Redactie

Test: HTC 10

HTC blijft de eeuwige uitdager in de smartphonewereld, een telefoonbouwer die al jaren interessante dingen doet maar het moeilijk heeft om op te boksen tegen de Apples en Samsungs van deze wereld. De HTC 10 is hun nieuwste vlaggenschip, dat verder bouwt op de HTC One M9. Het is ook het toestel dat het goed moet maken voor het merk, zeker op cameravlak.

,

Als opvolger van de HTC One-reeks (M7, M8 en M9) draagt de 10 een zeker verleden met zich mee. Op die toestellen kon je wel kritiek hebben, maar over één ding was iedereen akkoord: de bouwkwaliteit was subliem. Moeiteloos kon HTC zich meten met Apple als het om materialen en afwerking ging, en dat kunnen meer weinigen zeggen.

Hoewel het design van de HTC 10 wat ons betreft niet zo grensverleggend is als de voorgaande One-modellen – laten we eerlijk zijn: hij lijkt meer op een iPhone dan ooit – zit het met die bouwkwaliteit nog altijd helemaal goed. Als je de HTC 10 in de hand neemt, heb je een enorm gevoel van luxe.

De aluminium achterzijde is piekfijn afgewerkt, met een brede camfer die de overgang maakt naar de zijranden. Het gevolg van die geleidelijke overgang is dat de eigenlijke rand bijzonder dun is: 3 mm. Heel mooi, heel premium.

De 10 heeft een 5,2 inch Super LCD5-scherm dat 1.440 x 2.560 pixels toont. Haarscherp is het en je kunt er eigenlijk niets op aanmerken. HTC heeft ook heel wat energie gestopt in zorgen dat de display heel responsief is, meer dan de concurrentie. Alleen: bij de grote concurrenten heb je nooit het gevoel dat er traag gereageerd wordt…

De voornaamste opmerking hier is dat de 10 niet waterdicht is, iets dat bij topmodellen steeds vaker voorkomt. En terecht, want je 700-euro kostende telefoon verliezen aan een omgeslagen glas of een wc-incident is niet fijn.

,

De grootste kritiek op de M9 en M8 was de camera die gewoonweg niet competitief was. Bij de M8 gooide HTC de Ultrapixel-technologie op tafel, een techniek die minder maar wel grotere pixels had dan de meeste uitdagers (2 x 4 MP) maar die veel beter zou presteren in slecht licht. Helaas was dat niet het geval. Ook de stap naar 20 megapixel bij de M9 was geen succes.

Bij de HTC 10 klinken de specificaties heel wat beter: 12 megapixel en een diafragma van f/1,8, met een laserautofocus en dual led-flits. Wat testfoto’s maken duidelijk dat dit geen troeven zijn die enkel op papier bestaan. De camera op de HTC 10 presteert stukken beter dan zijn voorgangers en eindelijk op het niveau van een vlaggenschip. Het scherpstellen gaat behoorlijk snel, vergelijkbaar met de LG G4 die ook over een laser beschikt.

De 10 heeft ook een Pro-modus waarin je RAW-foto's maakt. Zo ongewoon is dit niet meer, maar wel echt handig als je eens een betere fotocompositie wil maken. Maar de meerwaarde van de Zoe-modus is – net zoals Live Photo's op de iPhone – nog altijd niet duidelijk.

Af en toe kregen we wel de boodschap dat de laser geblokkeerd werd. Het was op dit moment dat de Ice View-case toch zijn onpraktische kant toonde, want als je in landschaporiëntatie wil fotograferen zit je wat te knoeien met de voorklep die in de weg bengelt.

HTC zou vast daarop antwoorden dat je nog altijd foto’s kunt nemen met de Ice View-case toe, maar dat trucje werkt enkel in minder fel licht. Buiten in zonlicht kun je het beeld niet door de voorklep heen zien.

