Redactie

Qobuz plant dit jaar DSD-downloads

Qobuz wil nog dit jaar muziek aanbieden in DSD-formaat, als uitbreiding op de bestaande collectie hi-resmuziek in FLAC en ALAC. Dat verklapt het Franse bedrijf in een brief naar zijn klanten, waarin ook andere ambitieuze plannen vermeld staan.

Hoewel Qobuz een van de grootste downloadwinkels is voor hi-resaudio en ook sterk in de schijnwerpers loopt door streaming aan cd-kwaliteit te bieden, maakte het bedrijf in 2014 toch minder goede momenten mee op financieel vlak. In de brief zegt Qobuz echter dat de problemen stilaan achter de rug zijn en dat het Franse bedrijf klaar staat voor heel wat vernieuwing in 2015.

Een eerste stap werd nog eind vorig jaar gezet, met de lancering van Qobuz Sublime in Frankrijk. De premium-abonnementsformule combineert streaming in FLAC-formaat met een blijvende korting op hi-resaudio-aankopen.

Wellicht het boeiendste voornemen van Qobuz is het plan om dit jaar te beginnen met het verkopen van muziek in DSD-formaat. Het zou dan gaan om een "exclusieve en gedeeltelijk nieuwe catalogus". DSD is een formaat dat ontwikkeld werd voor SACD's maar ook als los bestand kan afgespeeld worden. (Lees hier ons achtergrondstuk over DSD). Om DSD's af te spelen, moet je beschikken over een compatibele DAC.

Hoewel er al een aantal kleine aanbieders van muziek in DSD-formaat bestaan, blijft het toch een zeer marginaal fenomeen. Qobuz als grotere speler zou de populariteit van dit formaat sterk kunnen verhogen, al blijft het bescheiden aanbod en de grootte van de bestanden toch een probleem.

Op het lijstje van Qobuz staan ook heel wat software-vernieuwingen. Naast een app voor Windows Phone, wil de dienst de zoekfunctie sterk verbeteren, een nieuwe en betere website in de lucht brengen en meer investeren in eigen samengestelde afspeellijsten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.