Geluid

Test: Samsung HW-J650/J651

Wie een zeer compacte soundbar zoekt, zal al meteen stilstaan bij deze Samsung. Hij is iets meer dan een meter lang, waardoor hij mooi past bij televisies van ongeveer 40-46 inch. De HW-J651 is maar 5 cm hoog, en dat maakt dit toestel al meteen interessant voor wie een televisie bezit met een lage voet. De kans dat deze soundbar storend het beeld bedekt is eerder klein.

Goed om weten: wij testen de J651, maar de HW-J650 is identiek. De ‘1’ op het einde verwijst bij Samsung naar een zilveren kleur, terwijl ‘0’ staat voor zwart. In beide kleuruitvoeringen ziet de soundbar er goed uit. Het is een zeer strak ding, met geen enkel kenmerk op de voorkant dat de speakergrille onderbreekt. Enkel de uiteinden zijn uit vol aluminium.

Er is zelfs geen apart scherm aan de voorkant, maar een grote witte led-display die achter de grille gemonteerd is. Er verschijnt hier enkel iets op al je zaken verandert (zoals het volume of de ingang), de rest van de tijd staat hij uit. Dat vind ik best fijn, want niets is zo afleidend bij het bekijken van een film in een verduisterde kamer als een felle display.

,

De HW-J650/J651 komt met een aparte subwoofer in dezelfde kleur. Het is een betrekkelijk groot model met 7 inch woofer dat volgens Samsung plaatsingongevoelig is. Maar met zijn baspoort aan de zijkant klopt dat niet helemaal. Als je de sub tegen een muur plaatst, zullen de bassen harder (en wolliger) klinken. Klinkt het te luid, dan regel je via de remote gewoon het basvolume bij.

De soundbar samen met de subwoofer levert volgens de specificaties 4.1-geluid. Dat zou betekenen dat je geen centerkanaal hebt, maar gek genoeg klinken dialogen en effect recht voor je helemaal centraal. Dat zit dus best goed, zeker omdat het totaal geluidsbeeld best ruim is.

Echt een rear-effect (zoals je zou verwachten bij 4.1) hadden we echter niet. De subwoofer klinkt ook heel complementair met de soundbar. Hij gaat niet te hoog, zodat er enkel lage tonen uitkomen die niet-directioneel zijn. Dat maakt het eenvoudiger om hem te plaatsen in de kamer. Extreem diep gaat de sub niet, maar al bij al presteert de soundbar qua filmgeluid best goed voor dit prijspunt.

,

De HW-J650/J651 is deel van de Samsung Multiroom-familie. Je kan hem dus inschakelen in een groter audioverhaal dat doorheen je huis verspreid is. Maar voor dat we dat verder bekijken, loeren we toch even naar de fysieke aansluitingen op de soundbar.

Ondanks zijn slanke bouw zitten alle aansluitingen achteraan, in kleine nissen. De poorten zijn niet honderd procent handig om te bereiken, maar dat is nooit evident met een soundbar.

Er zijn ‘slechts’ twee HDMI-poorten, waarvan één een ARC-compatibele. Je kan dus slechts één extra bron aansluiten, zoals je digitale tv-decoder. Een poort extra was handiger geweest, voor een console of Blu-rayspeler bijvoorbeeld. Die moet je dan nu rechtstreeks aan de televisie koppelen.

Dat gezegd zijnde bezit de HW-J650 over genoeg andere aansluitingen. Er is een optische aansluiting, een analoge aux-ingang (voor muziekspelers, bijvoorbeeld) en een USB-poort waarin je een staafje met muziek kan steken.

Heb je een recente Samsung-tv, dan kan je de soundbar zelfs draadloos met de televisie verbinden via de TV SoundConnect-functie. Dat is wel een leuke extra, maar is enkel bruikbaar voor geluid. Videobronnen moet je in dat scenario rechtstreeks op je tv aansluiten.

Als afsluiter is er ten slotte ook Bluetooth present. Leuk voor als je snel wat muziek wil opzetten via je smartphone.

