Geluid

Atmos en Auro 3D krijgen concurrentie van DTS

DTS brengt een nieuwe surroundformaat uitbrengen om te concurreren met Dolby Atmos en Auro 3D. DTS:X zal hoogtekanelen toevoegen aan een traditionele 5.1- of 7.1-opstelling. Net zoals bij Atmos en Auro 3D is het doel het creëren van een geluidservaring bij films die zich helemaal rondom de kijker afspeelt. Dat gebeurt door de klassieke surround-opstelling (met speakers voor, aan de zijkant en achter) te complementeren met meerdere speakers die hoger in de kamer of bioscoopzaal staan.

DTS:X wordt gepositioneerd als de opvolger van DTS-HD Master Audio, het surroundformaat dat gebruikt wordt op de Blu-rayreleases van de meeste Hollywood-films. Heel veel technische details zijn er nog niet, omdat het bedrijf DTS:X formeel wil lanceren in maart. Vermoedelijk wil het bedrijf tot dan wachten om het formaat plechtig voor te stellen in combinatie met een nieuwe lichting AV-receivers.

Steun van de industrie is immers belangrijk. Afgaande aan de lijst van merken die volgens DTS compatibele toestellen gaan lanceren, zit dat alvast goed. "Negentig procent van de markt van AV-receivers en surroundprocessors voor thuis zijn mee", aldus een persbericht. Het lijst van bevestigde DTS:X-supporters omvat Anthem, Denon, Integra, Krell, Marantz, McIntosh, Onkyo, Outlaw Audio, Pioneer, Steinway Lyngdorf, Theta Digital, Trinnov Audio en Yamaha.

Die brede steun is onder meer mogelijk omdat DTS:X deel zal uitmaken van het merendeel van DSP-chips die het kloppende hart vormen van surroundapparatuur. Of oudere AV-receivers een DTS:X-update krijgen (zoals voor Dolby Atmos soms mogelijk was), is nog niet bekend.

Wel is geweten dat DTS:X een objectgebaseerd surroundformaat is, net als Dolby Atmos. Maar of het nieuwe DTS-formaat strigente eisen heeft over luidsprekerplaatsing of zelfs welke bijkomende luidsprekers het vereist, zijn nog niet bekend. DTS benadrukte bij de presentatie van het formaat wel het woord 'flexibel', wat doet vermoeden dat het nieuwe formaat minder strikt gaat zijn dan vereist bij de concurrenten.

Op CES toont DTS trouwens ook een ander nieuw formaat, DTS Headphone: X. Of de twee formaten technisch verwant zijn, is nog koffiedik kijken. Headphone X klinkt in elk geval minstens even grensverleggend. Volgens DTS geeft het formaat van elke gewone hoofdtelefoon de mogelijkheid om geluid in surround af te spelen. Een eerste luistersessie die wij op een eerdere beurs ondergingen, maakte in elk geval veel indruk. Voor Headphone X is er nog geen concrete lanceerdatum. 

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.