Mobile

Virtual Reality steelt de show op MWC

Het Mobile World Congress draait rond telecom en smartphones, dus het was wel verrassend dat er behoorlijk wat nieuws te rapen viel op vlak van virtual reality. Zowel HTC als Samsung presenteren nieuwe VR-producten.

Tijdens de presentatie van zijn nieuwe vlaggenschepen, de Galaxy S6 en S6 Edge, kondigde Samsung aan dat er een nieuwe versie van de Gear VR-bril komt. Die zal samenwerken met de twee S6-edities.

De eerste Gear VR-bril verscheen simultaan met de Galaxy Note 4-phablet en werd samen met Oculus (eigendom van Facebook) ontwikkeld. 

Het idee er achter is dat de relatief goedkope bril een houder is voor de smartphone, die door de gebruiker bekeken wordt via twee speciale lenzen. Het interessante aan de Gear VR is dat hierdoor alles in de bril vervat zit, daar de smartphone alle verwerkingen en het beeldcreatie voor zijn rekening neemt.

Afgaande op de informatie die op MWC te rapen viel, zal de nieuwe Gear VR voor de Galaxy S6 niet echt significant anders zijn. De nieuwe S6-telefoons hebben nu eenmaal een ander formaat dan de grote Note 4, waardoor de eerste Gear VR wellicht niet geschikt was.

,

Opmerkelijker nieuws bij HTC, overigens ook in de marge van de presentatie van het nieuwe vlaggenschip-telefoon. De smartphonebouwer gaat samenwerken met Valve, de softwaremaker die verantwoordelijk is voor het gameplatform Steam en gametitels als Half-Life 2. Valve is al geruime tijd bezig met virtual reality onder de naam 'SteamVR'.

Tot op heden was er nog geen spoor van een VR-bril van Valve, maar eind dit jaar komt daar verandering in. HTC lanceert dan een consumentenversie van de Vive, een bril met twee Full HD-schermen met een verversingsfrequein verwerkt. Er is nog maar weinig over bekend, behalve dat Valve Steam zal uitbreiden met een VR-luik en dat andere mediapartners, waaronder HBO, ook VR-content gaan leveren.

De technologieblog The Verge kreeg van HTC wel nog te horen dat de Vive geleverd wordt met een apart toestel dat bewegingen van de gebruiker registreert. Zo zou de Vive ook rekening kunnen houden met armbewegingen, bijvoorbeeld om door een virtuele wereld te bewegingen. Bij andere VR-toepassingen wordt daarvoor een controller in de hand gebruikt.

Over prijzen, verdere technische specificaties of een concrete lanceerdatum is nog niets bekend. Van de Vive zou er in het voorjaar reeds een versie voor ontwikkelaars verschijnen, maar een consumenteneditie zou volgens HTC zeker nog dit jaar in de winkels liggen.

Voor meer informatie over virtual reality en de recente ontwikkelingen op dit gebied, lees hier ons achtergrondartikel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.