,

Tot op dit punt beschrijf ik een soundbar dat qua features niet echt uit de band springt. Maar Samsung houdt nog iets achter de hand: surround.

Je kan namelijk de soundbar combineren met twee draadloze Multiroom-speakers die je achteraan in de kamer plaatst om een echte 5.1-ervaring te krijgen. Tot voor kort had je daar ook een recente Samsung-televisie nodig, maar met een recente update is dat niet langer nodig.

In de bijhorende Multiroom-app verschijnt er bij de HW-J651 een Surround-optie. Als je hier op drukt, kan je twee aparte speakers aanwijzen als rears. In mijn test deed ik dat met twee recente R3 360-graden speakers, maar het kan ook met andere Samsung-speakers. Het koppelen is geregeld op minder dan een minuut en is doodsimpel dankzij de heldere instructies in de app en de gesproken cues die uit de speakers komen.

Via de app kan je ook het volume van de verschillende speakers bijregelen, iets dat nuttig is als je de rears niet helemaal op gelijke afstand van je geplaatst krijgt. In mijn 25m2 testruimte gaf ik de twee rear-speakers sowieso een streepje extra volume bij.

Uitgebreid met twee rear-speakers krijg je een best goede ervaring. Bij de bekende dansscène in de regen van ‘Singin’ in the Rain’ in 5.1 DTS heb je het klateren van de regen rondom, met de voetstappen van Astaire in de plassen die vrij goed gelokaliseerd zijn. Bij de achtervolgingsscène door de Duitse bossen in ‘Sherlock Holmes: A Game of Shadows’ vliegen de kogels om je oren, en als Little Hansel wordt afgevuurd dat gebeurt dat met een indrukwekkende knal.

Qua surroundgevoel zit het vrij goed bij deze soundbar, al is het niet op het niveau van een echte discrete 5.1-set. Maar toch: indrukwekkend.

,

De soundbar aan de Multiroom-app van Samsung koppelen is geen must, maar toch een aanrader. Via deze mooie app kan je namelijk muziek afspelen vanaf muziekdiensten of eigen bestanden vanaf een NAS.

Het lijstje ondersteunde diensten is behoorlijk lang: het zijn er niet zoveel als bij Sonos, maar de belangrijkste zijn present. Muziekliefhebbers zullen de aanwezigheid van Qobuz op prijs stellen, maar Tidal en Soundcloud missen. Als je opteert voor eigen muziekbestanden, dan moet je geen schrik hebben dat je bestanden niet afspelen. De HW-J650/J651 lust alle formaten, ook hi-res.

Wat me daar opviel is dat de soundbar heel snel reageerde als ik bestanden selecteerde op een NAS. Zelfs grote hi-resbestanden speelden onmiddellijk. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het komt toch vaker voor dat er hier een vertraging opzit.

Bij het beluisteren van de heruitgave van Amy Winehouses ‘Back to Black’ hoor ik een relatief breed klankbeeld. Het blijft een zeer sterke ‘de artiest staat voor je’-ervaring, maar het klinkt toch wat luchtiger dan verwacht. En je hebt best wat detail en helderheid. De tamboerijnen horen je heel duidelijk, terwijl de stem van Winehouse best vol klinkt. Eigenlijk toch wel een zeer muzikale prestatie voor een soundbar van 500 euro.

,

Gegeven het relatief bescheiden prijskaartje presteert de HW-J651 toch wel heel goed. Het Samsung Multiroom-platform is inmiddels heel volwassen. De app is heel gebruikersvriendelijk, zowel in het gewoon gebruik als wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk extra speakers in een surroundopstelling wil plaatsen.

Voeg daar een strakke, moderne design aan toe, en je hebt een uitstekende soundbar die met de toevoeging van twee extra speakers best straf mag genoemd worden. De zwakste schakel is wellicht de subwoofer, die iets geraffineerder mocht zijn. Maar ook daar spreek je niet echt van grote tekortkomingen.

In het dossier multiroom-soundbars van FWD59 (hier te koop), was de Samsung HW-J650/J651 de Beste Koop.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.