Geluid

Test: Yamaha YAS-105

Niet iedereen is bereid om 500 euro of meer uit te geven aan beter geluid voor hun tv. En misschien vind je de standaardklank van je televisie maar heel pover en wil je dus wel een audio-upgrade, maar heb je geen zin in een gigantische soundbar met bijhorende subwoofer die je ergens in de kamer moet kwijt raken. Voor die doelgroep is er bij Yamaha de YAS-105.

,

De 89-cm brede YAS-105 is een compacte soundbar met een betrekkelijk laag profiel dat qua afmetingen goed past bij een televisie van 40 inch of iets groter. Combineer je hem met een 55 incher, dan lijkt hij wel wat klein. Er is natuurlijk geen dwingende wet die stelt dat een tv en soundbar qua proporties aan elkaar gewaagd moet zijn.

In elk geval laat de bescheiden hoogte van geen 5,5 cm toe om de YAS-105 onder een tv te plaatsen, zonder dat hij over de onderste schermrand komt ‘piepen’. Je kan deze Yamaha zowel op een meubel plaatsen of omhoog hangen. Vergeet niet de schakelaar achteraan in de juiste stand te zetten, naargelang de opstelling. H

eel veel designuitstraling heeft de YAS-105 niet, je kan hem eerder discreet en degelijk noemen. De lichtjes afgeronde helling vooraan maakt de Yamaha-soundbar wel wat minder doorsnee ogen dan andere soundbars uit deze prijscategorie – en dat bedoelen we als een positieve zaak.

,

Er is geen aparte subwoofer bij de YAS-105, al heb je wel de optie om er later eentje toe te voegen. Achteraan de soundbar is er een uitgang voorzien om een active sub te verbinden.

Maar het is zeker geen verplichting om een extra subwoofer toe te voegen, want de YAS-105 produceert zo ook wel meer laag dan je zou verwachten. Er gaan aardig wat mensen zijn met kleinere tv’s (en dus wellicht veel slechter geluid) die een compacte soundbar zoals deze overwegen. Zij zullen meteen een enorme verbetering merken qua detail en dynamiek.

Om de YAS-105 op de proef te stellen, haalde ik de schijf van ‘Kingsman’ boven. Als vette knipoog naar alles wat James Bond is, graait deze geinige Colin Firth-film rijkelijk in de zak van Hollywood-clichés. Te beginnen bij de orkestrale emo-soundtrack die regelmatig wordt afgewisseld met toppers van Dizzee Rascal & Armand van Helden, Dire Straits en Bryan Ferry.

Puur in termen van dynamiek en verbetering krijg ik met de YAS-105 bij het bekijken een veel betere klank dan verwacht. Zeker qua laag bij explosies heb je toch behoorlijk wat impact, en tijdens de Londense achtervolgingsscène (in achteruit!) wordt de spanning van het moment echt overgebracht.

In de ‘Surround’ modus klinkt hij iets ruimtelijker dan in ‘Stereo’, maar daar zit je wel tegen de grenzen van wat een kleine soundbar met slechts twee kanalen zoals deze kan. Met pakweg een ‘projecterende’ YSP-soundbar van Yamaha gaat het surroundgevoel pakkender zijn, maar dan ben je wel wat meer centen kwijt. Het vermogen van de YAS-105 is voldoende om luid te spelen zonder vervorming en een middelgrote kamer te vullen.

,

Aangezien de YAS-105 niet echt de ambitie heeft om echte 5.1-surroundgeluid of beter te produceren, is het niet zo erg dat je hem niet via HDMI kan verbinden met je televisie. Het voordeel is dat met de meegeleverde optische kabel je op enkele seconden geluid uit je televisie krijgt.

Er zijn verder nog een coaxiale en een analoge ingangen present, zodat je eventueel nog andere apparatuur (zoals een cd-speler) kunt aansluiten. Daarnaast is er ook Bluetooth, zodat je muziek kan afspelen vanaf een smartphone of ander toestel.

Een leuke bonus is de Yamaha Home Theater Controller-app (iOS en Android), waarmee je vanaf een mobiel toestel de instellingen van de YAS-105 regelt. De verbinding met die app loopt overigens over Bluetooth, de YAS-105 heeft geen WiFi of netwerkverbinding. 

Er is ook een degelijke remote meegeleverd, voor wie wat klassieker is ingesteld. Op de soundbar zelf vind je ook de nodige knoppen, al is het even zoeken. De markeringen staan immers bovenaan, terwijl de toetsen zich achteraan bevinden. Maar geen erg, je zal veel eerder de remote of app gebruiken. De plaatsing van de knoppen houdt overigens veel beter steek als je de YAS-105 op de muur hangt.

,

De YAS-105 is in dit segment een interessante optie om te bekijken. Ondanks een bescheiden prijskaartje, biedt de Yamaha-soundbar toch een vrij volwassen geluid dat nog best krachtig uit de hoek komt. Bluetooth is een mooie plus, al hebben tegenwoordig ook bijna alle instap-soundbars het wel aan boord.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.