Zo combineer je immers de voordelen van een tablet (licht, draagbaar en heel wat toepassingen) met die van een tv (kijken op een groot scherm). Maar wat op papier een goed idee lijkt, draait in de realiteit al wel eens anders uit. Een feit waarvan je je bij de Galaxy View al snel bewust wordt.
Het scherm is groot (18,4 inch), en door de grote schermrand wordt het apparaat echt enorm. Samsung voorzag een vaste stand die je in twee posities kan gebruiken. Eentje waarbij de tablet recht staat, zodat je hem kan op de tafel kan zetten en rustig kijken vanuit de zetel. En eentje waarbij de tablet ligt, maar licht naar je toe gekanteld is. Die positie is goed als je de View op je schoot wil gebruiken of als tablet op de tafel. De stand doet bovendien dienst als handvat om de View te dragen, al voelt dat wel vreemd. De gewichtsverdeling is zodanig dat je de View best draagt met het scherm van je weg. Wie het scherm wil beschermen door het naar zijn lichaam te draaien, merkt dat het heel de tijd tegen je been tikt.
Maar de belangrijkste vaststelling als je de View een tijdje gebruikt, is dat hij absoluut niet draagbaar is. Transporteerbaar ja, dat wel. Maar vergeet dat je dit als een tablet zou gebruiken onderweg. Hij is zwaar (2,56kg) en onhandig, en hem plat leggen is geen optie, de stand is vast gemonteerd. De View zal dus hoogstens even van de ene naar de andere kamer gaan. En neen, in je rugzak past hij al helemaal niet.
,
Samsung koos voor een 18,4 inch scherm met Full HD resolutie (1.920 x 1.080). Een logische keuze aangezien de View voornamelijk bedoeld is voor video. Maar op een tablet zijn we tegenwoordig beter gewoon dan dat, zelfs op kleinere schermen. Wil je wat mail lezen, of bladeren op het internet dan kan je gemakkelijk de het pixelrooster zien. Zodra je wat verder zit, om video te kijken, heb je daar geen last meer van. Toch hadden we op de View liever een QHD-scherm (2.560 x 1.440) gezien, zeker gezien de prijs.
Naast de standaard Android-omgeving (5.1.1), heeft Samsung ook een speciaal scherm voorzien waarop alle relevante streaming diensten staan. Voor Vlaanderen is dat: deredactie.be, vtm, rtbf.be, RTL a l’infini, Netflix, Videoland, YouTube, vidzone, sporza, vtm kzoom, Lego tv, Google Play & Movies Ketnet junior en Stievie. Het scherm is een ideaal startpunt voor je kijkplezier, maar vreemd genoeg kan je de layout niet herorganiseren of zelf diensten bijvoegen.
Het scherm lijkt een IPS-lcd-scherm te zijn. Dat vertaalt zich in relatief povere zwartwaardes, maar een uitstekende kijkhoek. De kleurweergave is goed, maar zeker niet uitstekend voor een apparaat dat voluit voor video moet dienen. De kleurtemperatuur is duidelijk te koel (grijsschaal kleurt zeer licht blauw). Om de zwartprestaties te verbeteren is een gammawaarde van 2,4 gebruikt, zodat donkere tinten benadrukt worden. Het IPS-scherm haalt een contrast van ongeveer 1.000:1 en een maximale lichtopbrengst van 404 nits. Je kan dus bij redelijk wat licht nog comfortabel kijken, maar voor echt donkere content is de View maar matig geschikt.
Het is geen echte verrassing, maar de luidsprekers kunnen geen al te grote indruk nalaten. De klank is rijker dan de meeste tablets en dialogen komen uitstekend tot hun recht. Ook aan volume is er geen echt gebrek. Maar zodra de soundtrack van de film in actie schiet, hoor je dat de klank rommelig en blikkerig klinkt. Als je alleen kijkt, zal een hoofdtelefoon gegarandeerd een beter resultaat geven.
,
De Galaxy View gebruikt een Exynos 7 OctaCore met 2GB RAM en 32GB interne opslag. Dat zou voldoende moeten zijn voor een degelijke tablet-ervaring, en al helemaal voor video. Met een goede mediaspeler kan de View overweg met al je videobestanden. We speelden ook wat Hearthstone en dat was geen enkel probleem, maar je merkt wel dat de Galaxy View dan al wat op zijn tippen loopt. Af en toe hapert hij even, het scherm reageert soms wat sloom op je eerste tik of veeg-gebaar. Kortom, ruim voldoende voor het belangrijkste doel, video kijken. Maar nipt voor algemeen gebruik.
De tablet is voorzien van WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.1, een USB 2.0 aansluiting en een microSD kaart-slot (max 128GB). Vooral die laatste is best handig omdat je zo makkelijk een hele bibliotheek media kan meedragen. De batterij is ruim bemeten, en gaat volgens Samsung tot 8 uur mee, een resultaat dat hij ook in de praktijk haalt. Let op, de View is geen vervanger voor je tv of monitor wegens gebrek aan HDMI-aansluiting.
,
Met een prijskaartje van 649 euro is de Galaxy View absoluut niet goedkoop te noemen. Voor die prijs hadden we gehoopt op betere prestaties. Of je de View een succesvol concept vindt, zal vooral afhangen van je noden. Zelf denken we dat de kruising van groot scherm en tablet op zijn best een matig succes is. In de keuken, en in een caravan lijkt het ons wel een goede keuze. Al vragen we ons toch af of je echt niet beter bent met een degelijke tablet, of een convertible laptop. En als je echt tv wil kijken, dan zijn er kleine tv’s te vinden voor een heel wat lagere prijs, die je dan makkelijk kan aanvullen met een Chromecast.