkel de directe uitstraling van een speaker horen. Om gereflecteerd geluid in de stoel zelf te voorkomen, is de hoofdsteun volgens GamuT uit een materiaal gemaakt dat geluidsgolven absorbeert. Deze voering is beschikbaar in het zwart of rood. Het effect zou hetzelfde zijn als het elimineren van hinderlijke reflecties in de ruimte. Of dat effectief in de praktijk het geval is, zal wellicht afhangen van een aantal factoren. 

De kostprijs van de hifi-versie van de Lobster Chair zou volgens GamuT gelijkt moeten zijn aan het prijskaartje dat aan de normale versie bengelt. Reken dus op een prijs ergens in de buurt van 4.000 euro, met nog een meeruitgave voor de hocker. Het is niet bekend of de hifi-versie beschikbaar is met dezelfde kleuropties als de originele Lobster.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.