Redactie

Test: Sony KD-55XD9305

Zijn goede looks zijn in elk geval een familietrekje dat de XD93 van de X90C overerfde. Het scherm is omlijst met een erg dun kader waarover in het midden een goudkleurig biesje loopt. Toch is het scherm met een dikte van ongeveer een centimeter minder slank dan zijn voorganger die met 4,9mm een opvallend record neerzette. Dat is vermoedelijk te wijten aan de nieuwe Slim Backlight Drive achtergrondverlichting waarop we verder uitgebreid terug komen.

Het toestel staat op een centrale voet. De zilverkleurige voetplaat is achteraan voorzien van de nodige plaats om de kabels in te leggen. Vervolgens verberg je alle aansluitingen en kabels met een afdekplaat zodat het geheel er netjes afgewerkt uitziet. Omwille van deze oplossing staan drie van de vier HDMI-aansluitingen vrij diep achter het scherm en naar het midden gericht. Dat maakt ze erg lastig te bereiken als je iets extra wil aansluiten. Ook de antenne-aansluitingen staan daar, en de beschikbare plaats lijkt ons erg krap bemeten. Heb je grote HDMI-connectoren en/of dikke kabels en gebruik je alle aansluitingen, dan kan je mogelijk in de problemen komen.

Alle vier HDMI-aansluitingen zijn klaar Ultra HD en HDR (HDMI2.0a). Een ervan staat aan de zijkant, samen met de netwerkaansluiting, de optische digitale aansluiting en de drie USB-aansluitingen (waarvan een USB 3.0). Ook voor deze aansluitingen is er een afdekplaat, maar die kabels lopen dan niet via de voet naar beneden.

Sony koos voor een externe voeding. Dat is een stevige blok die je ook nog ergens kwijt moet, bijvoorbeeld in het tv-meubel. Maar die keuze zorgt er wel voor dat het toestel in zijn geheel maar 54mm dik is, en met de bijgeleverde muurbeugel monteer je het volledig vlak tegen de wand.

,

Sony stapte vorig jaar over op Android TV, en dit nieuwe model draait voorlopig nog op exact dezelfde Android-versie (v5, Lollipop) als de toestellen van vorig jaar. Een korte navraag bij Sony leert dat de upgrade naar v6, Marshmallow, maar pas verwacht wordt in het najaar. Dat is vrij laat vinden we, maar anderzijds krijgen ook de 2015 toestellen die upgrade, wat dan weer mooi meegenomen is. Je zal in elk geval geen verschil in prestaties merken tussen bijvoorbeeld deze XD93 en de X90C van vorig jaar. Beide gebruiken immers dezelfde chipset (Mediatek MT5890, met een dual-core ARM Cortex-A17 en Mali-T264 GPU), en beschikken over dezelfde hoeveelheid ingebouwd geheugen (1,5GB RAM en 8GB interne opslag).

Android TV blijft dan ook een beetje onder onze verwachtingen presteren. Bij de opstart, zeker als je het toestel uit de stekker trok, moet je even geduld oefenen. En af en toe is de interface wat aarzelend. In de mediaspeler liep de tv uitzonderlijk zelfs vast. Dat zijn kinderziektes die we na een jaar aanwezigheid in de markt eigenlijk niet meer willen zien. Vorig jaar waren er ook wat problemen met het opnemen van de interne tuners naar een USB harde schijf, maar die zijn ondertussen van de baan.

Sony levert dit jaar geen touch-remote meer bij, we achten het geen groot verlies, die remote was niet erg handig. De gewone remote heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Naast een Netflix-toets prijkt er nu ook een Google Play-toets prominent in het midden. Bovendien is de remote nu ook voorzien van een ingebouwde microfoon die je kunt gebruiken voor zoekopdrachten. De excellente layout is verder ongewijzigd, enkel de materiaalkeuze is gewijzigd. De afstandsbediening gebruikt nu een rubberachtig bovenzijde, met toetsen die nauwelijks nog reliëf hebben. Dat is een erg ongelukkige keuze, bijvoorbeeld voor de d-pad. Wie het pijltje omhoog wil indrukken, drukt veel te gemakkelijk de toets ‘action menu’ in omdat je nauwelijks voelt dat je op een andere toets zit. De toetsen zijn bovendien veel harder dan die op het vorige model, dat zich veel vlotter en aangenamer toonde in gebruik.

