Beeld

JVC dingt naar de Ultra HD projector-kroon met de DLA Z1

Tot voor kort was Sony de enige fabrikant die echte Ultra HD-projectoren op de markt bracht. JVC gebruikte nog steeds een Full HD-panel, maar kon met behulp van e-Shift-technologie wel het detail van Ultra HD benaderen. Dit nieuw model gaat voor echte Ultra HD, en nog een pak meer.

Deze nieuwe DLA-Z1 gebruikt om te beginnen een laser lichtbron. JVC noemt het een ‘Blu-Escent’ laser, wat verwijst naar het gebruik van een blauwe laser met gele fosfor om wit licht te creëren. Met die laser haalt de JVC een verbluffende 3.000 lumen, een flinke stap omhoog ten opzichte van huidige modellen die ongeveer 1.700 tot 1.800 lumen opleveren. Alsof dat nog niet genoeg is, claimt JVC dat het 100% van het DCI-P3 kleurbereik haalt en zelfs 80% van het immense Rec.2020. Oh ja, en de laser gaat tot 20.000 uren mee.

Om al dat licht in goede banen te leiden gebruikt de Z1 een lenssysteem van 18 volledig glazen lenzen, ondergebracht in 16 groepen. De lens heeft een diameter van 100mm. JVC’s D-ILA techniek is gekend voor zijn uitstekende zwartwaardes en de Z1 combineert dit mee een zeer speciaal dynamisch lichtcontrolesysteem. JVC is zo overtuigd van het resultaat dat het een oneindig contrast claimt.

Gecombineerd met Ultra HD-paneel van 4.096 op 2.160 pixels en uiteraard ook HDR-compatibiliteit lijkt dit dan ook de projector te zijn die bovenaan de lijst van elke thuisbioscoopliefhebber staat. THX-certificatie, en ISF-ondersteuning garanderen een perfecte kalibratie.

De Z1 zou op de markt komen in november, maar het slechte nieuws hebben we voor het laatst gehouden.  Hij past waarschijnlijk niet op de plaats van je vorige projector:  met 50x72x22 cm is hij enorm, en dan spreken we nog niet over de 39kg gewicht. Ach ja, en dan de prijs… 35.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.