Geluid

Monitor Audio lanceert nieuwe Gold-reeks

Britse luidsprekerfabrikant Monitor Audio vernieuwt zijn prestigieuze Gold-speakers met "significante" upgrades aan het design. Onder andere de bijzondere ribbon-tweeter is verbeterd, voor nog meer detail in het hoog. De Gold-familie bestaat in totaal uit acht nieuwe speakers, waaronder een actieve subwoofer.

Qua vormgeving leunt de nieuwe Gold-reeks – inmiddels de vierde generatie – sterk aan bij zijn felbejubelde voorganger, de Gold GX. Een viseel element is wel anders: de grille op de nieuwe Gold-reeks is aangepast. Waar de vorige editie een opvallende en grote grille uit metaal droeg, krijgen de nieuwe speakers eentje uit stof die met magnetische contactjes aan de speakerbehuizing hangt.

Wakkere lezers zullen meteen opmerken dat de nieuwe MA-lijn niet langer een suffix na het etiket 'Gold' dragen, zoals 'GX' of 'GR'. Een gelijkaardige vereenvoudiging van de naam paste Monitor Audio ook toe bij de vernieuwing van de Silver-speakerfamilie.

Technisch is er wel stevig gesleuteld aan de Gold-speakers. De karakteristieke ribbon-tweeter, afgeleid van de C-CAM-tweeter van de prestigieuze Platinum-familie, is nog verder verbeterd. Mechanisch is hij nog identiek aan de tweeter in de GX-editie, maar er worden strakkere toleranties gehanteerd. Het resultaat is een "meer open en transparante klank", zegt Monitor Audio.

Monitor Audio gelooft sterk in het matchen van componenten en speakers. Zo zijn de nieuwe tweeters in een stereopaar op elkaar afgestemd, wat ook betekent dat een set Gold-speakers echt een 'koppel' vormen.

De bassdrivers op de nieuwe Gold bezitten zoals daarvoor de typische kleine 'deukjes' op de oppervlakte. Er is geen centrale conus, maar de voice-coil is achter de speakercone gemonteerd. Hierdoor wordt vervorming in de lage frequenties beperkt en krijg je accuratere, strakkere bassen.

De nieuwe Gold-familie omvat de Gold 50 (een boekenplankspeaker met 5,5-inch basdriver en C-CAM linttweeter), de Gold 100 (een grotere tweewegs-boekenplankspeaker), de Gold 200 (een compactere driewegs-vloerstaander), de Gold 300 (een meterhoge driewegs-vloerstaander met twee 6,5-inch bassdrivers, een 4-inch midrange-driver en C-CAM linttweeter), de Gold C150 (een ultracompacte centerspeaker), de Gold C350 (een spectaculaire center met 4 drivers, bedoeld om gecombineerd te worden met de Gold 300), de Gold FX (een bijzonder compacte rearspeaker met mono- of dipoolweergave) en de Gold W15 (een subwoofer met een spectaculaire 15-inch bassdriver).

De Monitor Audio Gold Serie is nog deze maand leverbaar in Dark Walnut, diepglanzend pianolak (zwart of wit) en Ebony (tegen meerprijs). De verkoopprijzen zijn (per paar): Gold 50 1.450 euro, Gold 100 1.850 euro, Gold 200 3.450 euro, Gold 300 4.250 euro, Gold FX 1.950 euro, bijhorende Gold-stand 500 euro. De Gold C150, Gold C350 en de Gold W-15 kosten per stuk respectievelijk 920 euro, 1.380 euro en 2.300 euro.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.