Gamen op het groot scherm van je televisie is bijzonder leuk en er zijn mogelijkheden genoeg om dat te realiseren. De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk een spelconsole in huis halen. Je sluit een Xbox of PlayStation aan en je bent vertrokken. Maar ook je Android of iOS-games die op je smartphone of tablet staan, kan je via respectievelijk Miracast of AirPlay op je televisie spelen.
Wil je helemaal geen andere apparatuur gebruiken en is je televisie vrij recent, dan vind je op het smart tv-platform ook heel wat games. Al moeten we daar wel bij zeggen dat die games vooral voor de allerjongsten bedoeld zijn, en grafisch zelden kunnen overtuigen. Er is verbetering merkbaar, maar het blijft toch een povere vergelijking met de andere platformen. De reden daarvoor is vrij eenvoudig: games nemen heel veel schijfruimte in en eisen behoorlijk wat grafische rekenkracht. En alhoewel televisies steeds meer opslag krijgen en krachtiger worden, zitten ze nog ver van de prestaties van een doorsnee computer of spelconsole.
Het is net daar dat Onlive een oplossing voor biedt. Onlive is een ‘Cloud Gaming’ dienst. De games draaien niet lokaal op je televisie maar op de krachtige servers van Onlive. Het aanbod van Onlive bevat dan ook heel wat titels die je tot hier toe enkel op PC kon spelen. Jouw commando’s gaan via het internet naar de gameserver, en de gameserver toont je live de beelden van het game. In praktijk komt er dus eigenlijk een videostream binnen, iets waar een televisie perfect mee kan omgaan.
De Philips televisies (van 2014) die uitgerust zijn met Android beschikken allemaal over Onlive. Om aan de slag te gaan heb je enkel een controller nodig, en een degelijke internetverbinding.
,
Welke controller heb je nodig? Eender welke controller die compatibel is met het XInput-protocol volstaat. Bijvoorbeeld de Logitech F510/F710, de Xbox Wireless controller voor Windows, of de Speedlink Striker FX Gamepad. Ook Onlive zelf brengt een eigen controller op de markt. Sommige games vereisen echter ook een toetsenbord en/of muis, een draadloze USB-versie is uiteraard het handigst.
Welke netwerksnelheid is nodig? Onlive heeft minimaal een stabiele 3 Mbps downloadsnelheid nodig, en ideaal 5 Mbps of beter. Die snelheid zou je op de meeste internetabonnementen probleemloos moeten halen, maar het kan zeker geen kwaad om op voorhand een snelheidstest (bijvoorbeeld hier) uit te voeren.
Je verbinding mag zowel bedraad als draadloos zijn. Alhoewel Onlive wel wat rekening kan houden met wisselende downloadsnelheden krijg je de beste resultaten natuurlijk met een stabiele, snelle verbinding.
,
We testten Onlive uit op een Philips 49PUS7909 en een Logitech F710 controller. Veel meer dan controller aansluiten en de app opstarten hoef je niet te doen. Vergeet niet op het startscherm de resolutie in ‘Full HD’ te zetten voor de beste beelden.
De beeldkwaliteit viel uitstekend mee, al leek het ons wel dat de betere games uit de PlayPack selectie toch nog iets achterlopen op een PC die de maximum grafische instellingen van een spel aankan. Vergeet niet dat de beeldkwaliteit ook afhankelijk is van hoe stabiel en snel je downloadverbinding is. Heb je een dip in downloadsnelheid, dan zal Onlive de videostream adaptief aanpassen, en dan verlies je al snel wat detail. Dat was één maal duidelijk zichtbaar in onze testen, maar bleek verder nauwelijks een probleem (op onze Telenet-verbinding).
Een belangrijk detail is wel dat er toch wat vertraging zit op je commando’s, de gevreesde netwerk-lag. Wie vooral voor First Persoon Shooters en snelle actiegames kiest zal vermoedelijk niet tevreden zijn met de spelervaring. Maar voor meer strategische games en de minder veeleisende shooters bleek de lag minder storend of zelfs irrelevant. Ook de televisie kan extra lag introduceren, vergeet hem niet in game mode of PC-mode te zetten om dat zo veel mogelijk te beperken.
We gingen ook even aan de slag op een PC, en moesten vaststellen dat games op de PC-client beperkt zijn tot 1280×720 resolutie. Dat is toch een teleurstelling, we hadden echt wel Full HD verwacht, net zoals dat mogelijk was op de televisie-client. Maar afgezien van die beperking was de spelervaring erg gelijklopend. Onlive voorziet in een niet nader gedefinieerde toekomst wel 1080p streams voor PC. Onlive draait verder ook op MacOS X en Android-apparaten. Een iOS-client is er (voorlopig) nog niet.
,
Onlive biedt twee opties: PlayPack en Cloudlift. Voor PlayPack betaal je 7,95 euro per maand en krijg je toegang tot meer dan 250 games. Daarin vind je zowel oude arcade klassiekers zoals Altered Beast, Golden Axe of Shinobi, maar ook heel wat modernere games zoals BioShock, WarThunder, Batman Arkham Asylum, Civilization V, BloodRayne 2 en The Witcher 2.
Wie voor een Cloudlift abonnement kiest kan zijn Steam-account koppelen aan de Onlive account. Zit een game zowel in jouw Steam-bibliotheek als in de lijst ondersteunde games door Onlive, dan kan je het ook via Onlive spelen. Een greep uit het aanbod: Bioschock Infinite, Shadow of Mordor, Borderlands 2… Voor CloudLift betaal je 5,95 euro per maand.
Een volledige lijst vind je op Onlive hier voor PlayPack en hier voor Cloudlift.
Tot slot kan je beide pakketten combineren in de Onlive Games bundle voor 9,95 euro per maand.
,
Vergeleken met een spelconsole levert Onlive voor een redelijke prijs een behoorlijke game bibliotheek. Het PlayPack aanbod is misschien niet het meest recente, maar wel een enorme stap vooruit ten opzichte van de bestaande gaming-situatie op de smart TVs, niet alleen in termen van aanbod maar ook wat grafics betreft. Of je kiest voor PlayPack of CloudLift wordt vooral bepaald door het feit of je een aantal Steam-games hebt die ook op Onlive beschikbaar zijn. De netwerklag kan misschien voor sommige spelers onaanvaardbaar zijn. Test daarom Onlive uit, je kan 7 dagen gratis aan de slag.