,

Ook op vlak van beeldverwerking liggen de prestaties van de XD93C perfect in lijn met die van vorig jaar. Dat is geen verrassing vermits het toestel dezelfde Sony X1 beeldverwerkingschip gebruikt. En met uitstekend resultaat. De processor rekent kordaat af met verschillende vormen van ruis, en zorgt voor uitstekende deinterlacing, zodat je gespaard blijft van trapjesvorming op schuine lijnen. Ook de upscaling is erg goed, de X1 houdt daarbij rekening met het type content dat je aanlevert maar ook met de inhoud van het beeld zelf. Met behulp van Reality Creation kan je de beelden nog wat extra diepte en detail geven. We bevelen aan om die instelling tussen 20 en 40 te houden. Hogere instellingen leiden tot vals detail.

Voor een toptoestel is de bewegingsscherpte iets onder de verwachtingen. Het allerfijnste detail gaat verloren. De prestaties liggen dicht bij die van de Panasonic TX-65DX900, die gaf een beetje meer detail, maar had wel wat last van sleepsporen. Wil je maximaal detail, gebruik dan de Helder instelling van Motionflow. Je verliest dan een beetje helderheid. Wil je schokken in panbeelden vermijden, opteer dan voor Vloeiend. Standaard zit tussen beide in. Er is mogelijkheid om zelf een instelling te maken, maar laat Soepelheid dan zeker op 2 staan of hoger om dubbele randen te vermijden.

,

Edge led-tv’s gebruiken een achtergrondverlichting waarbij de leds in de zijkant van het scherm zitten (onder en boven, of links en rechts). Een lichtgids-plaat verdeelt het licht van die leds zo uniform mogelijk over het hele scherm. Die opstelling laat erg slanke televisies toe, maar maakt het erg moeilijk om delen van het scherm te dimmen. Sony introduceert op dit model de Slim Backlight Drive. Die gebruikt twee lichtgids-platen in plaats van een. De leds staan links en rechts van het scherm opgesteld en kunnen in acht lijnen gedimd worden. Door het gebruik van twee lichtgidsen kan Sony het scherm verder ook in vier kolommen dimmen. In totaal goed voor 32 segmenten, een indrukwekkende prestatie voor een edge led tv. Maar zijn die 32 segmenten genoeg om de lokale contrastwaardes van een OLED of direct led te benaderen?

We zetten de XD93 in de Cinema Pro beeldinstelling, die de meest waarheidsgetrouwe beeldweergave garandeert. Als we ‘Automatisch lokaal Dimmen’ deactiveren, blijkt het contrast goed, ongeveer 2400:1. Voor de beste resultaten laat je lokaal dimmen best geactiveerd, de medium stand is prima. Het contrast, en vooral de zwartwaarde verbetert dan aanzienlijk. Maar echte content toont een meer wisselend beeld. Soms is het resultaat prima, maar soms blijkt dat het lokaal dimming algoritme van de Sony nog beter moet. Je ziet dan heel duidelijk dat delen van het beeld die donker mogen zijn, toch oplichten. De zwarte balken boven en onder bij een langspeelfilm variëren van diepzwart tot donkergrijs. Het algoritme vermijdt wel duidelijk dat individuele segmenten sterk opvallen, en vermijdt zo wel een zeer uitgesproken halo-effect. We vermoeden echter dat dit er mogelijk voor zorgt dat het algemene contrast soms wat daalt. En ondertitels zijn een echt probleem. Niet alleen doen die donkere scenes soms geweld aan, maar ook bij heel wat lichtere beelden, ziet het onderste deel van het scherm er duidelijk lichter uit. De kleuren krijgen dan een te lichte tint.

