Geluid

RHA zoekt het hoger

Op IFA presenteert het Schotse RHA nieuwe in-ears en hun eerste stukje hardware, een DAC/hoofdtelefoonversterker. Het merk, dat zich richt op betaalbare kwalitatieve oortelefoons, mikt met de nieuwe producten weer wat hoger.

Voor RHA is de Dacamp L1 op basis van twee ESS Sabre ES9018K2M-chips totaal nieuw terrein. Tot op heden hebben de Schotten enkel in-ears uitgebracht, nu maken ze logische volgende stap om een volledige gebalanceerde DAC/hoofdtelefoonversterker te lanceren. Opmerkelijk is dat de 3,5 mm jack-uitgang vergezeld wordt door een gebalanceerde 4-pins mini-XLR. 

Gegeven de focus van RHA is het niet verrassend dat de Dacamp L1 mobiel gebruikt kan worden, dankzij een batterij van 4.000 mAh dat goed zou zijn voor 10 uur muziek. Smartphones en andere apparaten kunnen digitaal aangesloten worden via USB A, een USB micro-B-stekker of via mini-toslink. De RHA-DAC is MFi-gecertificeerd, zodat je ook uit de iPhone en iPad een digitale audiostroom kunt trekken. 

De nieuwe DAC zal te koop zijn vanaf oktober, aan een prijs van 550 euro. Het betreedt wel een druk strijdveld, waar al een aantal goede DAC/hoofdtelefoonversterkers present zijn, zoals de Chord MojoOppo HA-2, Denon DA-10 en DAC-HA200.

,

Ook nieuw op IFA is de CL1 Ceramic, met een kostprijs van 450 euro een stukje hoger geplaatst dan eerdere RHA-in-ears. Het is bedoeld als nieuw topmodel, met een dubbele driver per oortje. De naam verklapt het al: deze in-ears zijn gemaakt met keramische materialen, zowel voor de zwarte behuizing als voor een keramische driver die moet zorgen voor vervormingloze weergave boven 8 kHz.

Het laatste nieuwtje bij RHA op de Berlijnse beurs is de CL750, halvelings een opvolger voor de MA750 die we eerder dit jaar getest hebben. Ook dit nieuw model heeft opvallende driverbehuizingen uit roestvrij staal en komt met de gewoonlijke overvloed aan tips en accessoires waarvoor het Schotse merk bekend is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.