Beeld

Samsung introduceert ‘SUHD’ voor beste beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit, het blijft jaar na jaar de belangrijkste factor bij de aankoop van een nieuwe televisie. Een factor waar Samsung maar al te graag op inspeelt. Na Curved en UHD is er nu dus ook SUHD. Een blik op Samsungs mooiste televisie.

SUHD staat voor Super UHD. Het gaat om een UHD tv, die voor de achtergrondverlichting gebruik maakt van Quantum Dots, een nieuw efficiënt LCD-paneel gebruikt, en voorzien is van speciale processing voor optimale beeldkwaliteit.

Dat Quantum Dots populair gingen zijn op CES wisten we eigenlijk al. Niet alleen Samsung, maar ook LG gebruikt het nieuwe materiaal. Sony en Sharp gebruiken een Quantum Dot-achtige oplossing. Quantum Dots zorgen voor een efficiëntere achtergrondverlichting, die zeer zuivere primaire kleuren (rood, groen en blauw) genereert. Daarmee krijgen die televisies een breder en accurater kleurbereik. Samsung ontwikkelde zijn eigen technologie.

SUHD gebruikt ook een nieuw lcd-paneel. Dat levert betere zwartwaardes, maar vooral ook een hogere helderheid. Samsung gebruikt de term HDR (High Dynamic Range, zie hier voor meer uitleg) niet expliciet, maar het is duidelijk dat de toestellen het wel bieden. De piek helderheid ligt op 1.000 Nit volgens Samsung, dat is vlot 2,5x meer dan een traditioneel toestel. Het topmodel gebruikt een full array Direct Led achtergrondverlichting met local dimming voor de allerbeste contrasten. De andere modellen gebruiken edge led. Het paneel gebruikt bovendien een 10-bit sturing zodat kleurnuances perfect weergegeven worden.

Een breder kleurbereik, en ruimer dynamisch bereik, dat moet natuurlijk intelligent ingezet worden. Vooral omdat de content die we vandaag bekijken niet voorzien is voor dergelijke zaken. Goede processing moet voorkomen dat beelden er te helder, of te fel uit zien. Een nieuw beeldprocessing algoritme analyseert de kleuren en helderheid van het beeld, en zorgt voor de best mogelijke resultaten, terwijl het ook rekening houdt met energieverbruik. Daarmee claimt Samsung een 64x hogere kleuraccuraatheid en kleurexpressie.

Uiteraard zijn deze televisies ook voorzien van Samsung’s nieuwste Smart TV platform gebaseerd op Tizen. De nieuwe Smart hub wordt op één scherm weergegeven. Content delen met je smartphone gebeurt moeiteloos, de verbinding wordt opgezet via Bluetooth en content wordt gestreamed via WiFi Direct. Je kan zelfs live tv kijken op je smartphone als de tv uit staat.

De nieuwe SUHD-tv’s zullen op de markt verschijnen in drie modellen en vijf maten: JS9500 (88, 78 en 65 inch), JS9000 en JS8500 (allebei in 65, 55 en 48 inch). Prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.