De kalibratie van de Sony is zoals gebruikelijk wel uitstekend.  Het kleurbereik is uitmuntend. De grijsschaal is zeer neutraal, met in de lichtste tinten een heel fijne cyaan tint, waar je in de praktijk niks van merkt. Wat ons wel opviel in echte beelden is dat de allerdonkerste tinten naar rood neigen. Soms geeft dat aanleiding tot een onnatuurlijke rode schijn in donker detail.

De uniformiteit van het scherm is goed, tenminste als je Automatisch lokaal dimmen geactiveerd laat. De zijkanten van het scherm zijn een tikje donkerder, ook iets waar we in de praktijk niks van merkten.

,

Sony gebruikt een eigen logo ‘4K HDR’ om aan te tonen dat een tv HDR-compatibel is. Over de prestaties (kleurbereik, piek helderheid) wordt echter niets vermeld. Dankzij X-tended Dynamic Range Pro kan de Sony een erg hoge helderheid halen. Hij ‘leent’ dan als het ware vermogen van andere delen in het beeld die niet erg helder moeten zijn.

We meten een maximale helderheid van 1.163 nits, daarmee voldoet hij aan de hoogste eisen voor HDR-weergave. Bij een volledig wit scherm daalt de maximale piek wel naar 519 nits, wat ruim voldoende blijft. In de HDR-beeldmode haalt het scherm ook een uitstekend contrast, en degelijke zwartwaarde. Het kleurbereik lijkt ons iets beperkter. Het Triluminos-scherm haalt ongeveer 88% van de DCI-kleurruimte, wat te weinig is om eventueel voor het Ultra HD Premium logo van de UHD Alliance te kwalificeren (90% is vereist).

HDR-beeld ziet er bijzonder goed uit. Beelden uit Exodus, Gods and Kings, die vooral om helderheid vragen zijn indrukwekkend, net als andere demo-video’s die de schittering van de zon willen tonen.Maar de limieten van de Slim Backlight Drive laten zich ook duidelijk voelen bij HDR-beelden. Zodra je helder en donker moet combineren, valt onmiddellijk op dat de Slim Backlight Drive geen competitie is voor OLED of direct led met lokale dimming. Zeker in extreme gevallen zoals onze vuurwerk testbeelden is de nacht eerder een donkere valavond. Het lijkt erop dat het dimming algoritme dan te weinig speelruimte heeft omdat het scherm zoveel helderheid moet leveren.

,

Een muziekvermogen van 4x 7,5 Watt levert een degelijke muzikale omlijsting, maar bij extreme gevallen van gitaar en drum voel je dat de Sony net wat te kort schiet, de klank is dan iets te rommelig. Prima voor alle gewone televisiecontent, en zelfs voldoende voor film, maar minder voor puur muziekplezier. Wie de basprestaties wil opvijzelen kan een optionele subwoofer aansluiten.

Het toestel is uitgerust met een dubbele tuner, maar slechts een CI+-slot. Uiteraard beschik je over Google Cast functies. De mediaspeler liet ons echter wel teleurgesteld achter. Zowat al onze video’s werden schermvullend afgespeeld, zonder respect voor de beeldverhouding van de content. De speler heeft wel veel potentieel, vermits hij zo goed als al onze testbestanden speelde. Een software upgrade verhelpt dat euvel hopelijk wel in de toekomst. Je kan natuurlijk ook VLC of Kodi installeren via de Google Play Store, als alternatieve speler.

,

De KD-55XD9305 is een knappe poging om een edge led te verbeteren met degelijke lokale dimming. Helaas is het resultaat niet altijd bevredigend. Alhoewel het scherm zelf een goede zwartwaarde en contrast toont, kan de lokale dimming dat niet consistent verbeteren. Soms lukt het prima, soms blijkt het resultaat wat flets. De Sony kan wel prat gaan op soliede basisprestaties zoals puike beeldverwerking, goede kleuren en een prima HDR-weergave. In het najaar krijgen we een upgrade naar Android 6. Kijk je graag bij verduistering dan raden we dit model niet aan, maar het toestel zal een prima keuze zijn voor wie bij veel licht kijkt. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.