Beeld

Review: Sony KD-65S9005B

Op designvlak lijken de gebogen S9005B en de vlakke X9005B in niets op elkaar. Het ‘Wedge’-design van de X9005B is verdwenen en de gebogen televisie kreeg een volledig eigen ontwerp. Een behoorlijk knap ontwerp overigens. De luidsprekers, links en rechts van het toestel, zijn verwerkt in afgeronde, geperforeerde behuizingen. Het toestel heeft daardoor een heel zacht uiterlijk, een en al rondingen. Boven en onder is er een geborsteld metalen accent voorzien.

Opvallend is uiteraard ook de curve, maar dan vooral hoe beperkt die is. We gingen even aan de slag met onze meetlat en we schatten de straal van de curve op ongeveer 7,5 m. Die grote straal zorgt voor een erg subtiele buiging. Vergelijk dat even met concurrenten die een straal van 4 tot 5 meter gebruiken, waardoor de curve veel opvallender is. Volgens Sony is die keuze het resultaat van onderzoek naar een curve die toch nog immersie garandeert, maar beeldvervorming zoveel mogelijk tegen gaat. Vanuit een design standpunt is de subtiele curve in elk geval een pak minder in het oog springend.

Het toestel kan ook aan de muur gemonteerd worden, daar zal de zachtere buiging dan weer een voordeel zijn. De belangrijkste aansluitingen staan allemaal opzij gericht, wat wandmontage vergemakkelijkt. Sony liet op de S90005B wel de ‘port-replicator’ achterwege, waarmee alle aansluitingen via een verlengkabel makkelijk bereikbaar waren op een apart doosje. Het toestel beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee V2.0 versies zijn. Tip voor Sony: label die aansluitingen duidelijk zodat je weet waar je toekomstige 4K-bronnen moet aansluiten (het gaat om HDMI 2 en 3).

,

Sony’s ‘Home’ scherm kreeg ten opzichte van vorig jaar al weer een volledige facelift. Media staat nu helemaal centraal, en er zijn vijf zones: tv, video, muziek, foto en apps. In elke zone krijg je content voorgeschoteld uit sommige diensten of uit je eigen thuisnetwerk.  Zo zie je bijvoorbeeld Vevo, YouTube en Music Unlimited content in de muziek-pagina. Wie de televisie aanzet moet wel een goede 30 seconden geduld oefenen voor je het Home scherm kan oproepen. Het is geen dealbreaker, maar dat mag best wat sneller.

Naast de gewone afstandsbediening levert Sony ook zijn ‘One Flick’ remote. Dat is een compacte remote met een touchpad. Sony heeft het gebruik daarvan zo intuitief mogelijk gemaakt, maar dat neemt niet weg dat we een touchpad een slechte keuze vinden voor een afstandsbediening.Veegbewegingen die fout geïnterpreteerd worden leiden al te makkelijk tot frustratie. De gewone remote leek ons toch handiger.

Wel een leuke toevoeging is het het ‘Discover’ menu. Met een veeg over de ‘One Flick’ remote, of en druk op de knop op de klassieke remote verschijnen er onderaan allerlei suggesties: YouTube filmpjes, media op je thuisnetwerk, voetbalclips, en fotocollecties.

,

Bij de beeldtesten wordt al snel duidelijk dat de S9005B zowat alle beeldeigenschappen van de X9005B deelt. De beeldverwerking laat een kleine steek vallen bij de deinterlacing, waar iets te makkelijk trapjeseffecten zichtbaar blijven op diagonale lijnen. Film-en videoframerates herkennen loopt ook niet altijd perfect, zodat je soms wat moire-effecten ziet in fijn detail. Zet je bronnen waar mogelijk in 720p of 1080p om die problemen te vermijden. Uitstekende resultaten zien we bij de ruisonderdrukking, het toestel werkt zowel compressieruis als willekeurige ruis erg goed weg, een enorm voordeel als je veel YouTube kijkt bijvoorbeeld.
En dan is er natuurlijk de upscaling. Om te volle van de 4K-resolutie te kunnen genieten, moet al je content uitvergroot worden tot hij schermvullend is. En in dat opzicht levert de Sony prachtig werk. Zeker gecombineerd met de ‘Reality Creation’ instelling kan je heel wat beelden een extra tikje detail en diepte geven zonder dat het onnatuurlijk lijkt.

Ook op vlak van bewegingsscherpte zijn de resultaten prima. We prefereren de ‘standaard’ mode die een goed compromis biedt tussen maximaal detail en vloeiende panbeelden zonder overduidelijke beeldartefacten. ‘Helder’ is een goede keuze als je iets meer detail prefereert in snel bewegende beelden, maar dan moet je wel vrede nemen met wat schokken in de panbeelden. 

