Beeld

Test: Samsung UE40K5500

Een leuk design in een lagere prijsklasse? Het kan. Maak je geen illusies, zowel kader als voet zijn volledig in plastiek, maar het is de vormgeving die het doet. De metaalkleurige rand en de elegante X-vormige voet geven het toestel wat flair. En net zoals op veel duurdere modellen is ook aan de achterzijde wat aandacht besteed, die is afgewerkt in een horizontaal lijnpatroon. Het is echter vooral zijn profiel dat in het oog springt. Alle televisies zijn over het algemeen op hun breedst in het midden achteraan. Zeker in deze prijsklasse resulteert dat soms in een vrij dik uitziende tv. Maar de Samsung verbergt dat uitstekend door de achterplaat zo vlak mogelijk te houden. Ze loopt spits toe naar de zijdes en bovenkant zodat je toch de indruk krijgt dat je een zeer slanke tv in huis hebt. Dat profiel maakt hem ook erg mooi als je voor wandmontage kiest.

Alle aansluitingen staan naar opzij gericht, nog een troef voor wandmontage. Je krijgt drie HDMI-aansluitingen, legacy analoge aansluitingen, en twee USB-aansluitingen. Een digitaal optische geluidsuitgang is er, maar geen hoofdtelefoonaansluiting. Dat laatste vangt Samsung op door de tv te voorzien van Bluetooth, zodat je een draadloze hoofdtelefoon kan gebruiken.

 

,

Samsungs smart tv-interface kreeg dit jaar alweer een facelift. De Home-toets roept een balk op onderaan het scherm waarin je alle bronnen vindt. Van externe ingangen tot live tv, van mediaspeler tot internettoepassingen. Zodra je sommige van die iconen selecteert, zie je bovendien een aantal snelkoppelingen verschijnen in een tweede balk. Zo kan je onmiddellijk een bepaald kanaal selecteren via live tv. Voor streaming diensten zoals Netflix, YouTube of Wuaki.tv zie je zelfs onmiddellijk een selectie van de aangeboden content. Ook de instellingen bereik je via deze balk.

De gebruiksinterface is erg handig en zal de kijker snel en intuïtief naar alle mogelijkheden van zijn televisie leiden. Heel af en toe is de interface iets minder vlot dan je zou verwachten, vermoedelijk een gevolg van een iets minder krachtige chipset, maar over het algemeen vallen de prestaties nog prima binnen de verwachtingen.

De bijgeleverde remote is uitstekend. Grote toetsen, duidelijke labels, en een layout die elke toets voldoende ruimte biedt en een duidelijk overzicht geeft. De smart remote functie die Samsung op hogere modellen levert ontbreekt. Je kunt de remote dus niet gebruiken om andere toestellen te bedienen.

,

De Samsung scoort zeer goed voor beeldverwerking. Zo zien we dat hij prima omgaat met allerlei video- en filmcontent, zowel in 1080i (uit je settopbox voor digitale televisie bijvoorbeeld) als 1080p formaat( Blu-ray-spelers of spelconsoles). Hij herkent verschillende framerates behoorlijk snel, en toont beelden die vrij zijn van hinderlijke kartelranden of moire-patronen. De ruisonderdrukking is goed, maar laat je bijzonder weinig keuze: ‘auto’ of ‘uit’. Persoonlijk prefereren we toch wat meer keuzemogelijkheid, zeker in dit geval, aangezien de auto-instelling erg efficiënt is. Ze haalt dus ook filmkorrel weg, en dat vermijden we liever om de sfeer van een film niet aan te tasten.

Het beeld is mooi scherp, ook bij upscaling van dvd bijvoorbeeld. Om zo veel mogelijk detail te bewaren moet je in de instellingen ‘Beeldformaat’ opzoeken. Kies daar voor ‘Aangepast’ en laat ‘Aanp. aan scherm’ aan staan. Zo verhinder je dat de tv de buitenste rand van het beeld afsnijdt.

