Geluid

High-end hoofdplezier bij Sony

Sony is inmiddels één van de marktleiders qua hoofdtelefoons. Die leiderschapspositie willen de Japanners nu verder versterken met de lancering van een high-end hoofdtelefoon, Walkman en hoofdtelefoonversterker. Dat zijn producten voor veeleisende thuisgebruikers, maar ook voor mobiel heeft Sony een betere hoofdtelefoon in petto.

,

Dat wordt de MDR-1000X, een 400-euro kostende verbeterde versie van de MDR-100AAP. De trendy styling is niet enorm anders dan voorheen, maar qua noise-cancelling techniek is er wel meer aan de hand. Sony is overtuigd dat de MDR-1000X beter presteert dan grote rivalen Beats en Bose, iets wat ze journalisten zelf lieten uittesten op een gesloten event op de vooravond van IFA.

We konden daar in een gesimuleerde luidruchtige omgeving zelf de kwaliteit van de verschillende ruisonderdrukkingen uitproberen. Vergeleken met de Beats Studio deed de nieuwe Sony het duidelijk beter, bij de vergelijking met de Bose Quietcomfort 25 was de kloof veel minder klein maar merkbaar.

De MDR-1000X heeft wel een paar unieke eigenschappen. Zo wordt de noise-cancelling via Personal NC Optimizer effectiever gemaakt door zich aan te passen aan de vorm van je hoofd, dikte van je haar en of je bijvoorbeeld een bril draagt. De Quick Attention Mode is ook handig: als iemand je op het vliegtuig of trein aanspreekt, kun je zijn stem veel beter horen door even een hand op de hoofdtelefoon te leggen. De nieuwe koptelefoon is ook de eerste die DSEE HX heeft ingebouwd.

,

,

Hier is high-end

De aanwezige audiojournalisten hadden echter vooral oog voor de nieuwe lijn premium persoonlijke audio die Sony voorstelde onder de naam ‘Signature Series’. Het mag er misschien wat minder mee worden geassocieerd tegenwoordig, hifi zit wel in de roots van het Japanse merk. En omdat Sony dit jaar 70 jaar oud wordt, vond het bedrijf het tijd om werkende op dat verleden met iets nieuw af te komen.

Zo is Walkman een van de iconische producten van Sony. “Er zal altijd een Walkman zijn,” luidt het, en nu ook in de high-end. De NW-WM1Z zit verpakt in een strakke aluminium behuizing en werd ontworpen om digitale muziek perfect weer te geven. Wie echt op een premiumervaring aast, koopt niet deze 1.200 euro Walkman, maar de NW-WM1A van 3.300 euro. Die is technisch identiek, maar heeft een ongelooflijk solide behuizing uit één stuk koper en met goud bekleed.

,

,

Bij een Walkman zoals deze hoort een high-end hoofdtelefoon. Dat wordt de MDR-Z1R, een zeer knappe halfopen hoofdtelefoon die immense drivers van 70 mm bevat. Dat is gigantisch voor een hoofdtelefoon, maar toch is de koptelefoon niet zo groot als je hem op je hoofd zet. Dankzij die drivers haalt de MDR-Z1R een frequentiebereik tot 120 kHz, wat veel hoger is dan wat het menselijke oor kan waarnemen. Het is bijna onmogelijk om op een publieke event echt een waardeoordeel te vellen over een high-end hoofdtelefoon (onder meer omdat je niet lang kunt luisteren), maar de eerste indruk was wel dat Sony zich kan meten met andere vlaggenscheppen in het topsegment.

We hoorden de MDR-Z1R op een demo met de nieuwe TA-ZH1ES. Jawel, voor het eerst in 2-3 jaren is er weer een Sony-audioapparaat dat het etiket “ES” draagt. Deze compacte versterker bevat een DAC (tot DSD 22,4MHz en PCM 768kHz/32bit) en combineert een digitaal luik (de S-Master) met een analoge versterker. Het is – hoe kan het anders – een zeer solide toestel, met een frame uit geëxtrudeerd aluminium dat gescheerd werd om een geribbelde behuizing te bekomen.

De nieuw Signature-producten zijn vanaf oktober beschikbaar, met uitzondering van de TA-ZH1ES die pas eind november beschikbaar zal zijn.

,

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.