Beeld

Sharp lanceert hybride Full HD-4K-tv

Sharp is niet een grootmacht op beeldvlak zoals LG, Samsung, Philips of Samsung, maar het heeft wel een eigen niche gevonden waarin het sterk staat: grote schermen. Héél grote schermen. Op CES benadrukt Sharp dat zij zich blijven richten op formaten als 60, 70 en zelfs 80 inch diameter.

Het is vooral bij grote formaten dat Ultra HD het best tot hun recht komen – en Full HD zijn gebreken toont. Het is dan ook niet verbazend dat Sharp in Vegas een lijn grote Aquos 4K-televisies lanceert. Deze Aquos 4K zal binnenkort beschikbaar zijn in 60, 70 en 80 inch.

Maar die lijn is niet het enige wat het Japanse merk uitspookt qua hogere resoluties. Sharp bewandelt daarbij een zeer apart pad. Onder hun Aquos 4K-televisies bieden ze een lijn Quattron Pro met 'Revelation Technology'. Het is een Full HD-tv, maar met zestien miljoen subpixels in plaats van de gewoonlijke zes miljoen. Bij een gewone Full HD-tv zijn er twee miljoen pixels, elk met drie subpixels. Bij Quattron Pro heeft elke pixel er acht: telkens twee rode, blauwe, groene en gele subpixels. Dit levert, aldus Sharp, meer kleurdiepte en de mogelijkheid om gedownscaled 4K-content af te spelen.

Quattron Pro klinkt intrigerend, maar lijkt meteen ook een moeilijk concept om uit te leggen aan het grote publiek. Sharp positioneert het duidelijk als premiumproduct, maar in marketingtermen zal het lastig zijn om een Full HD-tv als 4K-uitdager te positioneren. De slogan "de Full HD-tv met hoogste resolutie" zal extra uitleg vragen.

Er zijn twee Quattron Pro-lijnen: de SQ- en UQ-tv's. Beide bieden zestien miljoen subpixels, maar de hoger geprijsde UQ-toestellen hebben een titaniumdesign en een beter audio-ervaring, incluis subwoofer.

Bovendien kan je ook een UQ vinden in een 80-inch uitvoering, terwijl de SQ uitsluitend te koop is als 60- of 70-inch tv. Op Full HD-vlak lanceert Sharp de Aquos HD in een 60-, 70-, 80- en 90-inch uitvoering. Daarbij is het 120 Hz-panel vernieuwd én het smart tv-platform. De 'gewone' Aquos Quattron verschijnt in een 60- en 70-inch formaat, en heeft een 240 Hz paneel.

Ook op audiovlak heeft Sharp iets te tonen op CES. De Sharp Universal Plaer is een alles-in-één-speler die Blu-rays en SACD-schijven speelt, maar vooral compatibel is met Wireless Speaker and Audio (WiSA). Dit is een nieuwe draadloze standaard om audio aan hoge kwaliteit (96 KHz, 24-bit) naar speakers te sturen. Tot op heden was Bang & Olufsen de enige die iets met WiSA deed, maar er worden wel meer producten met de standaard verwacht.

 

 

Maar de toekomst van Sharp ligt niet – en vooral – niet bij de directe tv-verkoop. De Japanners staan inmiddels heel sterk als leverancier van panelen aan merken zoals Dell en Apple. "Het is waarschijnlijk dat je smartphone, tablet of laptop een scherm heeft van Sharp", aldus één Sharp-topman op CES. Het merk pronkt graag met zijn IGZO-schermen, die hoge resoluties aan een lager verbruik kan bieden. "Wij blijven IGZO pushen."

,

De aankondigingen die Sharp op CES doen, zijn wel sterk gericht op de V.S.-markt. "We moeten wel nog bekijken wel modellen en schermformaten in Europa worden aangeboden", zegt Sharp PR-topman Quint Dekker. "In de V.S. grijpen ze nu eenmaal sneller naar heel grote formaten dan in Europa." Indicatieve Benelux-prijzen van de nieuwe toestellen hopen we later op de dag te ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.