Geluid

Sennheiser laat Orpheus-opvolger zien

Dat Sennheiser al een tijdje werkt aan een opvolger voor de legendarische én peperdure Orpheus-hoofdtelefoon was een publiek geheim. Op een exclusief event in London toonde het 70-jaar oude Duitse merk alvast hoe de nog naamloze hoofdtelefoon er uit zal zien. Het wordt iets bijzonder.

Voor wie het niet kent: de Orpheus was een elektrostatische hoofdtelefoon die Sennheiser begin jaren negentig uitbracht en die door velen beschouwd wordt als de allerbeste koptelefoon ooit. Er werden slechts 300 van gemaakt en de Orpheus werd altijd verkocht gebundeld met een buizenversterker. Inmiddels is dit icoon enkel te ervaren op hoofdtelefoonshows zoals Canjam of na aankoop via eBay. Verwacht dan wel 20.000 tot 30.000 euro op tafel te moeten gooien…

Spoel verder naar 2015 en nog altijd is er geen opvolger voor de Orpheus. Nochtans is er een aardige hype rond head-fi, ook aan zogenaamde ‘summit’ prijzen. ‘Summit’, als in de ‘top van de berg’. Maar dat Sennheiser er wel aan werkt, dat gerucht klonk al langer. Aangezien het Duitse merk dit jaar zeventig jaar oud is, werd verwacht dat de Orpheus-opvolger nu wel gauw zou verschijnen.

,

Een perfecte plaats daarvoor zou het verjaardagsevent zijn dat Sennheiser donderdag 27 augustus in het Londense Westerminster Hall-kerk organiseerde, ondersteund door een uniek optreden van muzikale wonder Imogen Heap en het Junge Deutsche Philharmonie. Maar een echte lancering viel daar niet te bespeuren, wel werd het bestaan van de nieuwe Orpheus bevestigd en konden we al een eerste blik werpen op hoe het er uit zal zien. Een ding is zeker: het is een bijzondere verschijning.

Volgens Daniel en Andreas Sennheiser, kleinzoons en huidige bestuurders van het familiebedrijf, moet het nieuwe Sennheiser-vlaggenschip de bovengrens opnieuw verleggen qua audiofiele hifi-kwaliteit in hoofdtelefoons. Maar technische details ontbreken nog bijna volledig. De echte onthulling komt zodra een miljoen mensen hun interesse hebben getoond via de sennheiser-reshapingexcellence.com-website. Naarmate meer mensen daar komen loeren, zal Sennheiser meer informatie prijsgeven over de nieuwe topper.

Wat weten we al wel? Om te beginnen is er het uiterlijk. Het apparaat heeft als basis een groot stuk Carrara-marmer, een gesteente die volgens Sennheiser ook door Michelangelo werd gebruikt voor zijn sculpturen. In het marmer zelf zit een deel van de versterking verwerkt. Onder meer de stenen volumeknop is op deze marmeren behuizing gemonteerd.

,

Op deze solide, wat grafzerkachtige basis zijn twee componenten bevestigd: een houten doos en een metalen kastje met mysterieuze cirkels aan de bovenkant. Zet je de Orpheus-opvolger op, dan wordt het duidelijk wat beiden verbergen. De cirkels blijken de toppen te zijn van de buizen van de versterker, die in de aan-stand naar boven schuiven zodat ze zichtbaar worden. De houten doos verbergt de eigenlijke hoofdtelefoon, onder een automatisch openende deksel.

De hoofdtelefoon is gebouwd rond nieuwe drivers met membranen van 2,4 micrometer dik, bekleed met een laag gevaporiseerde platina. Volgens de Sennheiser-broers zullen deze drivers in staat zijn om een ongezien brede frequentiebereik weer te geven, te starten aan een ultralage 8 Hz tot meer dan 100 KHz. “Dat is veel meer dan het menselijke gehoor. Het is de eerste keer dat we een hoofdtelefoon maken die enkel de gevoelige oren van een olifant of een vleermuis kunnen waarnemen”, grapt Andreas Sennheiser.

Het brede frequentiebereik heeft uiteraard niet zoveel zin voor de tot 20 KHz beperkte oren van de mens, al is er theoretisch bijvoorbeeld door die hoge frequentiebovengrens veel minder kans op vervorming in de hoorbare frequenties. Het is bovenal een sessie spierballen rollen om te tonen dat Sennheiser in de hoofdtelefoonwereld toonaangevend is. Voor een bedrijf dat heel sterk een ingenieurscultuur heeft en zich graag onderscheidt van concurrenten waar de marketingafdeling aan het roer staat toch belangrijk.

,

Terwijl alle aandacht gevestigd was op de nieuwe topper, viel in de coulissen bij Sennheiser nog een tweede bijzondere hoofdtelefoon te bewonderen. Ook deze nieuweling is nog naamloos, maar zou mogelijk nog dit jaar op de markt komen, vertelde een Sennheiser-insider ons. Het zou daarmee naar ons weten de eerste WiFi-hoofdtelefoon met DLNA-ondersteuning ooit worden.

Het gaat dus om een draadloze hoofdtelefoon die rechtstreeks verbindt met je draadloos netwerk en bijvoorbeeld van een NAS rechtstreeks muziek afspeelt. De bediening gaat – draadloos – via een app op je telefoon, al heeft de hoofdtelefoon ook een glazen touchpad op een van de driverbehuizingen. Voor wie de hoofdtelefoon mobiel wil gebruiken, wordt het mogelijk om rechtstreeks via Bluetooth een verbinding te leggen.

Nog te zien op het feestje waren speciale verjaardagsedities van de HD800 en HDVD800-versterker, uitgevoerd in zwart en goud of in volledig zwart. Normaal zijn beide toestellen Sennheiser grijszilver. Er komt ook een witte versie van de IE800, de high-end in-ears van Sennheiser.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.