Beeld

Test: Philips 65PUS7601

Deze middenklasser met een speciaal kantje zit in een metaalkleurig design. Het smalle frame is uitgevoerd in glanzend metaal, en het geheel staat op opengewerkte, chromen vleugelvoeten. Daarmee heeft de Philips een erg aantrekkelijke premium-look, althans aan de voorzijde. De rug is nog steeds uitgevoerd in gewoon mat plastic, een beetje tegen de trend dat hogere middenklassers ook daar wat aandacht aan het design besteden. Niet dat we daar punten voor zouden aftrekken natuurlijk.

De Philips beschikt over vier HDMI-aansluitingen, twee achteraan en twee opzij. De aansluitingen achteraan staan naar onder gericht en zijn klaar voor Ultra HD en HDR (HDMI 2.0a met HDCP 2.2). Behalve de oudere analoge aansluitingen staan overigens alle connectoren naar opzij of naar onder gericht, dus wandmontage zal vlot verlopen.

,

In tegenstelling tot de modellen net een stap lager (de PUS7181/7101) wordt de PUS7601 nog steeds geleverd met de remote die we kennen van vorig jaar. Het is een grote, luxueus ogende zapper die aan de achterzijde is uitgerust met een toetsenbord. Hij werkt op RF, niet met infrarood. Erg handig, want richten is dan ook overbodig, zeker als je typt. De layout is goed, maar soms vinden we toetsen net iets te stug. Onze enige klacht over de remote gaat over de d-pad. Die dubbelt als touchpad, en dat kan de bediening soms erg verwarrend maken als je wil klikken, maar de d-pad oordeelt dat je wou swipen. Gelukkig kan je de touchpad-functie uitschakelen via een bepaalde toetsencombinatie: druk achtereenvolgens op “8687 MUTE” om de functie aan of uit te zetten.

Zoals alle Philips-toestellen is de 65PUS7601 uitgerust met Android TV, en ook op hardware vlak is hij identiek aan de tv’s uit dezelfde klasse. Een Mediatek MT5890 quad core-chipset met 1,5GB geheugen en 16GB interne opslag zorgt voor een redelijk vlotte Android-ervaring. Die gebruikt overigens nog steeds Android 5.1, een upgrade naar Android 6.0 blijft voorlopig uit, we kregen daarvoor nog geen datum.

Android zelf levert een prima selectie apps en games, en een degelijke gebruikservaring, al blijven we van mening dat de smart tv-systemen van Samsung en LG net iets beter zijn. 

,

Perfect Pixel HD beeldverwerking belooft prima prestaties, en dat kunnen we bekrachtigen. De televisie levert zeer goede deinterlacing en faalde enkel op de detectie van 30fps-materiaal waardoor je in dat soort content mogelijk een gekartelde rand kan zien. Maar de Philips pikte er alle andere film- en videoframerates perfect uit, zelfs exotische combinaties, dus over het algemeen zie je mooie vloeiende lijnen zonder kam-effecten. De ruisonderdrukking is goed, maar liet in de hoogste stand nog steeds een minimum ruis achter. Ook compressieruis, in de vorm van blokjes, wordt mooi verborgen.

De Philips levert een erg goede bewegingsscherpte. Snel bewegende voorwerpen houden het grootste deel van hun detail en er is slechts vaag sprake van een dubbele of wazige rand rond bewegende objecten. Dankzij Perfect Natural Motion maak je panbeelden ook mooi vloeiend. De hoogste stand creëerde net iets te veel zichtbare artefacten en de middelste stand leek ons het beste compromis.

,

Redelijk uniek voor een toestel in deze categorie: de Philips is uitgerust met een direct led-achtergrondverlichting met lokale dimming. De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 16×8 (128) segmenten. Dit soort techniek is meestal voorbehouden voor absolute topmodellen. Het Micro Dimming Premium algoritme van Philips analyseert het beeld en dimt de nodige segmenten. Dat levert erg hoge contrasten op: een deel van het beeld kan helder wit zijn, terwijl andere delen diep zwart tonen. Philips slaagt er ook vrij goed in om het halo-effect rond de zones beperkt te houden. Die prima zwartweergave is natuurlijk ook te danken aan de goede zwartwaarde van het paneel zelf. In de film-beeldmode, zonder lokale dimming, halen we al een contrast van 2.910:1 en met de lokale dimming geactiveerd krijgen we dat zelfs tot 12.780:1! Indrukwekkend.

