Beeld

Review: Sharp PN-K321H 4K-monitor

Dat 4K de nieuwste trend wordt op televisies mag ondertussen wel duidelijk zijn. Maar monitoren zitten al veel langer op het spoor van hogere resoluties. QHD (Quad HD, oftewel 2.560×1.440) monitoren zijn bijvoorbeeld al geruime tijd op de markt. Maar 4K, ja dat is toch een relatief recent verschijnsel.

,

Wel, ERG groot. De Sharp heeft een diagonaal van 80 cm (31,5 inch). Dat is wat we vroeger een grote televisie noemden. Je maakt dan ook best wat plaats vrij op je bureau voor je deze installeert. Wie kiest voor een VESA-mount moet ook even nakijken of die wel geschikt is voor zo’n grote monitor.

Op een scherm met deze maat is de extra resolutie geen luxe. Vergeet niet, de typische kijkafstand voor een monitor is ergens tussen de 50 tot 100 cm. Op een 31,5 inch scherm zie je individuele pixels van een Full HD scherm al vanaf 1,25 m. Maar op dit 4K-scherm kan je tot 62 cm naderen en nog steeds geen individueel pixeldetail onderscheiden.

Met zijn 140 ppi zorgt de Sharp dan ook voor een erg rustig en natuurlijk beeld. Ter vergelijking, een 27 inch QHD-scherm haalt 109 ppi en een 23 inch Full HD-scherm haalt slechts 96 ppi.

Dat fijne detail heeft wel een nadeel. Tekst ziet er onwaarschijnlijk klein uit in Windows. Je kan dat gelukkig wel bijwerken in het ‘Control Panel’. Ga naar ‘Hardware and sound’, Display, Make text and other items larger or smaller’. 

,

De Sharp zal vooral verbazen door zijn afmetingen en resolutie. Voor het design ga je geen kreten van bewondering slaken.  Een nogal saaie, vrij brede, donkergrijze rand rond heel het scherm, met boven-en onderaan een lichtgrijze afboording. We hebben al leukere designs gezien. De voet is stevig, geen overbodige luxe op deze schermmaat. Bovendien kan je het scherm roteren, kantelen, en gebruiken in landschapsmode of portretmode.

Bij de aansluitingen zijn we vrij snel uitgepraat. Er is enkel een DisplayPort aansluiting beschikbaar. Die kan je instellen voor MST (Multi Stream) of SST (Single Stream). Via SST krijg een refresh-rate van 30 Hz. Kies je voor MST dan is de refresh-rate 60Hz. Of je videokaart dat ondersteunt moet je natuurlijk nakijken in de specificaties van de kaart.  Op onze Nvidia GTX760-kaart was dat geen probleem. Tenzij dan bij het opstarten. Zolang we SST-mode gebruikten liep alles vlekkeloos. In MST-mode weigerde de pc echter op te starten. Gelukkig was het wel perfect mogelijk om op te starten in SST en daarna de monitor in MST te schakelen.

Een stereo minijack in en uit, en een RS-232c aansluiting voor besturing maken het verhaal compleet.

,

De bedieningstoetsen staan rechts achter het scherm. Een vreselijke keuze, want je ziet dus niet welke toets je aan het indrukken bent. Bovendien zijn ze bijzonder hard, zodat je al snel pijnlijke vingertoppen hebt.  Nu ja, eens ingesteld is er nog weinig nood aan die toetsen dus het valt wel mee.

De menu’s zijn groot en duidelijk en bieden voldoende opties om het scherm bij te regelen. Wie wil kalibreren kan wel enkel aan de grijsschaal en de gammawaarde sleutelen , een kleurbeheersysteem ontbreekt.

,

De Sharp maakt gebruik van IGZO-technologie. IGZO staat voor Indium-Gallium-Zink-Oxide, het halfgeleider-materiaal waaruit de transistors gemaakt worden die het scherm aansturen. Het materiaal zorgt ervoor dat er kleinere transistoren gebruikt kunnen worden, een cruciale factor bij het realiseren van hogere resoluties. IGZO moet verder ook een verminderd stroomverbruik realiseren.

