Redactie

Test: Denon AVR-X2200W

Rond het prijspunt van 500 tot 700 euro is het interessant vertoeven in de AV-receivermarkt. Voor deze prijs kan je al een behoorlijk volledig toestel in handen krijgen, met de nieuwste streamingfeatures en surroundtechnologieën. De AVR-X2200W is wat Denon hier in de arena stuurt, een echte prijsvechter die Dolby Atmos maar ook het nog nieuwere DTS:X aan boord heeft (of dat zal krijgen, na een firmware-update). Dat laat deze Denon al meteen boven het maaiveld uitsteken, want DTS:X is vooralsnog niet echt wijd verspreid.

Nu ja, eerlijk gezegd is de waarde ervan heel relatief. Heel veel DTS:X-audiomateriaal is er ook al niet. Zelfs nu, meer dan een jaar na de eerste voorstelling van het nieuwe surroundformaat is er eigenlijk nog altijd maar een demodisc of twee van DTS zelf te vinden.

Daarentegen zijn er wél heel wat releases van films met een Atmos-soundtrack vrij te koop en zullen ook de nakende Ultra HD Blu-ray-lanceertitels voornamelijk Atmos-tracks bevatten. Het is nog koffiedik kijken hoe het allemaal uitdraait, maar het ziet er vooralsnog niet goed uit voor de DTS:X.

,

Een AVR is een van de complexste audioapparaten die je in huis kan halen, zeker als je gaat voor een volledig 7.1 (of meer) opstelling. Heel moeilijk is het nu ook weer niet, zeker niet als je het proces al eens hebt doorlopen. Maar Denon denkt aan die mensen die misschien voor het eerst een AV-receiver opstellen.

Bij het configureren krijg je daarom een mooie visuele gids opgediend, die je helpt bij het verbinden van bronnen en speakers. Voor mensen die niet om de haverklap een surroundopstelling in elkaar steken heeft deze gids een enorme meerwaarde, en het is een troef die Denon onderscheidt van de concurrentie.

Met zijn acht HDMI-poorten (waarvan één vooraan) is de Denon klaar voor alle mogelijke bronnen, incluis spelers die nu nog niet op de markt zijn. De receiver kan namelijk HDMI 2.0-bronnen verwerken die 4K-video aan 60 fps doorsturen en de stream beveiligen met HDCP 2.2. Als je volgend jaar een Ultra HD-tv aanschaft en daarbij een Ultra HD Blu-rayspeler in de winkelkar  legt, dan kun je nog altijd verder met de AVR-X2200W. Eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat nagenoeg elke nieuwe receiver klaar is voor 4K-video en de bijhorende DRM. Er is ook een upscaler, maar in de praktijk zal die van je UHD-tv beter zijn.

Een extern bronapparaat heb je niet per se nodig als je enkel muziek wil beluisteren, want de X2200W komt met een ingebakken speler die zowel internetradio, DLNA-bronnen als USB-opslag (incluis iPod/iPhones) aankan. Spotify Connect en Airplay is dan weer een must voor mensen die graag muziek streamen via een app op een mobiel toestel.

,

Een van de pleziertjes bij het testen van een AV-receiver is dat je natuurlijk je favoriete scenes uit films mag herbekijken. De actiethriller ‘John Wick’ met Keanu Reeves zal nooit een Oscar winnen, maar is verrassend onderhoudend en ook van de beste Atmos-films waarmee je de oren plezier kunt doen. Wij luisteren eerst naar de 5.1-versie via een machtige maar toegankelijke Dali Opticon-opstelling (Opticon LCR x 4, Opticon Vokal en een krachtige Dali SUB K-14 F), wat al een echt plezier is. Als Wick een onderhoud heeft met Winston (Ian McShane) in de bar van The Continental, hét hotel waar huurmoordenaars graag vertoeven, zet de AVR-X2200W je midden in de actie. Het getinkel van glazen, het geroesemoes van andere klanten wordt aangeleverd via de rear-surrounds, terwijl het duo voor je ogen hun gesprek houdt. Als Wick even later zijn doelwitten opzoekt in een nachtclub, barst het gestileerde geweld in volle hevigheid los. Soms lijkt het meer dansen dan vechten, een hommage aan regisseurs zoals John Woo.

Bij het bekijken van de zevende Fast & Furious-film was ik toch geneigd om het centerkanaal een paar dB bij te regelen, ondanks de uitgebreide Audessey-meting vooraf. Fijn aan deze receiver is dat je dergelijke finetuning heel vlot doet, via de Option-knop en dan Kanaalniveau afstellen. Ook heel handig als je het te maken hebben met filmmateriaal van verschillende bronnen, is die Info-knop op de remote. Je ziet dan niet enkel welke kanalen in gebruik zijn, maar ook welke kanalen binnenkomen op dat moment, evenals de Audyssey-modi die actief zijn. Een update over het huidige stroomverbruik maakt het helemaal af, al ben ik niet zeker wat je nu juist met die eco-informatie moet aanvangen.

We halen ook de Dolby Atmos-versie van John Wick boven, sinds kort op Blu-ray beschikbaar. We ruilen de Dali Opticon-surroundopstelling dan meteen ook in voor de gloednieuwe Atmos-klare LT5-set van Teufel, waarmee je 5.1.2-opstelling krijgt met twee hoogtekanalen vooraan die via het plafond reflecteren. (Er is ook een versie die 5.1.4 levert, maar dat is niet haalbaar met deze receiver). 

Toegegeven, het is niet dé ideale Atmos-opstelling, maar die moeten we in ons testruimte nog bouwen. Komt er aan. Maar tot dan biedt de LT5-set een mooie tussenoplossing die zeker niet slecht klinkt – iets dat je binnenkort in de recensie van deze 3.500 euro kostende opstelling wel leest. Wil je voor een volwaardigere 5.2.4-opstelling gaan, dan moet je sowieso in een hoger prijssegment gaan loeren.

Mooi aan de Denon-receiver is dat je helemaal vrij bent om de hoogtekanalen in te delen zoals je wil. De setup maakt een onderscheid tussen reflecterende speakers (met instelbare afstand tot het plafond) en inbouwspeakers die in het plafond zijn verwerkt, en dat zowel in voor, midden en achterposities. Dat is belangrijk.

,

Persoonlijk vind ik het heel knap dat Denon zoveel aandacht heeft besteed aan de setupassistent bij de AVR-X2200W. Het maakt het instellen van de receiver heel eenvoudig, zelfs voor mensen die het nog nooit gedaan hebben. De eigenlijke interface van de receiver is wat basic, maar toch uitgebreider dan bij sommige concurrenten. Het is zeker geen argument om deze Denon links te laten liggen. Want de enorme flexibiliteit en vele mogelijkheden van de X2200W maken deze receiver een referentie in zijn prijsklasse. Het is een toestel dat heel goed geschikt is voor een thuiscinema in een woonkamer, en is hij ook toekomstgericht met zijn dubbele ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X.

Een uitgebreidere recensie van de Denon AVR-X2200W lees je hier bij HiFi.nl.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.