Beeld

Specificaties Ultra HD Blu-ray bekend

Het zat er al een tijdje aan te komen: Panasonic kwam met een prototype BR-speler voor de volgende generatie HD-schijfjes en de Blu-ray Disc Association liet weten dat Ultra HD Blu-ray definitief de nieuwe standaard gaat worden. En nu zijn ook de technische specs van de discs officieel bevestigd.

De schijfjes zullen nu officieel de nieuwe 4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels), high dynamic range (HDR) en ook Dolby Atmos en DTS:X ondersteunen voor nog beter beeld en geluid. Ultra HD Blu-ray's krijgen opslagcapaciteiten van 66GB (dubbel-laags) en 100GB (triple-laags), tegenover de 25GB tot 50GB van reguliere Blu-Ray's.

Codering gaat middels de H.265 (HEVC) codec. Daarbij wordt het kleurbereik vergroot naar 10-bits en is er ondersteuning voor het rec.2020 spectrum. Ook is er een groter kleurenspectrum en een nieuwe codec. Ondersteuning voor 3D in 4K-resolutie ontbreekt in de definitieve standaard.

Daarnaast wordt de zogenaamde digital bridge een optie. Daarmee kun je content op meerdere apparaten te bekijken, wanneer producenten kiezen om het digitaal beschikbaar te stellen. Momenteel krijg je bij de aankoop van sommige huidige Blu-rays al een gelijksoortige UltraViolet-code.

Vanaf juli kunnen fabrikanten de nieuwe licentie gebruiken. Dit nieuws betekent dat we eind 2015 de eerste Ultra HD Blu-ray-discs en -spelers in de winkels mogen verwachtens. De nieuwe UHD BR-spelers zullen overigens ook uit de voeten kunnnen met je oude verzameling reguliere Blu-Ray's.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.