Redactie

Drie betaalbare alleskunners bij Pioneer

Kort op de hielen van zustermerk Onkyo brengt ook Pioneer nieuwe AV-receivers. De drie modellen uit de toegankelijke VSX-reeks zitten propvol functies en zeer competitieve prijskaartjes. Ze bevatten ook FireConnect, het multiroomplatform dat Onkyo op zijn nieuwe receivers inbouwt. De integratie van de twee merken wordt daarmee een feit, want het wordt dus mogelijk om receivers van beide merken in één multiroomopstelling te mengen.

De VSX-531 en 831 zijn de opvolgers van de 530 en 830, en bieden beiden 5.1-mogelijkheden met 130 watt per kanaal. Het verschil tussen de twee modellen – los van de prijs – situeert zich bij hi-resondersteuning en ingebouwde WiFi. Alle drie nieuwe Pioneers ondersteunen de HDCP 2.2-standaard die je nodig hebt om 4K-bronnen af te spelen, maar enkel de VSX-831 en 1131 zijn compatibel met (toekomstige) HDR-video en de BT.2020-standaard.

Niet verrassend gegeven het beperkt aantal luidsprekerterminals op de VSX-531 en 831 is er geen ondersteuning voor Dolby Atmos present. Daarvoor moet je opteren voor de VSX-1131, dat je laat kiezen uit 7.1 of 5.1.2, naargelang welke speakers je aansluit. Het hoogste model van de drie krijgt op termijn ook DTS:X-ondersteuning, via een firmware-update. Datzelfde verhaal over de langer dan verwacht afwezige DTS-codec hoor je overigens ook bij andere receiverbouwers, zoals Denon.

Nieuw is ook dat Pioneer zijn voorkeur voor ESS DAC-chips in de vorige generatie receivers nu loslaat en voor de nieuwe modellen gaat voor chips van AMK. Het gaat meer bepaald om de AK4458 in de VSX-831 en VSX-1131.

Ook voor het eerst aanwezig is ingebakken ondersteuning voor Chromecast, zodat de nieuwe AV-receivers heel gemakkelijk als afspeelapparaat voor muziek-apps zoals van Qobuz en Deezer kunnen dienen. TuneIn, TIDAL en Deezer zijn echter ook ingebakken als muziekdiensten. Als je nog andere muziek-apps wil streamen vanaf een mobiel toestel, dan kun je ten slotte nog op Airplay of Bluetooth rekenen. Al deze streamingopties zijn echter niet aanwezig op de VSX-531, met uitzondering van Bluetooth.

De nieuwe Pioneer-modellen worden in de komende weken in de winkels verwacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.