Geluid

Recensie: Naim Audio Muso

Naim Audio, dat zijn die Britten die aardige hifi-spullen maken die zeer gewaardeerd worden maar die buiten de audiowereld niet zo bekend zijn. Met de Muso komt daar vast verandering in.

Met een klassieke hifi-keten kan je de doorsnee consument niet langer verleiden, hoe spijtig dat we dat allemaal wel vinden. Toch is er ook bij het grote publiek opnieuw interesse in beter geluid te bespeuren. Precies daarom dat er in de audiowereld een trend te bespeuren valt om alles-in-één-oplossingen te creëren die toch een goede klank kunnen leveren. Een heel mooi voorbeeld hiervan is de Muso van Naim Audio, een toestel dat er bovendien verdomd mooi uitziet.Aluminium wonder
Nu is de basisvorm van de Muso eigenlijk niet zo bijzonder. Het is een rechthoekige doos. En toch mag je dit toestel echt een designtopper noemen, een muziek-speler die op geen enkele manier een goedkoop gevoel heeft. Veel alles-in-één-oplossingen zijn er eigenlijk niet goed uit en steken af tegen de rest van je interieur. De Muso daarentegen is door een slimme keuze voor aluminium net een echt pronkstuk in je woonkamer. De volledig metalen afwerking, waarbij er geen zichtbare schroeven zijn, ziet er echt heel goed uit. Het lijkt wel een unibody-ontwerp, net zoals de iPhone. In realiteit zit onder het aluminium een houten behuizing, wat vanuit een akoestisch standpunt beter is.En neem nu de koelvinnen. Je kan er niet echt aan ontsnappen bij een versterker met een beetje vermogen, maar bij de Muso maken ze het ontwerp net volledig, beetje stoer ook. Tijdens het testen werden ze nooit echt warm, dus we vermoeden dat de massieve vinnen er toch ook een beetje voor de show zitten. Maar een misdaad is dat niet.Bediening via de app
Knopjes en lampjes, ze verstoren het strakke lichaam van de Muso niet. Alles zit geconcentreerd in een grote – en dat menen we echt! – draaiknop op de bovenkant. Je moet hem echt met de hele hand verdraaien, zo lijkt het wel, maar de knop is perfect uitgebalanceerd zodat je zelfs met een vederlichte aanraking het volume kan veranderen. Als je dat doet, licht er even een streep rond de knop op om je een visuele indicatie van het volume te geven. Knap, zeg! De oppervlakte van de draaiknop dubbelt als basale display en interface. Je ziet bijvoorbeeld mediacontrols en een indicatie welke bron geselecteerd is. Hoewel er in de doos een afstandsbediening aanwezig is, moet je om alles uit de Muso te halen de Naim-app installeren op je telefoon of (beter) je tablet. Dat kan op een Apple- of Android-toestel. Naim is heel vroeg begonnen met het aansturen van toestellen via apps en je merkt dat het Britse bedrijf er ondertussen heel goed in is geworden. De Naim-app is helder, responsief en een voorbeeld voor vele anderen. Het crashte tijdens het testen nooit – dat maken we maar weinig mee..

 

,

De Muso is veelzijdig als het op bronnen aankomt, zoals het hoort. Airplay, Bluetooth (met aptX, uiteraard), DLNA, internetradio en Spotify Connect zijn van de partij. Onderaan vind je ook een aansluiting voor een optische kabel, aan de zijkant is er een USB-poort voor sticks en iOS-toestellen en een 3,5 mm analoge aansluiting. Ach, misschien ontbreekt er een phono-ingang (zoals op de concurrerende premium JBL Authentic L16), maar dat kan nog opgelost worden met een phono-preamp.

Je gaat bijna zeker de Muso op een netwerk willen aansluiten. Dat kan het best via een netwerkkabel. De aansluiting daarvoor zit, samen met de optische ingang en power, netjes in de voet weggewerkt. Wie slim klust, kan dus heel gemakkelijk alle kabels uit het zicht laten verdwijnen, zodat het lijkt alsof de Muso kabelloos op een meubel staat. Je hebt de optie voor WiFi, maar de Muso kan dan geen hi-resbestanden streamen. Via de kabel aanvaardt de Naim WAV, FLAC, ALAC en AIFF tot 24 bit/192 KHz.

 

Achter de grille
De voorkant van de Muso ziet er best gek uit. De grille heeft namelijk een asymmetrische uitstulping, het lijkt wel alsof er iets bij het transporteren fout ging. Maar dat is bedoeld. Je kan de standaard zwarte grille overigens vervangen door een felrode, blauwe of – jawel – opvallend oranje. Achter de grille zit een indrukwekkende opstelling van speakers verstopt. Vier grote bassdriver, twee midrange drivers en twee tweeters, aangestuurd door 450 watt aan digitale versterking verzekeren dat de Muso luid kan gaan.

,

Draai of keer het je zoals je wil, met een alles-in-één-speler verlies je grotendeels het wijde stereogevoel. Naim heeft met de Muso wel slimme ingrepen gedaan om toch kamervullend te kunnen spelen, zonder het allemaal uit één punt lijkt te komen. Dat doet natuurlijk elke fabrikant van dergelijke toestellen. Maar als we de briljante herinterpretatie van Vivaldi’s Vier Seizoenen door Max Richter afspelen (vanaf Qobuz in lossless, via Airplay), dan staan we toch even paf. Wat een volwassen geluid komt uit deze muziekdoos, onwaarschijnlijk. De vioolpartijen klinken zeer goed, met alle nuances en met het nodige tempo, en goed onderscheiden van de andere delen van het orkest. Hetzelfde ervaren we ook bij de mooi soundtrack door Craig Armstrong van ‘Far from the Madding Crowd’, overigens een Amerikaanse film met een sterke vertolking van Matthias Schoenaerts zoals je hem nog nooit hebt gezien. 

Er zit ook veel subtiliteit in de lage tonen bij de Muso. Luide bassen zijn nooit een probleem, maar ook zorgen dat ze snedig en ritmes klinken is al moeilijk. Naim is daar perfect in geslaagd. Zelfs al spelen we het nieuwe album van The Prodigy af, toch houdt de Muso zich goed stand.Het is tevens mooi om te horen dat de befaamde muzikaliteit waar de Britten sterk in zijn ook bij de Muso aanwezig. We stoffen Heavy Soul van Paul Weller eens af – en schrikken terloops dat het album alweer 18 jaar geleden verscheen, we worden oud – en genieten prompt opnieuw van die klassieker. De Muso heeft er geen enkel probleem mee om zowel Wellers stem als gitaar mooi neer te zetten.  

,

Voor heel wat mensen zal het prijskaartje van de Muso exorbitant overkomen. 1.200 euro plus voor een alles-in-één-apparaat? Maar dit is geen doorsnee draadloze speaker, en niet alleen vanwege de ronduit onberispelijke afwerking. De geluidskwaliteit is uitstekend, ook aan hoge volumes, en daarmee is de Muso niet enkel helemaal trouw aan de Naim-wortels maar meteen ook een referentie in zijn klasse.

TECH SPECS

Wat
Alles-in-één-speaker
Versterking
6 x 75 watt digitale versterkers
Streaming
Airplay, Bluetooth (SBC, AAC en aptX), DLNA, vTuner-internetradio, Spotify Connect
Aansluitingen
Netwerk, WiFi, Optische ingang, 3,5 mm analoge ingang, USB-poort
Afmetingen
12,2 x 62,8 x 25,6 cm

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.