,

Een Triluminos-scherm en ‘Xtended Dynamic Range’ zorgen, net zoals bij de bekroonde X9005B, voor bijzondere knappe, levendige en natuurlijk ogende beelden. De ‘Bioscoop 2’ instelling kies je als je de volledige capaciteiten van het scherm wil bewonderen. Xtended Dynamic Range zorgt dan voor fel geaccentueerde witwaardes en het Triluminos-scherm levert dan zijn stevigste kleuren. Het kan soms wat fel lijken, en we raden deze instelling daarom vooral aan als je bij veel omgevingslicht kijkt.

Kies voor de ‘Bioscoop 1’ instelling als je de meest natuurgetrouwe beelden wil. Wat ons helaas onmiddellijk opvalt, het scherm heeft wat uniformiteitsproblemen. Er is hier en daar ‘clouding’ merkbaar, plaatsen waar de achtergrondverlichting wat doorschemert. Over het algemeen weinig problematisch in de meeste content, maar af en toe storend bij donkere beelden. Het scherm laat wel een erg goede zwartwaarde optekenen. Dat is gedeeltelijk te danken aan de ‘Led Dynamic Control’ instelling, maar zelfs met die instelling uit is het resultaat bijzonder goed. Laat het echter aan staan, de uniformiteit van het scherm verbetert er door. Ook het zwartdetail is zeer goed, ‘Mother knows best’ uit Rapunzel en de belegering van Hogwarts uit Harry Potter zagen er allebei schitterend uit. De grijsschaal is een tikje te koel, maar vrij van tintverschuivingen. De kleurweergave is verder uitmuntend.

Hoe zit het met de curve? Die droeg naar onze mening bijzonder weinig bij aan de kijkervaring. Het effect is zelfs op dit 65 inch scherm bijzonder subtiel, maar het stoort het ook geenszins. Vergeleken bij de scherper gebogen schermen van de concurrenten is de Sony een soort van tussenoplossing. Je geniet iets minder van de voordelen zoals een hogere immersie en verbeterd diepte-effect. Maar je lijdt ook minder onder de nadelen. Reflecties zijn minder storend, de kijkhoek is iets groter, en er is iets minder vervorming. 

,

Geen Magnetic Fluid speakers op dit model, maar om de immersie te verbeteren koos Sony voor een geluidsoplossing die betere pseudo-surround moet leveren. De speakers aan de zijkant zijn opgedeeld in twee stukken. Het onderste deel zorgt voor je gewone stereo-klank. De bovenste speakers staan naar buiten gericht om surround-effect te geven.

Werkt het? Ja en neen. De klank van deze set is uitstekend, voldoende krachtig, met stevige baslijn, en duidelijke heldere dialogen. Wie nog meer punch wil, kan een optionele draadloze subwoofer installeren. Stereo-scheiding is uitstekend en de set levert een erg brede soundstage. En ja, occasioneel krijg je een hoorbaar surround-effect, maar dat is niet altijd even sterk of duidelijk. Veel hangt mogelijk af van je opstelling, vermits de surround-effecten toch hoofdzakelijk gebaseerd zijn op reflectie in je kamer.

,

De KD-65S9005B is uitgerust met een dubbele televisietuner, maar wel slechts met één CI+ slot, wat het nut in België alvast stevig beperkt. De ingebouwde camera kan je gebruiken voor Skype, of voor ‘Social Viewing’ waarbij je met een andere Sony-eigenaar tegelijk kan Skypen en naar hetzelfde televisieprogramma kijken. Via Social Viewing kan je ook de Twitter-feed voor een zelf te kiezen hashtag live volgen terwijl je naar een uitzending kijkt. Voor de voetbalfans is er een speciale ‘voetbalmode’ die beeld en geluid optimaliseert, maar waar we niet al te enthousiast over zijn.

De mediaspeler is uitstekend, zowel voor video als muziek. Enkel FLAC-ondersteuning ontbreekt voor muziek. Bij de videotesten merken we dat Divx niet ondersteund is, maar uiteraard wel xvid. Voor 4K-video blijft de speler nog heel wat bestanden weigeren. Ook HEVC-bestanden, video die gebruik maakt van de nieuwste codec, durven wel eens geweigerd worden. Daar is dus nog wat werk aan de winkel.

Er is een ruime selectie internet-content. Nu Netflix beschikbaar is heeft Sony eindelijk ook een degelijke video op aanvraag dienst te bieden en je kan er op deze tv ook mee van het 4K-aanbod genieten.

,

De KD-65S9005B lijkt in bijna alle opzichten op de bekroonde X9005B. Toch zien we ons verplicht een half punt af te trekken voor de uniformiteitsproblemen op ons model. Als dat probleem beperkt is tot ons testexemplaar is een score van 4,5 geen probleem. Je krijgt in elk geval uitstekende beeldkwaliteit en prima geluid, aangevuld met een goede reeks extra’s. Of het gebogen scherm de meerprijs waard is moet je zelf uitmaken. Het lijkt ons vooral een esthetische keuze, des te meer omdat de vlakke X9005B ook een zeer uitgesproken design heeft. Persoonlijk smaken we het design van de S9005B meer, maar lijken de lagere prijs en de Magnetic Fluid speakers van de X9005B ons iets interessanter.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.