Het scherm levert ook uitstekende kleurweergave. De grijsschaal is prima, met evenwel een zeer lichte rode tint in de donkere regionen en een zeer lichte groene schijn in de heldere tinten. In de meeste gevallen is dit nauwelijks of niet zichtbaar. Het kleurbereik is goed, maar de kleuren staan iets te donker: je mag de ‘kleur’-instelling een of twee punten omhoog halen. De blauwtinten zijn iets te flets, maar de huidskleuren zijn dan weer voorbeeldig.

Voor al je huidige content, dvd, Blu-ray, tv of streaming zal de Philips een knap beeld op het scherm zetten. Voor de beste resultaten kies je de film-beeldpreset, je activeert de Contrastmode ‘Best Picture’ en eventueel schuif je ‘dynamisch contrast’ naar minimum of medium als je echt voor wat meer punch wil gaan. 

,

Middenklassers hebben over het algemeen maar een matige reputatie als het over HDR-weergave gaat. Maar met zijn direct led-achtergrondverlichting met lokale dimming lijkt de PUS7601 alvast een belangrijke troef in handen te hebben. Maar na enkele testen is het duidelijk dat de Philips niet aan de andere vereisten van HDR kan voldoen. Met een maximale piekhelderheid van 473 nits en 356 nits bij een volledig wit scherm haalt hij wel behoorlijk heldere beelden, maar dat blijft strikt middenklasse terrein voor HDR. Voor een conventionele televisie is het dan weer erg goed. De achilleshiel van deze tv is echter het kleurbereik, dat met 79% van het DCI-kleurpalet nauwelijks een ‘uitgebreid kleurbereik’ kan claimen. Het eindresultaat is een soort van kruising tussen HDR en SDR. Dankzij het goede contrast en een voor een conventionele televisie erg hoge lichtopbrengst haal je nog duidelijk voordeel uit HDR. Maar het beeld verliest toch heel wat impact door het kleine kleurbereik.

Wie zijn HDR-beelden iets helderder wil maken, kan gebruik maken van de Dynamisch contrast instelling. Die maakt gradueel de beelden iets lichter. Philips biedt in zijn menu’s ook een HDR-effect aan voor je bestaande SDR-content. We vonden het resultaat meestal erg aangenaam. 

,

Een driezijdige Ambilight is het belangrijkste extraatje op de PUS7601. Die kan je mee laten werken met het beeld, zodat hij kleur op de achterliggende wand schijnt die het beeld lijkt te vergroten. Maar ook als je gewoon naar muziek luistert kan je de Ambilight daarop laten reageren; zeven verschillende modes geven je party een unieke sfeer.

Geen 3D op deze middenklasser, dat is op alle Philips-toestellen verdwenen dit jaar. Je vindt ook maar een digitale tv-tuner en een CI+-slot. Opnemen naar USB harde schijf is mogelijk, maar je kunt niet tegelijk naar een ander kanaal kijken.
De mediaspeler doet het uitstekend. Bij de audiotesten bleek enkel Apple Lossless te ontbreken, maar FLAC en alle andere courante formaten spelen perfect. De videospeler is erg volledig, hij speelt zowat alle formaten, inclusief Ultra HD, HEVC en HDR-bestanden en allerlei ondertitels. Voor een nog uitgebreidere en vooral visueel leukere oplossing kan je Kodi of Plex installeren via de Google app-store.

,

De 65PUS7601 is een opvallende combinatie van eigenschappen. Een middenklasser die ambities heeft om hoger te mikken, als het ware. Al is er wel degelijk een aantal compromissen gesloten. Zo is het kleurbereik uitstekend voor je bestaande content, maar te beperkt voor HDR. Idem voor de helderheid: zeer goed onder conventionele normen, maar beperkt voor HDR. Anderzijds is de direct led achtergrondverlichting met lokale dimming dan weer een enorm voordeel, zowel voor SDR als HDR, en het laat de Philips toe om echt op te vallen. Vergelijkbare toestellen met lokale dimming zijn beduidend duurder. Deze televisie zou twee jaar geleden bij de topmodellen prijken, nu is het een uitstekende middenklasser. Enkel jammer dat hij alleen maar in 65 inch schermmaat verkrijgbaar is, een 55 inch-versie zou volgens ons een echte hit kunnen zijn.

,

Wat: Ultra HD Direct LED-LCD-tv met locale dimming in 16×8 segmenten

Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak

Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC/MHL, 2x v2.0a), 1x Component, 1x Scart, 1x composiet, 1x stereo cinch, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x v3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne

Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, Android TV, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, In House Streaming (Client & Server), HDR10

Afmetingen: 1.449 x 904 x 261 mm (incl. voet)

Gewicht: 27,5 kg (incl. voet)

Verbruik: 105 / 0,3 watt (Energielabel A+)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.