Geluid

Test: Cambridge Audio CXN

Cambridge Audio heeft dit (en vorig) jaar een indrukwekkende vernieuwingsoperatie doorgevoerd, met de nieuwe CX-versterker en CXR–receiverlijnen. Ook voor liefhebbers van streaming hebben de Britten iets leuks in de aanbieding: de CXN.

Een opvallende productie-introductie, en wel voor twee redenen: de CXN moet een zeer goed ontvangen netwerkspeler, de Stream Magic 6, opvolgen (en dat is nooit gemakkelijk) én Cambridge lanceerde bijna gelijktijdig de Azur 851N, een netwerkspeler die past bij een hogere lijn. Het prijsverschil is echter niet gigantisch.

De CXN is zoals gezegd de opvolger van de Stream Magic 6, met nieuwe mogelijkheden en een styling die helemaal past bij de CX-versterkers. Designmatig is hij echter neutraal genoeg om hem te combineren met hifi van een ander merk. Een blikvanger vooraan is het grote LCD-scherm dat iets levendiger mocht qua kleuren, maar wel alle informatie en albumhoezen netjes opdient.

 

,

De CXN is een netwerkspeler, maar ook een DAC. Je kunt twee externe apparaten digitaal aansluiten (telkens te kiezen uit coax en digitaal) en een computer via een USB klasse B-poort. Wil je USB-opslag rechtstreeks aansluiten, dan kan dat via de USB-poort vooraan en achteraan. Qua streaming speelt de Cambridge Audiospeler muziek gedeeld via DLNA af. Dat de CXN zich wil profileren als het betere werk merk je aan de uitgangen.

Naast de gebruikelijke analoge cinch-poorten heb je ook de optie om de speler gebalanceerd via 3-pens XLR-plugs te verbinden met een kwalitatieve versterker. Het is via deze weg dat we de CXN aansluiten op onze Marantz PM11S2-versterker.

Een klein minpunt: om de CXN te verbinden met WiFi, moet je een externe USB-adapter gebruiken. Die is meegeleverd, maar doordat hij uitsteekt toch wat fragiel. Het is een goed idee om hem met een kort USB-verlengkabel aan te sluiten, dat zal de ontvangst ook verbeteren. Ook Bluetooth vereist een aparte adapter. Die moet je aanschaffen voor circa 100 euro, wat fors is voor een optie die bij veel concurrenten ingebakken zit.

,

We hebben gezocht, maar er zijn niet veel bestandsformaten waar de CXN problemen mee heeft. De dubbele Wolfson-DAC die Cambridge Audio toepast, slikt PCM tot 384 kHz / 24 bit en DSD64. Met die hoogwaardige bestanden klinkt het goed, maar ook mindere MP3’s rollen heel muzikaal uit de CXN. Je kunt ook muziek streamen via Airplay en Spotify Connect en dat klinkt meer dan behoorlijk – al zijn eigen lossless bestanden toch echt wel een betere optie.

Wat de CXN echt een van de beste spelers van dit moment maakt, is de bediening. Dit is een van de weinige netwerkspelers die je min of meer praktisch vanaf de voorkant kunt bedienen. Tipje: gebruik liever de Cambridge Connect-app. Op eerste zicht is die extreem so(m)ber.

Dit is echter een ware troef, want het is een app die dankzij zijn eenvoud zeer vlot te gebruiken is. Als we het vergelijken met de app van onze Marantz NA8005, dan is dit toch een enorme verbetering. En dit is niet onbelangrijk: je haalt veel meer plezier uit een netwerkspeler als de bijhorende app goed werkt en je vlot bij je muziek brengt. Cambridge Audio is hier zeker in geslaagd.


,

De CXN heeft een paar schoonheidsfoutjes, maar die doen weinig afbreuk aan de hoge kwaliteit die het apparaat biedt qua geluid en bediening. Mooi ding.

Een langere versie van de test van de Cambridge Audio CXN vind je hier bij HiFi.nl.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.