Beeld

Test: Epson EH-TW6700

Vloeiende lijnen, en een glanzend witte behuizing geven deze Epson projector een elegante flair. Je moet er wel de nodige plaats voor voorzien, het adjectief compact is niet meer van toepassing. Vooraan naast de lens zit een ruil verluchtingsrooster, dat een beetje licht lekt maar het beeld niet stoort.

De aansluitingen zijn ten opzichte van zijn tegenhanger van vorig jaar, de EH-TW6600, behoorlijk veranderd. De traditionele analoge aansluitingen zijn (voor het eerst) verdwenen, met de uitzondering van een PC-VGA aansluiting. Wat rest zijn twee HDMI-aansluitingen, waarvan eentje voorzien is voor MHL (Mobile High Definition link) om je smartphone  aan te sluiten. Verder zijn er enkel nog twee USB-aansluitingen, waarvan eentje dient om foto’s weer te geven, en een tweede die enkel als stroomvoorziening dienst doet. Een stereo minijack uitgang maakt het aanbod af. Geen voorzieningen voor sturing of schermbediening, dit is dan ook een instapper voor de echte thuisbioscoop.

Plaatsing zonder moeite

De juiste plaats vinden, het blijft iets dat Epson projectoren je erg gemakkelijk maken. De lens heeft een 1,6x zoombereik, maar valt vooral op door zijn ruime horizontale (+/- 24%) en verticale (+/- 60%) lensshift. Die zijn handig in te stellen met de twee draaiknoppen bovenaan het toestel. De projector hoeft dus niet perfect centraal voor het scherm te staan. Let er wel op dat je niet beide verschuivingen tegelijk in de uiterste stand kan plaatsen. Wie de maximale shift in een richting nodig heeft is sterk beperkt in de andere richting. Keystone-correctie laat je toe om eventuele trapeziumvervorming te corrigeren als de projector niet parallel met het scherm staat, maar probeer dat te vermijden om geen detail te verliezen.

In de eco lampmode is de EH-TW6700 stil genoeg dat je er zonder last dicht bij kan zitten. In de medium en hoog stand daarentegen is de ventilator duidelijk hoorbaar.

,

Nog meer licht

De EH-TW6600 leverde al 2.500 lumen, dat is op deze EH-TW6700 nog omhoog gegaan naar 3.000 lumen. Zoals gebruikelijk haal je die waarde enkel in de Dynamisch beeldinstelling. Echte bioscoopliefhebbers schakelen onmiddellijk naar de Natuurlijk beeldpreset voor het meest accurate beeld. In die stand levert de Epson nog 2.170, 1.980 en 1.470 lumen, met de lamp respectievelijk in hoog, medium en eco-stand. Dat zijn erg mooie resultaten, en je kan met de lamp in eco nog makkelijk een 120 inch beeldscherm vullen, zelfs met wat omgevingslicht.

De EH-TW6600 leverde een eerder povere zwartwaarde, en dat is iets dat op dit model aangepakt is. In de Natuurlijk beeldpreset haalt de EH-TW6700 een contrast van ongeveer 2.000:1, een verdubbeling tegenover het vorige model. Het toestel heeft een dynamische iris, die de lichtopbrengst dicht knijpt in donkere scenes om het contrast te verbeteren. Daarmee steeg het contrast naar 23.000:1 maar enkel bij zeer extreem donkere beelden. Een beetje licht in het beeld en het contrast zakte terug naar 2.400:1. De iris zorgt voor iets meer dynamiek, en we konden ze niet aan het werk horen. Ze veroorzaakt ook geen overduidelijke helderheidssprongen, dus raden we aan om ze in te schakelen.

De kalibratie van de EH-TW6700 is bijzonder goed. In de Natuurlijk beeldpreset is de grijsschaal bijna perfect neutraal. De kleurtemperatuur is een tikje te warm, waardoor beelden een iets te rode tint hebben. De fout is echter klein, en zal zelden opvallen. De projector levert een uitstekend kleurbereik dat natuurlijke en levendige beelden oplevert, met neutrale huidskleuren.

De Cinema beeldpreset levert iets meer kleur en contrast en is een goede keuze als je bij omgevingslicht kijkt. Die extra accenten houden het beeld levendig dat anders verwatert door al dat licht.

Wil je de Epson kalibreren of tweaken, dan biedt hij ruimschoots de nodige instellingen. Een volledig kleurbeheersysteem, grijsschaal-instelling, en zelfs een mooie visuele hulp om de gamma-curve aan te passen.

Beeldverwerking

De beeldverwerking op betaalbare thuisbioscoop-projectoren is zelden van topkwaliteit. Dat lot is ook de Epson beschoren, hij erft een aantal zwakheden van zijn voorganger. Het belangrijkste gebrek is de zeer matige deinterlacing. De film/auto-stand ziet niet altijd het verschil tussen video- en filmcontent en levert dan geen correcte resultaten. Zie je duidelijke kam-effecten, probeer dan de videostand. Nog beter: vermijd het aanleveren van interlaced beeldmateriaal (1080i). Zet je bronapparaten waar mogelijk in 720p of 1080p zodat de Epson dat werk niet hoeft te doen.

Afgezien daarvan levert de Epson wel goede prestaties. Willekeurige ruis en compressieruis (in mindere mate) kunnen netjes weggewerkt worden. Je kunt het beeld ook zeer subtiel en gecontroleerd aanscherpen met de Super-resolutie instelling. Een van de handigste eigenschappen is dat al deze trucjes onder de hoofding ‘Image Enhancement’ zitten, en je kan daarvoor vijf verschillend presets definiëren. Zo kan je de beeldverwerking met een klik aanpassen zonder dat je van beeldpreset hoeft te veranderen.

Nieuw op dit model, en een leuke verrassing, is de frame interpolation. Die maakt snelle pan-beelden vloeiend, wat op zijn beurt veel detail zichtbaar maakt. Helaas zorgt de hoogste en middelste stand wel voor zeer duidelijke beeldartefacten. De laagste stand is een redelijk compromis.

,

Extra’s

Van de ingebouwde luidsprekers moet je geen wonderen verwachten, maar de 20 Watt muziekvermogen leveren redelijk prettige klank, zodat je de projector ook wel eens naar een andere kamer kan verhuizen. Hij is 3D-compatibel en zal dankzij zijn ruime lichtopbrengst erg mooie resultaten geven. De USB-aansluitingen hebben slechts beperkt nut. Maar ze maken het gemakkelijk om een Chromecast of WLAN-stick aan te sluiten zonder nood aan aparte voedingskabel.

Conclusie

De Epson EH-TW6700 is een mooie verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Bij de beeldverwerking blijft deinterlacing wel een zwak punt, maar verder levert hij uitstekende resultaten binnen deze categorie. Beter contrast en een degelijke kalibratie maken hem perfect inzetbaar in een thuisbioscoop, maar dankzij zijn hoge lichtopbrengst is hij ook in de woonkamer een goede keuze. De prijs lijkt ons prima.

Wil je geen lange HDMI-kabel voorzien, kies dan voor de EH-TW6700W, die is voorzien van een draadloze Full HD zender en ontvanger.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.