Beeld

Britse zenders starten eigen Netflix

Liefhebbers van Britse drama en comedy gaan in de toekomst naar hartelust series van de BBC en commerciële tegenhanger ITV via streaming kunnen bekijken. De nieuwe BritBox-dienst werkt als Netflix en zal beschikbaar zijn via Chromecast en Apple TV.

BritBox zal de “grootste streaming video-bibliotheek van Britse content” aanbieden, zeggen de twee zenders. Abonnees zullen niet enkel kunnen kijken naar klassieke reeksen uit het verleden, zoals ‘Fawlty Towers’ en ‘Upstairs Downstairs’, maar ook gloednieuwe producties. De bedoeling is dat afleveringen van hitreeksen als ‘Eastenders’ en ‘Holby City’ al 24 uur na uitzending via streaming beschikbaar komen. Gegeven de snelheid waarmee piraten tegenwoordig nieuwe series online zetten, is de bescheiden tijd tussen uitzending en streaming gewoon heel logisch.

De nieuwe dienst is een samenwerking tussen BBC en ITV, twee partijen die in eigen land concurrenten zijn en ook rivaliserende eigen streamingplatforms uitbaten. Maar voor de rest van de wereld werken ze liever samen, met als derde poot AMC Networks, de partner van de BBC in BBC America.

BritBox zal daarom eerst in de V.S. beschikbaar zijn, ergens in de komende drie maanden. Daarna volgen andere internationale markten, stelt de joint-venture, zonder het specifiek te maken. Ook de prijs is nog onbekend. Net zoals Netflix zet de Anglofiele dienst sterk in op een multiplatformaanwezigheid, met een browserinterface, apps voor mobiel en streamingmogelijkheden via Chromecast, Roku en Apple TV.

Voor de BBC is BritBox niet de eerste poging om zijn content via streaming aan een internationaal publiek kwijt te raken. Onder meer via een speciale versie van iPlayer kon je in het verleden nieuwe en oude programma’s buiten het V.K. bekijken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.