Geluid

Review: Samsung HW-J8501 / J8500

Na de gebogen televisies was een gekromde soundbar een onvermijdelijk vervolg voor Samsung. Hun HW-J8500/8501 is hun beste curved soundbar – en de grootste!

Bij de voorstelling van de tv-lineup voor 2015 stelde Samsung duidelijk dat curved schermen onverwacht een enorm succes blijken bij consumenten. Er zijn dan ook behoorlijk wat gebogen televisiemodellen te signaleren bij het merk. Over de zin van curved schermen lees je elders op FWD meer, maar de opmars van deze cinema-achtige televisies zorgt wel voor een stevige dilemma. Hoe combineer je een gebogen scherm met een kaarsrechte soundbar? Niet natuurlijk, en daarom brengt Samsung dit jaar een reeks gebogen soundbars uit. Deze zilveren HW-J8501 – de J8500 is exact hetzelfde model, maar in zwart – is het topmodel.

 

 

<

,

De curved soundbars van Samsung zijn uitdrukkelijk ontworpen om te passen bij gebogen Samsung-televisies. Niet verrassend dan, dat ze exact dezelfde kromming hebben als de tv-toestellen. Ik heb de J8501 getest samen met de UE65JS9500L, het allerbeste wat Samsung dit jaar in huis heeft qua tv. Dit SUHD-tv-toestel is adembenemend goed, getuige vijf sterren die het van ons beeldexpert ontving – slechts de tweede tv in de geschiedenis van FWD Magazine die met deze eer gaat lopen. Bovendien ontving de UE65JS9500L in de zomer de EISA Award voor European High-End TV. Ik kan dus getuigen dat de J8501 perfect past bij deze gigantische televisie. 


Het is op zijn beurt dan ook allesbehalve een kleine soundbar. Met een breedte van 145 cm kan je hem moeilijk combineren met pakweg een 46-inch televisie, niet dat we geloven dat er consumenten zijn die dat overwegen. Samsung heeft trouwens gebogen soundbars in het assortiment die beter passen bij de kleinere curved televisies. Ook goed om weten is dat deze soundbar komt met een draadloze subwoofer die je toch ook gerust ‘fors’ mag noemen. Mooi afgewerkt, dat wel. De gelijke kromming en aansluitend design laten je toe om de HW-J8501 netjes onder de Samsung UE65JS9500L te schuiven. Ook qua kabelmanagement is aan alles gedacht om dat mogelijk te maken. Niet dat hij er volledig onder verdwijnt; de soundbar steekt nog een stukje uit. Maar hij sluit in de breedte én in de hoogte er perfect bij aan, zodat alles één geheel lijkt. Bekijk de foto’s maar bij deze review. Vermoedelijk gaat het visuele effect bij een ander tv-toestel minder sterk zijn.


De soundbar bestaat grotendeels uit geborsteld metaal, met een metalen grille waarachter onder meer een subtiel LED-display verscholen zit. Het totaalplaatje, naar ons gevoel vooral in de zilver kleurstelling, oog heel mooi. De afwerking van de HW-J8501 is van topniveau en eigenlijk verdient de mooi bewerkte metalen behuizing gezien te worden. Aangezien het hier niet een goedkope soundbar betreft, vinden we het een goede zaak dat hij er effectief echt luxe uitziet.

,

Net zoals heel wat nieuwe soundbars van Samsung, is dit apparaat volledig compatibel met de Multiroom-producten van het Koreaanse merk. Dit tilt de HW-J8501 boven heel wat andere soundbars uit, want niet enkel is hij volledig uitgerust op vlak van tv-geluid, je kan deze soundbar ook volledig bedienen via een app en koppelen met andere compatibele speakers. Samsung heeft er zo een heel aantal, waaronder opvallende designspeakers, meer klassieke WiFi-speakers en andere tv-audio-oplossingen. Al deze speakers (en de HW-J8501) kan je via één app bedienen en desgewenst koppelen, zodat je bijvoorbeeld de soundbar en speakers in de eetkamer hetzelfde liedje kan laten spelen – fijn voor feestjes. Of kunnen meerdere gezinsleden beslissen om in verschillende kamers andere muziek te beluisteren.