,

Muziekliefhebbers vinden bij de HTC een handige optie: HTC Connect. Streamen naar audio-apparaten kan je met nagenoeg elke smartphone, maar oftewel moet je veel stappen doorlopen om te streamen en/of bijkomende apps installeren. HTC maakt het even eenvoudig als Airplay op de iPhone en iPad. Gewoon door met drie vingers verticaal te swipen, open je een menu waar alle streamingspeakers op verschijnen. Dat kan je op het hoofdscherm of in een app.

In het lijstje dat verschijnt moet je enkel op een speaker tikken om de audio van je smartphone te streamen. Dat kan van een muziek-app, maar even goed van een game. Het is heel simpel en werkt in onze ervaring zeer vlot, al kan het bij sommige hifi-apparaten even duren vooraleer een liedje begint te spelen.

Het mooie aan HTC Connect is dat het heel veel streamingtechnologieën ondersteunt: Allplay (zoals gebruikt door multiroomspeakers van Panasonic en Lenco), Blackfire (zoals gebruikt door Harman-Kardon, Onkyo en Pioneer), Bluetooth, Chromecast, DLNA en Miracast. Hoewel hij niet in het officiële lijstje voorkomt, maakte ons testtoestel ook contact met een Pioneer VSX-930, uitgerust met HTC Connect-streaming.

Bij de aanvang van deze test ontbrak in de HTC Connect-lijst een belangrijke maar beloofde dienst: Airplay. Pas na een update begin mei kwam het streamingprotocol van Apple er bij. Dat is best bijzonder, want dit is de eerste keer dat er officiële Airplay-ondersteuning komt op een apparaat dat niet van Apple is. Je kan Airplay-ondersteuning toevoegen aan andere Android-apparaten, maar dan moet je ze eerst rooten en dan een speciale app installeren. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Waar streaming via DLNA en Chromecast perfect werkten (technisch is het geen streaming, maar werkt de HTC als een controller), gedroeg Airplay zich wel wisselvalliger. In alle eerlijkheid moeten we wel toegeven dat onze testomgeving ongeveer 20 streamingapparaten bevat, en dat mogelijk een impact had. Maar blijft dat via Airplay niet meteen een connectie werd gemaakt met doelen als de Marantz NA8005 of de Sony STR-DN1070.

,

HTC had altijd wel een goede reputatie als het ging om de ingebouwde speakers. Bij de HTC 10 houdt dat imago deels stand. De ene speaker die onderin voorzien is, klinkt goed voor een smartphone. Hij is helder en je hebt het gevoel dat er toch iets of wat laag uitkomt, al blijft het geluid dat uit een telefoon komt altijd wel heel dun.

Maar het blijft één speaker, waardoor je hem gemakkelijk per ongeluk kunt afdekken. Er zou een aparte woofer voorzien zijn, maar daar merk je niets uitdrukkelijk van.

Een unicum is de Personal Audio Profile-functie. Je kunt opteren om vijf testtonen te beluisteren en naar eigen smaak het volume van die verschillende frequenties aan te passen. Zo moet het mogelijk zijn om de natuurlijke verschillen tussen het gehoor van verschillende personen weg te werken. Net zoals de Dolby BoomSound-functie moet je maar zelf beslissen of je die extra processing wil inschakelen of niet. Wij zouden het niet doen.

De 10 is ook de eerste smartphone ooit die een officieel Hi-res Audio-label van de Japan Audio Society draagt, wat betekent dat je hi-resaudio kunt beluisteren. Gek genoeg heeft de HTC 10 echter geen volwaardige muziekspeler aan boord en moet je toch nog een extra hi-res-compatibele app downloaden.

,

Net zoals bij de One A9 is er bij de HTC 10 meer aandacht besteed aan de hoofdtelefoonuitgang. Dat vinden we interessant, want hoewel de kwaliteit van smartphone-uitgangen steeds beter wordt (Huawei bijvoorbeeld, besteedt er speciale aandacht aan), blijft vermogen een probleem.

