Redactie

Geen 3D meer voor Samsung

Samsung verzamelt jaarlijks de pers in Monaco voor de voorstelling van alle nieuwe producten. Uiteraard een uitgelezen gelegenheid om de toekomst van televisie even af te tasten. Niet alleen kunnen we dan een praatje maken met de specialisten, maar er was dit jaar ook een panelgesprek voorzien over de toekomst van tv.

,

Ook dit jaar blijft SUHD de naam waaronder Samsung zijn beste schermen in de markt zal zetten.  In essentie is er weinig veranderd aan de onderliggende technologie. Quantum dots zorgen nog steeds voor een breder kleurbereik. Samsung liet wel weten dat de quantum dots zelf verbeterd zijn zodat ze nu een nog breder kleurbereik (96% DCI) realiseren. Ook het lcd-paneel zelf is verbeterd, en dat resulteert in een hoge lichtopbrengst. Het nieuwe Ultra Black schermfilter moet hinderlijke reflecties tot een minimum beperken. Alle SUHD modellen halen de 1000 nits piekhelderheid die nodig is voor het Ultra HD Premium-logo van de UHD Alliance.

Voor de absolute fans van beeldkwaliteit is er de KS9500. Die gebruikt een Full Array led-achtergrondverlichting met local dimming. De achtergrondverlichting kan dus in segmenten gedimd worden. Daardoor zal hij de beste contrastweergave hebben.  De 65 inch KS9500 draagt wel een prijskaartje van 4.799 euro.  Duur, dat is zeker, maar aanzienlijk goedkoper dan de 6.999 euro die vorig jaar voor de 65JS9500 werd gevraagd. Voor wie toch graag een slanker design combineert met uitstekende beeldkwaliteit is er de KS9000. Die maakt dan wel gebruik van een edge led achtergrondverlichting.  De 65 inch KS9000 staat geprijsd aan 3.699 euro.

Samsung heeft ook oren gehad naar de mensen die toch een vlak model verkiezen. De KS8000 lijkt ons in essentie een vlakke KS9000 te zijn. Voor de 65 inch versie betaal je 3.499 euro. Instappen in de SUHD-reeks doe je met de KS7000. Voor 1.999 euro ga je naar huis met het 55 inch model.

,

HDR ondersteuning is in een heel groot deel van de line-up voorzien. Alle SUHD-modellen dragen het Ultra HD Premium logo, en leveren dus de beste prestaties. Daaronder levert heel de 6000-reeks echter ook HDR (onder de naam HDR Pro). Die toestellen herkennen HDR-content en kunnen hem weergeven, maar zullen dat dus met minder verve doen dan de SUHD-toestellen. Kleur en piekhelderheid zijn lichtjes beter dan bij een nieuw type led in de achtergrondverlichting.

Wat standaarden betreft gokt Samsung duidelijk op HDR10. Dolby Vision is niet ondersteund. 

,

Er gaat al een tijdje een persistent gerucht dat Samsung in 2017 terug op OLED-schermen in de markt zou zetten. Die geruchten komen meestal van Merck, een fabrikant van OLED-materiaal.  Een paar weken geleden liet Samsung in de Korea Times optekenen dat ze terug uitkijken naar OLED tv. “Onze focus ligt op kleine OLED-schermen voor smartphones. Maar we gaan verder met projecten voor de ontwikkeling van grote OLED-schermen voor andere toepassingen. We ontwikkelen ook producten met flexibele OLED schermen. De exacte markttiming voor dergelijke producten hangt af van gesprekken met onze klanten.”

Uiteraard hebben we de vraag ook gesteld, maar we stootten steevast op ‘geen commentaar’. Mogelijk is 2017 dus toch nog wat optimistisch. 

,

De One Connect Box (of Smart Evolution Kit) was een revolutionair idee van Samsung. Voor een relatief kleine kost koop je een hardware en software upgrade van je bestaande televisie. Het scherm blijft uiteraard, maar je krijgt wel snellere hardware, recentere software met nieuwe features en indien nodig ook nieuwe aansluitingen (zoals bijvoorbeeld nieuwe HDMI-versies).

Toch verlaat Samsung dat pad. De One Connect bestaat nog, maar doet enkel nog dienst voor de aansluitingen, zodat je maar een kabel naar de tv moet laten lopen. Gepolst naar de reden, antwoordde Samsung, “Wij voorzien geen veranderingen niet meer die hardware upgrades zullen vereisen binnen de levensduur van het toestel. De huidige processoren voldoen en Tizen kan makkelijk aangepast worden. Software updates volstaan dus.”

Op de vraag of de 2015 toestellen dan een upgrade zouden krijgen naar het nieuwe 2016 Smart TV systeem was het antwoord: “Mogelijk, maar we kunnen dat niet bevestigen.”

,

Het zal misschien niemand verrassen, maar 3D is nooit echt populair geweest. Sommige zenders (ESPN in de VS bijvoorbeeld) hebben er mee geëxperimenteerd, maar een echt succes was dat niet. Consumenten gebruiken het kennelijk ook bijzonder weinig. Enkel de jongste kijkers vinden het wel leuk, maar het gros van de kijkers verkiest 2D.

Ook in de UHD Blu-ray standaard is niets terug te vinden over 3D en volgens de voorzitter van de Blu-ray Disc Association, Victor Matsuda, zal dat zo blijven.

Samsung heeft dan maar in een keer de knoop doorgehakt: op alle 2016 tv-modellen zit geen 3D meer. Het is zinloos om een feature aan te bieden die niet gebruikt wordt, aldus Samsung. Mogelijk zouden ook andere fabrikanten in deze beweging mee gaan.

,

Onze televisie in de woonkamer wordt steeds groter. 40 – 46 inch is ondertussen de meest populaire maat, maar ook de grotere maten zitten nog steeds in de lift. De tweede tv lijkt echter meer en meer te verdwijnen. Zijn plaats wordt ingenomen door tablets. 

,

Dit jaar zien we de introductie van de UHD Blu-ray speler en de bijhorende schijven.  En alhoewel we natuurlijk enthousiast zijn dat er eindelijk meer Ultra HD én HDR content beschikbaar zal zijn, is het maar de vraag hoe populair een nieuwe schijfformaat nog kan worden. Streaming neemt immers een steeds grotere plaats in, vanwege het enorme gemak.  Simon Bryant van Futuresource, “We denken dat Ultra HD Blu-ray de levensduur van fysieke media wel zal verlengen, maar het is duidelijk dat de verkoopcijfers van fysieke media in een dalende trend zitten.  Die trend zal UHD Blu-ray niet kunnen ombuigen, denken we.”

Samsung liet ons de UBD-K8500 zien, hun eerste UHD Blu-ray-speler. Dankzij een samenwerking met 20th Century Fox zal bij elke speler ook een UHD-schijf van The Martian zitten. 20th Century Fox plant overigens meer dan 100 titels uit te brengen dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.