 

De onderstaande video is misschien iets te futuristisch, maar hij toont wel duidelijk wat IGZO mogelijk maakt.

Welk lcd-paneel er gebruikt wordt is niet duidelijk in de specificaties, maar met wat opzoekwerk blijkt het vermoedelijk om een ASV-paneel te gaan.  ASV (Advanced Super View) is een Sharp-variant van VA (Vertical Alignment).

,

Het panel vertoont lichte uniformiteitsproblemen, onder de vorm van lichte ‘clouding’. Rechts onderaan zijn er een paar lichte banden zichtbaar die het gevoel geven dat het scherm wat vuil is. Op een grijze achtergrond zijn ze duidelijk zichtbaar, in de praktijk stoort het zelden. De achtergrondverlicht lekt niet door aan de randen.

Een van de eerste dingen die je overigens mag doen is de ‘Bright’ instelling laten zakken. Op de maximum stand pompt de Sharp 350 cd/m² uit, dat is heel helder. Een monitor ziet er prima uit wanneer hij ergens tussen de 100 en 150 cd/m², dat bereik je met ‘Bright’ tussen 5 en 10. De zwartwaarde is helaas niet zo geweldig en resulteert in een contrast van ongeveer 780:1, perfect in lijn met de specificaties. Daarmee haalt de Sharp ongeveer dezelfde resultaten als een goed IPS-scherm.

De kijkhoek is voorbeeldig. Zowel contrast als kleurweergave blijven in alle richtingen vrij goed bewaard. We zetten het scherm in sRGB-stand voor de metingen. Het kleurbereik is prima, maar zeker voor verbetering vatbaar. Blauw is duidelijk wat te helder en groen en geel staan te fel, maar de afwijkingen vallen binnen een aanvaardbare marge. De gamma-curve benadrukt de helder tinten licht en de grijsschaal heeft een licht blauwe tint. Een korte kalibratie verwijdert die tint, maar aan de gamma-curve is weinig te veranderen.

Het scherm presteert uitstekend zwart-en witdetail, het is een plezier voor film. Het lijkt twijfelachtig dat je dit scherm voor gaming zal gebruiken, maar dat hebben we natuurlijk wel geprobeerd. Met 8 ms reactietijd is het zeker niet geschikt voor hardcore gamers, maar occasioneel spelplezier is geen enkel probleem.

Uiteraard is het scherm bedoeld voor grafische ontwerpers, CAD, architecten en dergelijke. Het ondersteunt 10-bit kleur.

,

De ingebouwde speakers leveren zijn ongeveer het enige extraatje. Op zo’n scherm hadden we bijvoorbeeld ook een lichtsensor verwacht, of bijgeleverde software om het scherm in te stellen, of om het te verdelen in virtuele desktops.

Tot slot nog een woordje over stroomverbruik. Met 75 Watt op volle kracht, levert het gezien de hoge helderheid en stevig oppervlak nog goede prestaties, maar voor 100 cd/m² heeft de Sharp nog steeds 42 Watt nodig en dat is moeilijk zuinig te noemen. In standby liep de teller naar 6 watt, onaanvaardbaar, maar zet de ‘Standby Mode’ in de menu’s in ‘low power’ en het verbruik daalt naar 1 Watt.

Met een prijskaartje dat ver buiten het bereik van de gemiddelde consument ligt is deze 4k-monitor van Sharp enkel op professionals gericht. In dat opzicht hadden we wel wat extra features willen zien, en meer kalibratiemogelijkheden. Het IGZO-scherm levert de beloofde helderheid, maar niet het verlaagde gebruik. Maar al die extra pixels zijn wel erg aantrekkelijk en je went er verbazingwekkend snel aan. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.