Redactie

Sommige mensen kunnen niet van muziek houden

Af en toe kom je ze wel eens tegen: mensen die absoluut niet van muziek houden, ongeacht welk genre ze te horen krijgen. Een studie bewijst dat die ongelukkigen daar zelf niets aan kunnen doen. Eén tot drie procent van mensen heeft als het ware incompatibele breinen.

In de studie, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Barcelona en Montreal, werd onderzocht of genieten van muziek echt iets universeels is. Het wordt immers algemeen aangenomen dat iedereen wel een of ander muziekstuk leuk vindt om te beluisteren. De studie verscheen in Current Biology (betalend).

Maar uit een experiment blijkt dat toch niet helemaal te kloppen. Een aantal gezonde studenten – zonder mentale aandoeningen, gehoorschade of toondoofheid – werden onderzocht op positieve reacties op (diverse) muziek en het winnen van geld. Daaruit bleek dat sommige mensen inderdaad wel plezier haalden uit andere activiteiten, maar niet uit het beluisteren van liedjes.

De onderzoekers leiden uit hun experiment af dat tot drie procent van mensen lijden aan wat zij 'muzikale anhedonie' noemen.

We gaan er van uit dat meeste FWD-lezers wel van muziek houden. Maar ben je toch benieuwd in hoeverre je plezier haalt uit muziek, dan kan je online een kleine en rudimentaire test opgesteld door de onderzoekers nemen (klik hier).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.