Mobile

Getest: Sony Xperia Tablet Z4

Met zijn nieuwste tablet toont Sony dat ze niet van plan is om grote veranderingen aan te brengen aan het design van de Xperia Tablets. De nieuwe Z4 is op afstand nauwelijks te onderscheiden van de voorgaande Z2 en Z1. Wie zich afvraagt waar de Z3 naartoe is: dat etiket werd enkel gebruikt voor de Compact, een tablet met een kleiner 8-inch scherm.

Net als de Z1 en Z2 bezit de Z4 een 10,1-inch breedbeeldscherm, een strakke en tv-esque vormgeving, en is het één van de dunste en lichtste tablets beschikbaar. Ogenschijnlijk is er dus niet veel verandering – tot je een blik werpt op het prijskaartje.

,

De Xperia Tablet Z2 – die ik overigens best ok vond – pronkte met Full HD-scherm. Op zich was er niets mis met dit scherm. Maar de tabletmarkt is zeer competitief en de concurrentie (Apple en Samsung) hebben nu eenmaal nog meer pixels in de aanbieding.

De eerste upgrade die de Z4 kreeg is dus heel voorspelbaar: een Quad HD-display met 2.560 x 1.600, wat op dit formaat een respectabele ppi-waarde van 300 oplevert. Het scherm toont een veel hogere resolutie dan voorheen, wat prettig is bij het lezen van teksten. Letters tonen behoorlijk scherp, zonder veel merkbare pixeleffecten op een normale leesafstand.

Qua helderheid is het Z4-scherm zeer goed, met een uitstekende leesbaarheid bij buitenlicht en op de hoogste lichtstand. Het blijft een lcd-display, wat minder (over)levendige kleuren toont dan een OLED-scherm zoals je vindt op de concurrerende Samsung Galaxy Tab S 2.

Tijdens onze tests deed de Xperia Tablet Z4 het slechter dan de Z2 (iets dat ook blijkt uit collectieve benchmarkcijfers, bijvoorbeeld van Futuremark), met een autonomie die ergens rond acht uur zweefde. Dat is niet heel slecht, toegegeven, maar het kan beter.

Feit is wél dat de Xperia Tablet Z4 een van de snelste Android-tablets beschikbaar is, zowel in benchmarks als in subjectief testgebruik. Het is niet iets waar de Sony-tablets voor bekend stonden, maar ze waren altijd wel bij de snelsten op het moment van hun release.

Nog verbeteringen zijn de ondersteuning voor Bluetooth 4.1 (incluis aptX, wat het interessant maakt als draadloze muziekbron), standaard 32 GB aan boord, iets meer megapixels bij de camera vooraan (nu 5). De strakke en – althans, dat vinden wij – vrij goede interfacelaag die Sony op Android 5.0 legt, blijft behouden.

,

Hoewel de behuizing ogenschijnlijk helemaal hetzelfde is gebleven, zijn er toch opmerkelijke verbeteringen. Dat merk je als in je in één hand een Z2 houdt en in het ander een Z4. De nieuwe tablet is substantieel lichter geworden. 

Met zijn 389 gram (WiFi-versie) is de Sony echte vederlicht, minder zwaar dan een iPad Air 2 en gelijk aan de Samsung Galaxy Tab S2. Die twee hebben overigens een 4:3-beeldverhouding, niet een 16:9-verhouding die de Sony Xperia Tablet Z4 zo’n typische langwerpige vorm geeft. Wij vinden het zeer bescheiden gewicht en de dikte van 6,1 mm echt wel ongelooflijk.

Een uithangbord van mobiele Sony-toestellen is hun stof- en waterbestendigheid. Ook de Z4 conform IP 65/68, wat betekent dat hij in theorie een onderdompeling tot 1,5 meter diepte overleeft. Vorige Xperia’s hebben we altijd getest op deze claim – altijd met succes – de Z4 echter niet.

Toch ook wel positief is dat Sony de oude, vingerafdrukgevoelige afwerking van de achterkant bij de Z4 vervangt door een ander materiaal dat langer proper blijft en een betere grip geeft.

Een van de interessante zaken aan de Xperia-tablets was de magnetische dockconnector, die je een eenvoudig alternatief gaf voor de eveneens aanwezige USB-poort. Zonder veel gedoe kan je een Z2 in een dock plaatsen en hij werd opgeladen – en bovendien zo gepositioneerd dat je ondertussen een film kon bekijken.

Bij de Z4 zijn de USB- en hoofdtelefoonpoort nu niet langer achter een klepje verborgen, wat iets handiger is omdat de waterbestendigheid zo beter gewaarborgd werd. Maar die dockconnector is weg, helaas.