Als je een betere hoofdtelefoon aansluit op een smartphone, ga je zowel qua geluidskwaliteit als volume in de problemen komt. Daarom dat we mensen die goed muziek onderweg willen beluisteren een aparte DAC/hoofdtelefoonversterker aanraden.

Tegelijkertijd realiseren we ons dat dit geen evidente oplossing is. Zelfs een compacte versterker, bijvoorbeeld van FiiO of Chord, maakt je smartphone lomper in het gebruik en lastiger om mee te nemen.

Volgens HTC levert de hoofdtelefoonjack een output van 1 V (vermoedelijk is dit bij een lage impedantiehooftelefoon), wat suggereert dat je toch hoofdtelefoons met een hogere impedantie kan aansturen zonder dat je de volumeknop helemaal moet open draaien. Heel wat smartphones zitten toch heel wat lager. Zo zou de Galaxy S7 eerder rond 360 mV aankunnen. Maar de HTC 10 staat niet alleen, want ook de iPhone-modellen neigen naar 1 V.

Merk op dat dit enkel iets zegt over het vermogen, niet over de kwaliteit. Metingen, bijvoorbeeld bij GSMarena, wijzen uit dat sommige merken een heel zuivere output bieden (bijvoorbeeld Huawei) maar niet per se het vermogen voor een hifi-hoofdtelefoon.

Het is natuurlijk een interessante vraag of je meer vermogen nodig hebt. Voor een typische mobiele hoofdtelefoon van 16 of 32 ohm niet en ook niet voor een typische IEM. Pas als je voor een ‘zwaarder’ model gaat, wordt het extra vermogen nuttig om een hoofdtelefoon aan te sturen met minimale vervorming.

Bij onze tests sloten we bij wijze van uitdaging een HD 650 van Sennheiser op de HTC 10 aan, een 300-ohm hoofdtelefoon die kenners toch liever gecombineerd zien met een eigen versterker (en die totaal onzinnig is om mobiel te gebruiken). Wellicht blijft een versterker toevoegen toch goed advies, maar de HTC 10 deed het eigenlijk niet slecht.

Met een meer realistisch keuze – de Oppo PM-3 (26 ohm, 102 dB/1 mW, magnetic planar) – konden we enkel concluderen dat je hier absoluut geen bijkomende versterker nodig had. Vermogen te over, waardoor de PM-3 ook goed tot zijn recht komt. 

,

De HTC 10 verdient een succes te worden. Voor de audioliefhebber heeft het toestel veel in petto, zowel voor mensen die met hoofdtelefoons luisteren als voor lui die thuis streamen. Een functie als HTC Connect zou gewoonweg standaard in Android moeten zijn.

De geboden audiokwaliteit via de hoofdtelefoonuitgang is ook meer dan prima voor een smartphone, en reden om voor dit toestel te gaan.

De camera is misschien niet de allerbeste (de Samsung S7 en LG G5 zijn volgens ons nog net iets beter), maar wel goed genoeg.

De Android 6.0-versie die HTC op de 10 plaatst is trouwens zeer sober, maar wel heel effectief. Qua autonomie is de HTC 10 best acceptabel (op zijn best is hij als je hem weinig gebruikt, dan haalt hij dagen), maar een echte plus is de snelle lader in de doos. Die gooit in een kwartier een paar uren gebruik in de tank.

Is er kritiek? Jawel, op de Ice View-case die te duur is en minder indruk maakt dan de Dot View-cases die er vroeger waren. Je hoort op veel plaatsen dat de HTC 10 ook wat saai is, maar die soberheid is net aantrekkelijk. Hij is geen blikvanger zoals de S7 Edge of LG G5 met zijn Friends-modules, maar wel een degelijk topmodel die veel dingen vrij goed doet. Een prijskaartje die wat lager lag dan 750 euro zou echter een goed idee zijn, al krijg je voor hoge prijs wel een redelijke goed set IEM’s meegeleverd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.