Beeld

Review: Sony KD-55X8505B

We zijn altijd een grote liefhebber geweest van de strakke, hoekige designlijn die Sony in zijn televisies hanteert. Het metalen kader is zo klein mogelijk gehouden, en is afgewerkt in gesatineerd zwart. De zijkant is geaccentueerd in geborsteld metaal. Het design mengt de klassiekere, strakke lijn met een aantal subtiel zachte afrondingen. Het is nog betrekkelijk slank, maar onderaan is er wel wat meer diepte voorzien voor de luidsprekers. In profiel merk je dat echter niet op. De camera zit erg opvallend bovenaan het scherm, en stoort het ontwerp wel wat. Gelukkig kan je hem naar achter klappen. De vleugelvoeten monteer je aan het uiteinde van het scherm, maar als de kast waarop het toestel moet staan net te smal is, kan je ze ook meer naar het midden monteren.

Vier HDMI-aansluitingen, waarvan twee voorzien van MHL (om je mobiele telefoon aan te sluiten), en twee met HDMI 2.0 zorgen voor de nodige connectiviteit. Ze staan allemaal naar opzij gericht. Enkel de oudere aansluitingen, de netwerkaansluitingen en de optisch digitale audioconnector staan naar achter gericht. Het toestel zal er prima uitzien aan de wand.

,

De KD-55X8505B wordt geleverd met een ‘One Flick’ remote en een klassieke remote. Die eerste vergt wat oefening voor je er mee overweg kan. Toch kan hij ons niet helemaal overtuigen. Hij is best handig in de media-menu’s, maar voor heel wat andere functies schiet hij toch net wat te kort. Touchpads blijven volgens ons een suboptimale keuze voor een televisieremote.

Het ‘Home’ menu is volledig gericht op mediaconsumptie, en is opgedeeld in vijf zones: tv-kanalen, video, muziek, foto’s en apps. In elke zone krijg je een aantal suggesties, en die komen zowel uit specifieke apps zoals YouTube, Vevo of Sony’s Music Unlimited, maar ook uit je eigen mediabibliotheek als die op het thuisnetwerk beschikbaar is.

De interface werkt erg vlot, maar bij het opstarten van de televisie moet je wel dertig seconden geduld oefenen tot alles opgestart is. Dat is een wachttijd die we tegenwoordig liever niet meer zien.

,

Deze Sony moet maar één minpunt laten optekenen bij de beeldverwerking.

Zoals op alle Sony-televisies dit jaar laat ook dit model een steek vallen bij deinterlacing. Op schuine lijnen kan je daardoor soms duidelijke trapjesvorming merken. Je kan dat probleem vermijden door waar mogelijk de bron in 1080p uitgangsresolutie te schakelen.

In de rest van de beeldverwerkingstesten legt de Sony prima resultaten voor. De ruisonderdrukking werkt netjes alle willekeurige ruis weg. Compressieruis, te herkennen aan vierkantjes in het beeld of ruis die rond de rand van voorwerpen zit, heeft ook weinig verhaal tegen de beeldverwerking. Enkel bij de meer extreme gevallen blijft er wat ruis zichtbaar.

De ‘4K X-Reality Pro’ scaler zet Full HD-beelden perfect om naar Ultra HD. Via de ‘Reality Creation’ instelling kan je bovendien zelf sleutelen aan de extra scherpte. Je kan het beeld echt wel wat extra scherpte en diepte geven vooraleer er lelijke artefacten zichtbaar worden.

Het scherm levert ook kwaliteit in op vlak van bewegingsscherpte. De ‘Motionflow XR 200’ rating van Sony zelf wijst ook al in die richting. Met de ‘Motionflow’-instelling in de ‘Helder’ stand zie je het meeste detail, ten koste van een minimum aan lichtopbrengst. Maar door over te schakelen op ‘standaard’ of zelfs ‘vloeiend’ verlies je weinig detail maar worden pan-beelden wel veel vloeiender. Kies zelf de aangenaamste stand. Wij vonden ‘standaard’ het best compromis.

We merken al snel dat de X8505B maar een matige zwartwaarde voorlegt. In de ‘Cinema 1’ beeldpreset, die bij Sony garant staat voor de meest natuurgetrouwe beeldkwaliteit, merken we zelf dat de ‘Advanced Contrast Enhancer’ standaard op ‘Laag’ staat ingesteld. Daarmee verbetert Sony de zwartwaarde aanzienlijk. Het scherm verbergt ook een minimum aan zwartdetail, vermoedelijk ook om de indruk van de zwartwaarde te verbeteren. Deze televisie is dan ook iets minder geschikt voor de filmliefhebber die veel bij verduistering kijkt. Maar zodra je wat omgevingslicht toelaat ziet het resultaat er opvallend veel beter uit. De neutrale grijsschaal garandeert natuurlijke beelden. Het scherm biedt ook een uitstekende kijkhoek.

Met zijn Triluminos-scherm kan de X8505B een breder kleurpalet weergeven. Kies voor de Cinema 2 preset of activeer ‘Live Color’ om het effect te zien. Vooral rood en groen profiteren zichtbaar, maar zoals we al vele malen zegden: meer kleur is niet noodzakelijk beter. Alle content die we bekijken is immers gemaakt met een bepaalde standaard als richtlijn en die wordt perfect weergegeven door Cinema 1 (of door Live Color uit te schakelen). De kleurweergave van de Sony is uitstekend. Heeft het breder kleurbereik dan echt geen zin? Toch wel. Wie bij veel omgevingslicht kijkt kan dankzij Live color het verwateren van de kleur wat tegengaan.

,

De ingebouwde tuners voor digitale televisie zijn theoretisch in staat om Ultra HD uitzendingen te ontvangen. Ook Sony geeft echter de waarschuwing dat deze mogelijkheid ‘bestudeerd’ wordt. De HEVC-codec is al aan boord, en de mediaspeler kan een deel van onze Ultra HD testbestanden afspelen. Ook hier moet er dus nog wat gesleuteld worden. Bij onze gebruikelijke testbestanden doet de speler het wel erg goed, zowel voor audio als video. Al zouden we van Sony wel verwachten dat ze ook FLAC ondersteunen.

Netflix is de enige app voor video op aanvraag bij Sony, en werkt ook met de 4K-content. Je moet het verder stellen met YouTube, Vimeo en een hele reeks minder bekende diensten. De lijst andere apps is lang, maar spreekt niet echt aan. Bij muziek vinden we geen Spotify of Deezer, wel Sony’s eigen Music Unlimited. Voetbalfans activeren met de ‘Football’ knop op de remote een beeldmode voor sport en hebben toegang tot een hele reeks video’s van allerlei FIFA-video’s. De ingebouwde camera levert je Skype-mogelijkheden. Activeer ‘Social Viewing’ om tegelijk te Skypen en tv te kijken. Of je kan ook Twitter volgen, de televisie kiest de hashtag zelf op basis van het programma dat je bekijkt of je kan zelf een hashtag opgeven. Wie het scherm van zijn smartphone op de televisie wil bekijken, kan kiezen voor Miracast (draadloos) of MHL (bedraad).

,

De KD-55X8505B is een degelijke Ultra HD televisie met uitstekende kleuren, en goed toekomst potentieel. De bewegingsscherpte is, vergeleken met de competitie in deze test, nog vrij degelijk. Vooral de matige zwartwaarde speelt hem wat parten. De prijs voor dit 55 inch model vinden we erg hoog (zelfs met een cashback van 200 euro tot 31/12). Het 49 inch model is met 1.600 euro en een cashback van 100 euro beter geprijsd, maar eigenlijk nog te duur.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.