Geluid

Multiroom Panasonic streamt nu ook cd’s

De ALL-multiroomfamilie van Panasonic wordt danig uitgebreid. De nieuwe toestellen, waaronder een cd-streamer en multiroom-compatibele miniketen, worden gepresenteerd op de Panasonic Convention in Frankfurt.

De Convention vindt elk jaar plaats – meestal op een andere locatie – en is het event van Panasonic waarop de Japanse fabrikant zijn nieuwe producten op AV- en witgoedgebied voorstelt. Ook fotografie en videocamera's komen aan bod, met dit jaar een sterke focus op het creëren van 4K-video.

Op audiogebied ligt de klemtoon op het uitbouwen van zijn multiroomfamilie, dat vorig jaar in de vorm van de ALL8-speakers en ALL3-speakers het daglicht zag. De ALL-producten zijn gebouwd op Qualcomms Allplay-platform, wat betekent dat je een opstelling kan bouwen met speakers van verschillende merken.

Op de Convention presenteerde Panasonic de SC-ALL2, de SC-ALL5CD, de SC-PMX100, de SC-ALL70T en de SC-ALL30T. Met dat laatste heeft het merk een beetje een primeur, want bij ons weten is dit de eerste multiroom-compatibele soundbase – een speaker die je onder de voet van je televisie kan plaatsen.

Wie liever voor een echte soundbar opteert, kan terecht bij de SC-ALL70T. Het is een strakke en nogal subtiel vormgegeven soundbar met draadloze subwoofer die niet enkel het geluid van de tv afspeelt, maar ook surround kan verdelen naar bijkomende ALL-speakers. Je kan zo een 5.1-opstelling bouwen, met een reële surroundklank, geen virtuele surroundmix. De ALL70T verbind je daarom via HDMI met je tv.

De ALL70T wordt in de markt gezet voor 450 euro, wat behoorlijk lager is dan concurrenten als de Sonos Playbar. Panasonic, die het in de tv-markt toch niet gemakkelijk heeft, wil duidelijk de rol opnemen van prijsbreker in het multiroomsegment. 

,

De nieuwe en compacte SC-ALL2 is een prima kandidaat om te fungeren als rear-speakers bij zo een surroundopstelling. Maar het compacte beestje kan je ook gebruiken als alleenstaande speaker, wat met name in de slaapkamer best interessant is. De 100 euro-kostende ALL2 heeft immers een in/uitschakelbaar klokdisplay en kan als wekker worden gebruikt. Je kan bovendien twee SC-ALL2's als stereopaar instellen.

De PMX100 oogt als een miniketen zoals Panasonic er wel meer heeft: een mooie, compacte behuizing in aluminiumkleur en met twee losse speakers. Het verschil is dat de PMX100 ook inhaakt op het ALL-platform en daarbij 'lokale' audio, zoals een cd of een FM- of DAB-radiostation, naar een andere speaker kan streamen.

Vooral het streamen van cd's lijkt ons interessant, want veel mensen bezitten nu eenmaal nog aardige cd-collecties. Zelfs met een abonnement op Spotify, kan het soms nog leuk zijn om een wat zeldzamere muziek-cd te draaien.

Het doorsturen van een FM-radiostation is dan meer iets van een gimmick. Meestal kan je hetzelfde radiostation met heel wat minder ruis streamen via de internetradiofunctie die ingebouwd is in de ALL-software. In sommige gevallen kan je ook DAB+-station doorsturen, wat al wat meer steek houdt.

Sommige ALL-toestellen, zoals de ALL2 of PMX100, laten je ook toe om muziek te streamen met Bluetooth. De afgespeelde muziek kan je dan via de Panasonic-app door het huis verdelen. De PMX100 heeft overigens ook Airplay aan boord, maar het is onduidelijk of je dan de audiostroom van je iPhone of iPad naar andere ALL-speakers kan doorsturen.

Ook de SC-ALL5CD (350 euro) streamt cd's. Dit is echter meer een alles-in-één-designhoogstandje dat je aan de muur hangt en over zeer dunne speakers beschikt, met een dubbele passieve radiator om toch wat voor het laag te zorgen.

De meeste nieuwe toestellen zijn in het voorjaar in de Benelux-markt beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.