Bewegingsscherpte is altijd het zwakste punt als je een goedkoper model zoekt. Maar toch weet de Samsung ons hier nog te verrassen. Hij toont nog redelijk wat detail. Het toestel heeft geen motion interpolation instelling die panbeelden vloeiend kan maken. Je kan wel kiezen om nog iets meer detail tevoorschijn te halen met behulp van Led Clear Motion. Dat kost je een klein beetje helderheid, maar dat is niet het echte probleem. Het verandert wat meestal een vage rand is rond bewegende voorwerpen in een duidelijk dubbele rand. En dat stoort in veel gevallen meer. Probeer het zelf uit, wij prefereren het beeld zonder Led Clear Motion.

,

De UE40K5500 is een mooi voorbeeld van hoe ver lcd-schermen gekomen zijn. Ze zitten nu op een punt waar zelfs goedkopere televisies uitstekende resultaten voorleggen. Zo krijg je op deze televisie een uitstekend contrast van 4.000:1, vooral te danken aan een bijzonder goede zwartwaarde. Het scherm vertoont geen duidelijke tekenen van globale dimming die actief de achtergrondverlichting aanpast, dus ook in donkere scènes met ondertitels is dat geen probleem.

De Samsung was bijzonder goed gekalibreerd. De grijsschaal is perfect neutraal, wat erg natuurlijke en aantrekkelijke beelden oplevert. Het kleurbereik is zeer goed en de algemene kleurweergave is zo goed als foutloos. Enkel de meest intense blauwe tinten zijn iets te zwak, maar dat zal je in de praktijk nooit merken. Gekoppeld aan dat goed contrast is het beeld een plezier voor het oog. In heldere scenes zijn de prachtige kleuren, en natuurlijke huidstinten een echte troef. In donkere scenes is er erg veel zwartdetail, zodat je niks van het verhaal mist.

Ondanks de edge led-achtergrondverlichting heeft het scherm een degelijke uniformiteit. Enkel in de linker onder- en bovenhoek zagen we de achtergrondverlichting licht doorschijnen, maar dat stoorde enkel als we bij volledige verduistering keken.

,

Nog een aangename verrassing was de klank. Met zijn 20W muziekvermogen levert deze Samsung flink wat volume, en is hij ook voor muziek en film inzetbaar. Donderende bassen, neen dat niet. Maar de luidsprekers klappen niet dicht als je iets te veeleisende muziek draait.

De Samsung is uitgerust met een enkele antenne-aansluiting, die dienst kan doen voor kabel of ether. Er is geen satelliet-tuner voorzien. Kijkers van TV Vlaanderen of CanalDigitaal zijn dus gewaarschuwd. Met een USB harde schijf kan je opnames maken en timeshiften.

De Samsung mediaspeler is uitstekend, en je kunt hem probleemloos al je film of muziekbestanden toevertrouwen, van Divx tot H.264 of zelfs HEVC, inclusief ondertitels. Muziekliefhebbers kunnen zelfs FLAC of ALAC afspelen.

Het smart tv-aanbod is zeer uitgebreid, en bevat een ruim aanbod videostreaming diensten, maar ook muziek, nieuws en games.

,

De UE40KS5500 laat enkel punten liggen in bewegingsscherpte maar is verder een bijzonder mooi aanbod aan een aantrekkelijke prijs. Het beeld heeft een uitstekende zwartwaarde, mooi contrast en prachtige kleurweergave. De klank is in deze categorie zelfs vrij goed. Gekoppeld aan de prima smart tv-interface met heel wat mogelijkheden en een slank ontwerp is dit een aanrader.

,

Wat: Full HD Edge LED-LCD-tv

Schermformaat: 40 inch (100 cm), vlak

Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC), 1x composiet video, 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x antenne

Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Smart TV apps, DVB-T/C, CI+-slot, Bluetooth

Afmetingen: 918 x 539 x 55 mm (excl. voet)

Gewicht: 8,6 (excl. voet)

Verbruik: 54 / 0,3 watt (Energielabel A)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.