Geluid

THX verkocht aan bouwer gameaccessoires

Naast Star Wars is THX misschien het bekendste wat uit George Lucas' Lucasfilm vloeide. Het audiobedrijf maakt nu een verhuis naar Razer, de grootste fabrikant ter wereld van game-accessoires. De overname komt misschien verrassend over, maar eigenlijk is het geen nieuw terrein voor het audiobedrijf. Creative – bekend van geluidskaarten en pc-audio – verwierf al in 2002 zestig procent van de aandelen van THX.

Hoewel het er vaak mee wordt verward is THX geen codec zoals de surroundtechnologieën van Dolby en DTS. Het werd in 1982 ontwikkeld als een kwaliteitsnorm die aangeeft dat een bioscoop geluid weergeeft zoals het door de filmmaker bedoeld is. Aanleiding was het verschijnen van 'Star Wars: Return of the Jedi', een film die Lucasfilm zo accuraat mogelijk vertoond wou worden.

Razer koopt dus een bedrijf dat hoofdzakelijk bezig is met het certificeren van bioscoopzalen en hardware (zoals AV-receivers of speakers). Voor cinemazalen omschrijft de THX-norm bijvoorbeeld dat het volumeniveau van achtergrondgeluid (zoals airconditing) minder dan circa 40 dB bedraagt (NC30-standaard).

Dat lijkt misschien gek voor een bedrijf dat vooral bezig is met de verkoop van headsets, muizen en andere gaminghardware en -software. Maar Razer is ook een groot Chinees bedrijf – en het is net in dat land waar THX nog veel zaken kan doen qua het keuren van bioscoopzalen.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.