Geluid

Onkyo lanceert AV-receivers uit premiumlijn

Enkele maanden geleden stelde Onkyo al nieuwe instap- en middenklassereceivers voor, nu is het tijd voor drie nieuwe toestellen aan het bovenkant van het assortiment. Het vlaggenschip wordt de THX Ultra2 Plus-gecertificeerde 11.2 PR-RZ5100.

Voor liefhebbers van ultieme thuisbioscoopgeweld heeft Onkyo drie nieuwe modellen in petto: de TX-RZ1100 (9.2), TX-RZ3100 (11.2) en de PR-RZ5100. Die laatste biedt ook 11.2-kanalen, maar wordt door Onkyo omgeschreven als een Network AV-Controller, terwijl de twee andere het etiket 'Network A/V Receiver' dragen. De RZ5100 werkt dus als een pre-amp en stuurt de surroundkanalen via gebalanceerde uitgangen naar eindversterkers, terwijl je bij de de RZ3100 en RZ1100 de luidsprekers rechtstreeks aansluit.

Alle drie modellen staan bol van de streamingopties, waaronder Google Cast, Airplay, DLNA-streaming, ingebakken Tidal- en Spotify-ondersteuning en Bluetooth. De drie Onkyo's hebben ook FireConnect aan boord, een multiroom-functie die bij heel wat nieuwe Onkyo- en Pioneer-producten present is. Aangezien de onderliggende technologie afkomstig is van Blackfire, kun je de Onkyo-receivers in theorie combineren met andere Blackfire-apparaten (zoals van Harman). Maar die samenwerking met andere merken is niet gegarandeerd, waarschuwt het merk nog.

Zoals je van een hedendaagste AV-receiver zou verwachten, zijn de drie compatibel met Dolby Atmos en DTS:X. Die 11.2 van de TX-RZ3100 en PR-RZ5100 kan dan bijvoorbeeld een 7.2.4-opstelling worden, wellicht de configuratie die voor doorsnee consumenten als het toppunt van thuisbioscoopgeluid geldt.

Interessant is de aanwezigheid van DTS Neural:X, een nieuwe transcoder die lossless surroundtracks zonder hoogtekanalen (zoals DTS-HD Master Audio) kan omvormen tot 3D-geluid. Volgens Onkyo is het resultaat dicht bij dat van een ware objectgebaseerde codec als Dolby Atmos en DTS:X. Voor wie al een grote Blu-ray-collectie beschikt is deze functie een opsteker, want zo kan hij of zij toch genieten van die hoogtespeakers met een gewone surroundtrack.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.