Een goed bewaard geheim was het niet, dat Samsung op Mobile World Congress een opvolger voor de Galaxy S5 lanceert. Niettemin waren er toch wat verrassingen bij de lancering van de S6, dat in twee versies komt.
De twee edities zijn voornamelijk visueel anders. De Galaxy S6 heeft een reguliere platte vorm, met een mooie metalen frame rondom, terwijl de Galaxy S6 Edge een scherm heeft die aan weerszijde afgerond is. De toestellen gebruiken Gorilla Glass 4 van Corning, waardoor ze beter bestand zijn tegen krassen. Overigens heeft het vibrante AMOLED-scherm een stevige upgrade gekregen naar een heel scherpe 2.560 x 1.440 resolutie.
De curves van de Edge zijn een eyecatcher, maar geven Samsung eveneens de kans om qua bediening nieuwe dingen te proberen. Zo kan je aan rechterzijde een subtiele gekleurd streepje voorzien. Door deze op het scherm te slepen, heb je meteen toegang tot alle contactinfo van een favoriet persoon. Er kunnen een viertal contacten een streepje krijgen.
“Aan het ontwerp van de Galaxy S6 is met man en macht gewerkt”, opende de presentatie. Het ontwerp van de S6 ziet er inderdaad anders uit dan zijn voorganger, al kan je nu ook niet spreken van een spectaculair ander design.
Afgaande op een eerste hands-on-ervaring ligt de S6 in elk geval puik in de hand en lijkt de bouwkwaliteit zeer goed. Het metalen randje rondom geeft het apparaat een solide en geraffineerd gevoel, terwijl de S6 Edge-editie zeker een aparte verschijning is. De prijsstelling is zo – plus 150 euro voor de Edge-editie – dat de afgeronde S6 een premiumverschijning zal blijven.
,
Tijdens de Samsung-keynote werd verder sterk de nadruk gelegd op zaken die de meeste mensen zeer belangrijk vinden: autonomie en de ingebouwde camera. Aan beide aspecten is er hard gewerkt.
Zo kan je de S6 in tien minuten opladen zodat het daarna vier uur bruikbaar blijft. De Samsung-telefoon helemaal opladen kan in “de helft van de tijd van de iPhone 6”, niet de eerste keer dat er expliciet vergelijkingen met Apples smartphone werden gemaakt. Opladen kan overigens nu ook geheel draadloos (WPC en PMA), via de inductietechniek die je kent van elektrische tandenborstels.
De keerzijde is dat de S6 niet langer een vervangbare batterij bezit – iets dat de meeste consumenten wellicht toch al gewoon zijn van andere telefoons. Ook een microSD-slot ontbreekt; ter compensatie zal het basismodel van de S6 reeds met 32 GB uitgerust zijn en kan je een Galaxy S6 kopen met 128 GB, mocht je heel veel opslagruimte nodig hebben.
De camera dan. Achteraan is er een 16 megapixel versie voorzien, met een betere beeldoptimalisatie. Een grotere lensopening van f1,9 zou betere kiekjes en video’s opleveren bij minder goede lichtomstandigheden. Samsung maakte meermaals vergelijkingen met de iPhone 6 Plus tijdens zijn presentatie, waarbij de foto’s van de S6 (uiteraard) er veel beter uitzagen. Overigens krijgt ook de camera vooraan de grote diafragma, zodat ook selfies in donkere cafés er geslaagd kunnen uitkomen.
Ten slotte belooft Samsung dat de camera sneller dan ooit zal opstarten. Bij onze eerste hands-on op demotoestellen leek dat ook effectief het geval.
,
Wie dacht dat Samsung de dreiging van de Chinese smartphonebouwers zou beantwoorden met een goedkoper topmodel, komt bedrogen uit. De S6 en S6 Edge zijn beide op vlak van features, mogelijkheden en – jawel – prijskaartje echte vlaggenschepen. De goedkoopste S6 met 32 GB zal 699 euro kosten, terwijl de S6 Edge voor vanaf 849 in de winkel ligt.
Daarmee ligt Samsung volledig in lijn met grote rivaal Apple, maar ook met kleinere concurrenten zoals HTC, die op MWC de nieuwe One M9 voorstelde aan 749 euro.
De nieuwe S6 is beschikbaar medio april, in verschillende kleuren, waaronder bijzondere versies met een groene of blauwe finish.