Beeld

Samsung schrikt van ophef rondom smart-tv’s

Samsung heeft het privacybeleid aangepast nadat verschillende consumenten het merk beschuldigden van afluisterpraktijken die doen denken aan het boek 1984 van George Orwell. De televisies zijn namelijk uitgerust met een microfoon en zouden alle huiskamerconversaties opnemen om de ontvangen informatie vervolgens door te spelen aan derde partijen.

Samsung noemt de aantijgingen klinkklare onzin en vertelde ook de vergelijkingen met 1984 misplaatst te vinden, maar gaf wel toe dat het privacybeleid inderdaad wat "ongelukkig" verwoord was. Daarmee doelden ze ongetwijfeld op een zin als "please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition".

Inmiddels is het privacybeleid aangepast en duidelijker gemaakt om verwarring bij verdere consumenten te voorkomen. Ook zette Samsung een blog online getiteld Samsung Smart TVs Do Not Monitor Living Room Conversations. Daarin benadrukt het merk nog maar eens dat de spraakherkenningsfunctie alleen informatie verwerkt wanneer het gaat om een gegeven commando. De microfoon vangt de overige gesprekken weliswaar ook op, maar doet daar vervolgens niets mee.

Microsoft had eerder een vergelijkbaar probleem toen zij het promotiemateriaal van Kinect voorzagen van de zin "Kinect staat altijd aan". Veel gebruikers interpreteerden dat als een inbreuk op hun privacy en ook Microsoft moest toen in een statement naar buiten brengen dat Kinect alleen reageert op commando's en handbewegingen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.