Beeld

Mozilla gaat smart tv-platform Panasonic bouwen

Panasonic-televisies krijgen in de toekomst een smart tv-platform op basis van Firefox OS. De aankondiging komt kort op de hielen van nieuws dat LG overschakelt naar WebOS en Philips Android omarmt. Er is duidelijk een trend zichtbaar.

In tegenstelling tot LG (die WebOS nu al implementeert in de nieuwe televisies die op CES worden voorgesteld) en Philips (die Android-integratie voor het najaar belooft), is het bij Panasonic onduidelijk wanneer Firefox OS zal opduiken in een smart tv-gedaante.

Dat televisiebouwers massaal op software springen die eigenlijk oorspronkelijk gebouwd werd voor mobiele toestellen, toont aan dat tv's en smartphones ook technisch zeer sterk naar elkaar toegroeien. Tegelijkertijd geeft het ook aan dat tv-makers inzien dat hun eigen, gesloten platforms minder interessant zijn. Door te opteren voor open platformen zoals Android en de HTML5-centrische Firefox OS, wordt het heel wat gemakkelijker om webdiensten en apps draaiend te krijgen op televisies.

Panasonic zegt dat allerlei functies, zoals de EPG en de menu's, ook in HTML5 zullen worden geschreven. Dat zet de deur open naar snellere, responsievere interfaces – iets waar veel tv's nood aan hebben.

Firefox OS is een product van de Mozilla-stichting, die ook verantwoordelijk zijn voor de open Firefox-browser. Het is relatief nieuwe software, dat nu op een bescheiden manier wordt opgepikt door ZTE, LG en mobiele operatoren die hun eigen toestellen uitgebrengen.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.