Redactie

IoT door de ogen van Samsung

Met SmartThings wil Samsung al onze huizen veranderen in slimme huizen. En tegen 2020 zullen alle Samsung toestellen connected zijn. We spraken met Dan Harvie, European Director Home Appliances, over hun strategie.

,

Wij spreken niet zo zeer over een focus vanuit het perspectief van bepaalde producten. De unieke aanpak die we vandaag tonen, is het idee van een ecosysteem. De naadloze integratie van alle apparaten, of dat nu een smartphone, tablet, tv, audio, wasmachine, koelkast of stofzuiger is. Ten opzichte van vorig jaar zien we een enorme uitbreiding van de connected mogelijkheden en IoT integratie in het hele portfolio, en dat is nu net het Samsung ecosysteem.

,

Vanuit het perspectief van de consument: beschikbaarheid en toegankelijkheid. SmartThings opnemen in de Samsung familie betekende een enorme stap voorwaarts qua toegankelijkheid en het verbreed de penetratie in de markt. SmartThings starterkits die als startpunt dienen om je smart home te bouwen zijn nu gewoon beschikbaar in de winkel (nvdr: later op het jaar). En natuurlijk breiden we het aantal apparaten uit dat je er op kan aansluiten. Dat is onze rol in het democratiseren van IoT: het zo toegankelijk mogelijk maken voor zo veel mogelijk klanten.

,

We zijn daar heel duidelijk over geweest, al van bij onze eerste communicaties op CES in 2015: we willen een volledig open platform en ecosysteem. Zo kunnen klanten allerlei andere apparaten en merken connecteren en integreren in hun smart home. Dat is overigens ook de enige manier waarop IoT kan functioneren. Er werken ongeveer 20.000 software ontwikkelaars aan IoT producten en dat kan alleen met open aanpak. Een lijst van alle producten die samen werken met SmartThings vind je op deze pagina.

,

Mijn domein is huishoudapparaten, dus ik ga het even vanuit die hoek bekijken.

Als we over smartphones of tv praten, dan verwacht de consument vandaag al intuïtieve integratie, communicatie en slimme functies. Maar als je kijkt naar een wasmachine zoals de AddWash, dan zie je dat die nu ook dat soort functies en mogelijkheden heeft. Dat is een volledig nieuwe ontwikkeling. Consumenten komen meer en meer in aanraking met smart technologie, in elk aspect van hun leven. En ze eisen en verwachten dat elk apparaat zo is, of dat nu in de slaapkamer, woonkamer of waskamer is. Het is boeiend dat die technologie nu ook toegepast wordt in domeinen waar dat traditioneel niet het geval was.

Met de AddWash app zie je hoe lang het programma nog loopt, en kan je de wascyclus, temperatuur en rotatiesnelheid aanpassen. Snel even de cyclus pauzeren via je smartphone, een paar dingen die je nog gevonden hebt in huis er bij stoppen en dan opnieuw starten, dat is een voorbeeld van een eenvoudige maar nuttige toepassingen van connected apparaten.

,

Dat is een goede vraag. We moeten de barrières die het begrip en omarmen van IoT in de weg staan uit de weg ruimen. Daarom moeten de producten zo eenvoudig en intuïtief mogelijk zijn. Hoe beter we daar in slagen, hoe sneller de adoptie zal gaan. Het gevaar is dat we de producten te moeilijk maken.

Samsung heeft in dat opzicht een uniek voordeel. We hebben al heel wat ervaring in het maken van intuïtieve gebruiksinterfaces, besturingssystemen en toepassingen. En die kunnen we nu toepassen op onze wasmachines, stofzuigers en koelkasten.

,

Die integratie is een echte uitdaging. Maar eenvoudige zaken zoals de play/pauze toetsen op een wasmachine helpen daarbij. Die functies en de bijhorende iconen zijn zaken die iedereen kent, en die het dus eenvoudig maken. De Family Hub koelkast is daar ook een goed voorbeeld van. Kinderen zijn het gewend om een scherm aan te raken en te swipen, en dus hebben we de gebruiksinterface voor de Family Hub zo opgebouwd. Het is de eenvoudigste manier is om apparaten te bedienen, en die moet dus overal hetzelfde zijn of je nu spreekt over een tv, smartphone of een koelkast.

,

Dat is moeilijk te beantwoorden. Maar we mikken op 50 miljoen slimme huishoudens in Europa tegen 2019, dat is al heel wat (ongeveer 27%). En die marktpenetratie proberen we nog te versnellen. Want elk slim apparaat kan de start zijn van een smart home, of dat nu een tv of een wasmachine is.

,

Samsung probeert een zo breed mogelijke toegang tot IoT te bieden. Dus niet enkel met niche en premium producten. Als voorbeeld: 40% van de verkochte wasmachines in 2016 zullen WiFi en de smartphone app hebben. Dus van de 1,6 miljoen wasmachines die wij voorzien, zijn er 40% smart. Daarmee bestrijken we duidelijk meer dan alleen de premium producten. En hetzelfde geldt uiteraard voor tv en soundbars.

,

Inderdaad. Je kan de inhoud van de Family Hub koelkast controleren vanop een ander apparaat. De koelkast heeft drie camera's die de volledige inhoud fotograferen. Elke keer als je de koelkast sluit, wordt er een foto genomen. Dus je kan niet alleen de inhoud controleren, maar ook nagaan hoe regelmatig de kinderen de koelkast plunderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.