Beeld

Eerste 4K-console van nVidia verleidt gamers

Toen de Xbox One en PS4 werden aangekondigd, hoopten velen op 4K-mogelijkheden. Helaas, het is echter nu pas dat er een spelconsole opduikt die perfect beeld doorstuurt naar een Ultra HD-televisie. Dat kan met de Shield, nu pas aangekondigd op de GDC-gamebeurs in San Francisco.

De Shield betekent meteen de intrede van chipmaker nVidia in de consolewereld. Al heeft de bouwer van de krachtigste grafische kaarten ter wereld al aardige geloofsbrieven. Met de Shield Tablet toonde nVidia al aan een op gaming-georiënteerd mobiel toestel te kunnen bouwen.

Het is de eerste keer dat er een console verschijnt die standaard 4K-video naar buiten stuurt. De Xbox One en PS4 kunnen maximaal Full HD produceren, wat door Ultra HD-televisie wel kan worden opgewardeerd. Maar een native 4K-output is beter.

De nVidia-console is gebouwd rond de pijlsnelle Tegra X1-processor in combinatie met een Maxwell-grafische chip met 256 kernen. Die kan Ultra HD-resoluties naar buiten sturen, zelfs aan 60 fps. Op audiovlak is er ondersteuning voor 7.1-surround en hi-resaudio. De console kan overigens ook audio uitsturen over USB, wat vrij uniek is en toelaat om de Shield te combineren met een DAC.

Het kastje draait Android TV, waardoor het ook Google Cast-klaar is. Je kan dus met een druk op een knop in bepaalde apps (zoals Netflix) video streamen vanaf je mobiel toestel. Cast is echter beperkt tot 720p of 1.080p, naargelang de app. De Shield draait zelf ook nog apps van streamingdiensten, al lijkt Netflix er voorlopig niet bij te zijn. Dat zou moeten om Netflix in Ultra HD-resoluties te kunnen bekijken. Plex is wel van de partij.

Om het game-aanbod naar een hoger niveau te tillen, biedt nVidia de Grid-dienst aan. Net zoals PlayStation Now (lees ons achtergrondstuk) worden games ergens op een server berekend en speelt de console enkel de videostream af, waardoor de hardware ook zeer zware spelletjes kan weergeven. De games via Grid zullen echter beperkt zijn tot 1.080p. Echt gamen in 4K lijkt dus niet meteen aan de orde.

De Shield-console wordt in mei gelanceerd, aan een prijs van 200 dollar. Hoe het staat met de beschikbaarheid in de Benelux is nog onbekend, maar de Shield Tablets werden alvast wel bij ons verdeeld. Er is dus hoop dat de console ook zijn weg naar onze contreien vindt.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.