Redactie

Streaming video wint sterk terrein ten opzichte van live tv

Recente studieresultaten uit de VS laten er weinig twijfel over bestaan: streaming zit in de lift en dat gaat ten koste van live tv.

Een survey van GfK onthulde de volgende trends (bron: Chicago tribune):

  • Op de vraag wat voor type content ze het meest waarschijnlijk bekeken, haalde ‘Original Digital Video’ een score van 140 (tegen een baseline van 100). Primetime tv scoorde 135, lokaal en nationaal nieuws 98, en live sport tv 90. Live tv overdag (dus buiten de piekuren) scoorde slechts 37. De studie definieert "original digital video" als professioneel geproduceerde video die enkel met advertentie-ondersteunde distributie en kijken werkt. Voorbeelden zijn makers zoals PewDiePie, en online video-producers zoals Funny Or Die. Het topresultaat van Original  Digital Video (zeg maar YouTube) is des te opvallender omdat in dit onderzoek abonnementsdiensten zoals Netflix en Amazon uitgesloten werden.
  • Die vraag vraagt polste echter enkel naar wat ze waarschijnlijkst zouden bekijken. Live tv maakt nog steeds het grootste deel van de tv-consumptie uit. 95% van de doorgebrachte tijd is live tv, of opgenomen tv en slechts 4% is internet video op computer, en 1% op smartphone.

Een studie van Horowitz zet het belang van streaming nog duidelijker in de verf.

Hun rapport (State of Cable & Digital Media 2016) vermeldt dat in de leeftijdsgroep 18-34 jaar, tv-kijkers 54% van hun tijd streamen en slechts 25% live kijken. Nemen we alle leeftijden boven 18 in acht, dan zien we een flip: 50% van de kijktijd is dan live, en 29% gestreamed.

De studie merkt een duidelijke en snelle shift sinds 2012 in het wekelijks aandeel van streaming. Dat is van 15% in 2012 naar 54% in 2016 gestegen, terwijl traditioneel kijken van 75% naar 39% gedaald is.

Netflix lijkt de absolute go-to plaats te zijn voor millennials. 36% van hen kijkt eerst naar Netflix voor ze andere bronnen bekijken. Live tv komt op de tweede plaats met 29%. Maar het mag wel duidelijk zijn dat tv nog niet dood is. 76% van de 18-34 jarigen combineert nog steeds live tv met streaming. Slechts (of moeten we zeggen ‘al’) 13% gebruikt uitsluitend streaming.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.