,

De Sony Xperia Tablet Z4 wordt in onze contreien altijd verkocht met een gebundeld toetsenbord, de BK50. Het lijkt er ook op dat in de Benelux enkel de versie met WiFi+4G beschikbaar is. 

Sony ziet de combinatie van de Z4 en BK50 als een manier om de nieuwe tablet te onderscheiden – en meteen meer zakelijke gebruikers aan te spreken die misschien anders naar een apparaat zoals een Asus Transformer of Microsoft Surface zouden lonken.

De BK50 verbindt draadloos met de Z4 en heeft zijn eigen batterij. De Sony-tablet klikt in een speciale groef met scharnier, een actie die vrij vlot gaat. Er zijn immers geen connectoren of dergelijke die per se contact moeten maken.

Er is ook geen vergrendeling om de tablet op zijn plaats te houden, maar dat lijkt geen probleem. De Z4 zit echt geklemd, wat als klein nadeel heeft dat ik behoorlijk aan de tablet moest sleuren om hem weer los te koppelen van het klavier.

Voor schootgebruik op de trein is de combinatie van toetsenbord en Z4 geen probleem, maar de kantelhoek is toch vrij beperkt. Als je hem op een hogere tafel moet plaatsen (bv op vliegtuig) dan kantelt hij niet genoeg naar achter voor een ideale kijkhoek. De verticale kijkhoek van het scherm is niet fantastisch, dus dat heeft toch wel gevolgen.

Het toetsenbord zelf zit mechanisch goed in elkaar en lijkt bestand tegen een stootje. Belangrijk, want dichtgeklapt speelt ook het klavier rol van cover voor de tablet. Dat is best handig, want uit ervaring weten we dat de Sony-tablets schermen hebben die vrij snel barsten bij een impact. Omdat het scherm en de aanraakmodule verlijmd zijn, is een reparatie behoorlijk duur vergeleken met andere merken. Het kan natuurlijk zijn dat het Z4-scherm beter bestand is tegen schokken, maar daar zien we geen indicaties van.

Het toetsenbord is vrij compact en bevat naar mijn gevoel meer toetsen dan noodzakelijk, waardoor het tikken niet altijd zo comfortabel is. De plaatsing van een powertoets in de buurt van de delete-toets is bijvoorbeeld best onhandig. Ook de cursortoetsen zijn wat compact.

Kortom, de klavier is bruikbaar voor korte periodes, maar is toch niet goed genoeg dat je zou overwegen om er heel de dag op te werken.

De touchpad van de BK50 is vrij goed. Weinig mensen weten dat je in Android ook met een muiscursor kan werken en dat de nieuwste versie zelfs een aangepaste interface toont om er meer mee te doen. Er verschijnt bijvoorbeeld een taakbalk onderaan waarop actieve apps zijn aangeduid – net zoals bij Windows.

Een minpunt is dat de touchpad niet activeert als je hem aanraakt. Je moet dus een keer echt doorduwen en klikken, waarna de cursor verschijnt. De touchpad is wel responsief en laat multitouch toe, bijvoorbeeld om door knijpbewegingen in en uit te zoomen. De autonomie van het toetsenbord lijkt wel vrij goed, en zeker goed genoeg om een lange treinrit of vliegtuigreis te overleven.

,

Er was veel goeds aan de Xperia Tablet Z2 – en veel van die pluspunten gelden nog altijd voor de Xperia Tablet Z4. Dat maakt de nieuwe Sony een goede tablet, met een gewicht en dun profiel die werkelijk een verschil maken.

Als apparaat om media te consumeren heeft hij veel te bieden: goede standaard-apps, een prima geluidsweergave in stereo, een fijn scherm en aptX. We missen wel die infraroodzender en bijhorende remote-app die de Z1 en Z2 omvormden tot uitstekende universele afstandsbediening. Niettemin blijft de Xperia Tablet Z4 een echte aanrader.

Maar er is een ‘maar’. En dat zal voor vele mensen het prijskaartje zijn. Sony positioneert de Z4 als een betere, meer zakelijke tablet. Maar de inclusie van een Bluetooth-toetsenbord is niet voldoende om de meerprijs te rechtvaardigen. Het ijkpunt in de markt blijft de iPad Air 2, en je kan niet meer dan 200 euro extra vragen enkel omdat je een klavier meelevert. Sony zou misschien wijzen naar de Surface Pro van Microsoft, maar dat is een veel krachtiger en veelzijdiger apparaat. Het prijspunt lijkt me een tactisch slechte zet van Sony, en hopelijk verschijnt er een redelijk geprijsde Z4 zonder het toetsenbord.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.