Elders op FWD hebben we de mogelijkheden van Samsung Multiroom uitgebreid beschreven, maar kort samengevat kan je met dit systeem muziek van verschillende bronnen afspelen. Daaronder verschillende streamingdiensten (zoals Deezer, Qobuz en Spotify), eigen bestanden (via het netwerk of via Bluetooth), internetradio en natuurlijk tv-geluid. Op dat moment positioneert de HW-J8500 zich als een echte rivaal voor de Sonos Playbar of HEOS Home Cinema. Een troef ten opzichte van de Playbar is dat de Samsung-soundbars met HDMI-bronnen kunnen werken, iets dat bij HEOS trouwens ook kan. Echt uniek is de interfactie tussen de HW-J8501 en een recente smart tv van Samsung. Via de menu’s van de UE65JS9500L kan je de tv-audio via HDMI naar de HW-J8501 sturen (als je de soundbar met de HDMI-ARC-poort verbindt), maar dat kan ook draadloos. Dit werkt prima en effent de weg naar het uitbreiden van de J8501 met twee extra Multiroom-speakers die je achteraan plaatst. Samsung zegt daarbij dat de tv 5.1-surround effectief zal verdelen over de soundbar, subwoofer en twee extra speakers.
 

,

Draadloos is altijd lastig om beeld en geluid synchroon te houden, maar bij het bekijken van wat testmateriaal zagen we geen echte problemen met synchronisatie. Behalve als je tijdens het bekijken van een film zonder stoppen van de ingebouwde speakers omschakelt naar de soundbar-opstelling. Dan bleek synchronisatie een probleem, wat wel vaker voorkomt vanwege buffering en op te lossen valt door pakweg de Netflix-stream opnieuw te starten.


Samsung noemt de HW-J8500 en J8501 een 9.1-soundbar. In het land van tv-audiobouwers is er uiteraard altijd een eeuwig opbod rond de specificaties, maar het is wel zo dat het brede en gebogen design van deze soundbars de deur opent naar een ruimtelijke geluidservaring. Er zijn bijvoorbeeld speakers die meer naar de zijkant geplaatst zijn. Let wel, dit is geen soundbar die door middel van projectie of faseverschuivingen surroundkanalen van de juiste kant op je wil laten afkomen, zoals we vinden bij Yamaha. Overigens is het wel relevant om weten dat de soundbar Dolby Digital 5.1-surround verwerkt en dus intern die stap naar tien kanalen moet maken.

Bij de HW-J8501 wordt er dus een zeer breed geluidsveld uitgestuurd, met de bedoeling je te omhullen. Toen ik luisterde naar muziek en een film meepikte (‘Malificent’ met een sterke Angelina Jolie die duidelijk geniet van haar donkere rol, via Netflix UHD), kreeg ik inderdaad een heel ruime soundstage gepresenteerd met een opvallende goede weergave van het centerkanaal.  

Het klinkt anders en in veel opzichten beter vergeleken met de tv-speakers of een basale 2.1-soundbar. Ook vergeleken met een heel aantal gelijkgeprijsde soundbars, zoals de Playbar, presenteert de Samsung-soundbar een voller en breder geluidsbeeld. Zoals wel vaker bij deze klasse van producten is de 8-inch subwoofer naar mijn gevoel te aanwezig bij het beluisteren van muziek. Hem wat bijregelen is natuurlijk mogelijk.

,

De J8501 en de identieke J8500 zijn ongewone soundbars. Ze zijn niet voor iedereen weggelegd. Daar zorgt het grote formaat en het design dat ontworpen werd om te passen bij Samsung SUHD-televisies met een schermmaat van 55 en zelfs 65 inch voor. Door die twee zaken zullen veel mensen deze soundbar links laten liggen. En dat is een spijtige zaak, want het is een excellente soundbar die een krachtige en spectaculaire begeleiding bij films levert. Maar het is begrijpbaar, want niet iedereen heeft plaats voor dit ding.


Dat je de J8501 kan inschakelen in een groter multiroom-verhaal of uitbreiden met draadloze rear-speakers, dat tilt deze Samsung-soundbar wel naar een werkelijk hoog niveau. Conclusie: als je een SUHD-tv hebt met een grote schermmaat, is deze soundbar een uitstekende keuze die er perfect bijpast.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.