Mobile

Test: LG Nexus 5X

LG koos voor de Nexus 5X voor een rug van polycarbonaat, dus geen metaal en glascombinatie zoals bij de ‘echte’ vlaggenschepen. Daardoor is het toestel wel erg licht, 136g. De achterzijde voelt zijdezacht en comfortabel aan en het toestel ligt werkelijk perfect in de hand.

Persoonlijk vinden we de keuze om de volumetoetsen en powerknop allebei aan de rechterkant te zetten wat lastig. Je vergist je wel eens bij het aanpassen van het volume. Wel een uitstekende keuze is de vingerafdruksensor aan de achterzijde, die je op erg natuurlijk wijze aanraakt bij het vastnemen van het toestel.

Onderaan vinden we een van de belangrijkste nieuwigheden, de USB-C aansluiting die altijd past. Je hebt wel een verloopkabel nodig voor een pc-verbinding.

,

Met een 5,2 inch zit de Nexus 5X wat ons betreft werkelijk op de sweet spot van schermafmetingen. Het IPS-scherm toont 1.920 x 1.080. Geen QuadHD (2.560 x 1.440) scherm dus, zoals bij de meeste vlaggenschepen tegenwoordig, maar met 423 PPI is het beeld nog steeds haarscherp.

De 'lagere' resolutie zal ongetwijfeld ook vriendelijker zijn voor de batterij. We vonden het scherm erg helder en makkelijk te lezen, ook buiten. De kleurweergave is uitstekend.

Foto’s nemen onderweg doen we meer en meer met onze smartphone, en dat is Google niet ontgaan. De 12,3 megapixelcamera achteraan heeft een f/2 diafragma, en laserautofocus. Dat laatste scherpstelsysteem vinden we ook terug op de LG G4

De camera doet het uitstekend bij goede belichting, maar staat ook bij weinig licht zijn mannetje. Hij focust snel, en al ontbreekt beeldstabilisatie (OIS) op deze camera, onze testfoto’s waren tijdens een wandeling bijna altijd haarscherp. De camera neemt HDR-foto’s en filmt 4K video aan 300 MB/min.

,

De Nexus 5X is de eerste om Android 6.0 Marshmallow te krijgen, al zijn inmiddels ook andere toestellen met Marshmallow beschikbaar. Zoals de HTC One A9.

Ee´n van eenvoudigste maar erg handige verbeteringen: het scherm met alle apps is nu een lange lijst waar je verticaal door scrolt in plaats van horizontaal te moeten vegen door een aantal pagina’s. De vier recentst gebruikte apps verschijnen steeds bovenaan.

,

In dagelijks gebruik is de aanwezige hardware meer dan snel genoeg om vlotjes door al je taken te zippen. Als we naar benchmarkscores kijken dan lijkt het er toch sterk op dat die 2 GB geheugen zorgen voor wat lagere prestaties. De LG G4 scoort bijvoorbeeld met dezelfde CPU en 3 GB geheugen toch ongeveer 10 procent beter.

Maar over het algemeen gezien ga je dat zelden voelen. Intensieve gebruikers en gamers misschien wel. Google heeft ook onder de motorkap gesleuteld om de batterij langer te laten meegaan.

Tijdens onze testen zagen we regelmatig dat het toestel over een typische nacht slechts twee procent batterij verloor. De 2.700 mAh batterij zorgt voor een goede autonomie, maar niet beter dan sommige toestellen die zelfs een QuadHD-scherm gebruiken. Snel laden doet hij wel, maar draadloos laden niet.

Wie voor een 16GB model kiest, zou wel eens erg snel opslag te kort kunnen hebben, want er is geen microSD-sleuf. Aan de stap naar de 32-GB model hangt een meerprijs van circa 50 euro.

,

De Nexus 5X is een goede telefoon, met een uitstekende camera, een snelle vingerafdruksensor, en het beste dat Android nu te bieden heeft. De batterij is goed, maar ondanks de Doze-feature niet uitzondelijk.

Qua prijs is hij iets te duur. 400 euro zou hem een ongereserveerd koopadvies opleveren. Maar 479 euro voor een 16 GB versie die niet uitbreidbaar is, lijkt ons net te hoog.

Bovendien is hij aan dit prijspunt quasi even duur als de LG G4, die over meer geheugen en een betere camera beschikt. En 529 euro voor een 32GB versie brengt hem in rechtstreekse competitie met de Samsung Galaxy S6 32GB.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.