Redactie

Modulaire LG G5 upgrade je met B&O-DAC

Op de vooravond van de MWC-beurs regent het nieuwe mobiele telefoons. Wellicht de opvallendste is de G5 van LG, dat door middel van optionele hardware-upgrades kan omgebouwd worden tot digitale camera, 360°-videocamera of high-end muziekspeler en DAC. De Koreaanse fabrikant lijkt zinnens om op ongeveer elke mogelijk hype van het moment in te spelen, gaande van hi-resaudio over VR tot drones.

In tegenstelling tot Samsung, dat zijn nieuwe Galaxy S7 qua design niet enorm laat verschillen van zijn voorganger, is de G5 wel anders vormgegeven dan de G4 van vorig jaar. Het is eens strakke toestel geworden met een 5,3 inch Quad HD IPS LCD-scherm met 3D Arc Glass. Dat laatste verwijst naar de lichte curve die er aan de bovenkant is.

De G5 is zeker niet het enige toestel dat op MWC wordt voorgesteld en dat achteraan beschikt over twee camera's (waarvan één met een groothoeklens van 135 graden) en een scherm dat altijd aan staat. Als de LG-smartphone vergrendelt is, zie je ten alle tijden het uur en de datum. Dit allways-on scherm zou de batterij niet enorm belasten. Meer zelfs, volgens de fabrikant gaat de batterij net geen 42 procent langeer mee.

LG G5 specificaties aangeleverd door LG:

 • Chipset: Qualcomm® Snapdragon™ 820 Processor
 • Scherm: 5.3-inch Quad HD IPS Quantum Display (2560 x 1440 / 554ppi)
 • Geheugen: 4GB LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (tot 2TB)
 • Camera: Rear: Standard 16MP, Wide 8MP / Front: 8MP
 • Batterij: 2,800mAh (verwisselbaar)
 • OS: Android 6.0 Marshmallow  
 • Formaat: 149.4 x 73.9 x 7.7
 • Gewicht: 159g
 • Netwerk: 4G / 3G / 2G
 • Connectivity: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C 2.0 (3.0 compatible) / NFC / Bluetooth 4.2  
 • Kleuren: Titan / Gold / Silver

,

Het verrassendste aspect van het nieuwe vlaggenschip situeert zicht aan de onderkant. LG zet de G5 immers in de markt als de eerste modulaire smartphone ter wereld, een verwijzing naar een kap aan de onderkant die je kunt verwijderen. Hierdoor kun je de batterij snel verwijderen maar ook bijzondere accessoires aansluiten.

LG heeft er meteen een heel aantal in petto, met als interessantste de 'Hi-Fi Plus met B&O Play'. In essentie is het een DAC (met ondersteuning voor hi-resaudio tot 32-bit/384 kHz) en een hoofdtelefoonversterkermodule die de G5 ombouwt tot hoogwaardige muziekspeler. Voor LG niet helemaal niet terrein, daar de G2 van drie jaar geleden ook al een pioneer was qua ondersteuning van hi-res.


De gele blok op bovenstaande foto is de batterij die op de module bevestigd wordt. De Hi-Fi Plus-module is de rechtse.

Interessant is wel dat de Hi-Fi Plus-module ook los kan worden gebruikt als externe DAC voor een computer of een andere smartphone of tablet. Wat juist de inbrengt van B&O was in het ontwerp van de module of welke hoofdtelefoons je juist kunt aansturen, moeten we nog ontdekken. 

De aanpak met aparte modules om een mobiel toestel te upgraden, doet wat denken aan de FiiO X7 (hier getest), een premiummuziekspeler dat kan uitgerust worden met andere versterkermodules. LG gaat echter veel verder en breder met wat het aanbiedt.

Er verschijnt ook een cameramodule die de G5 een cameragrip met een uitgebreide camerabediening cadeau doet. De LG Cam Plus bevat bovendien een extra batterij, zodat je langer video en foto's kan schieten. 

,

De G5 krijgt daarnaast het gezelschap van een reeks bijzondere accessoires, zoals een VR-bril die via een kabel wordt aangesloten op de G5. De bril zou dezelfde kijkervaring bieden als een tv van 130 inch op twee meter afstand, aldus LG, dat ook pocht dat 360 VR een zeer hoge (maar noodzakelijke) ppi-waarde (pixels per inch) van 639 bezit.

Het bedrijf haast zich om er op te wijzen dat de 118-gram wegende LG 360 VR niet vergelijkbaar is met pakweg de Samsung Galaxy Gear VR, een bril die enkel werkt als je een compatibele Samsung-telefoon in het vizier schuift. Wat het gewicht vrij hoog maakt.  

Nog in het lijstje van 'LG Friends' zitten een nieuwe versie van de Tone-headset, wederom met Harman-Kardon mede-ontwikkeld, een Smart Controller voor drones, een BB8-achtige rollende robot met 8 megapixelcamera  en een 360° camera uitgerust met twee 13 megapixelcamera's. De camera's hebben elk een breedhoeklens van 200 graden om VR-content te creëren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.