Geluid

Review: Sennheiser IE800

Fans van klassieke hoofdtelefoons die over of op de oren passen, vragen zich wellicht af of een in-earhoofdtelefoon aan de highend kan meespelen. Want daar hoort de IE800 thuis, al was het maar vanwege het prijskaartje van 600-700 euro. Maar wie een beetje thuis is in bijvoorbeeld de opnamewereld, weet dat in-ears best wel professionele niveau's kunnen halen. Met aan de top apparaten zoals op maat gemaakte Ultimate Ears-sets.

Met de IE800 wil Sennheiser aantonen dat ook zij premium-in-ears kunnen bouwen, zonder het pad te bewandelen van monitors op maat van individuele oren gemaakt.  Of dat qua klank geluk, komt wat verder aan bod.

Maar één nadeel heeft een in-earset ten opzichte van een klassieke hoofdtelefoon: het is heel moeilijk om er op designvlak iets mee te doen. Waar pakweg de HD700 (lees hier de test) een zeer treffend ontwerp presenteerde, zijn er wat minder mogelijkheden bij de IE800 om op te vallen. Een in-earsset is immers net een toestel dat uiterst compact moet zijn, want anders krijg je het niet geplaatst in je oren.

Toch krijg je bij het uitpakken van de IE800 best een gevoel dat dit niet een doordeweekse set is. Nochtans is de verpakking zelf nogal minimalistisch en straalt het niet veel luxe uit. De laatste tijd hebben we op de redactie een aantal hoofdtelefoons van 300 tot 400 euro zien passeren, en die gaven toch meer een gevoel dat je iets speciaal gekocht had. Gelukkig is het lederen etuitje dat je er bij krijgt wel mooi – en dat is wel het belangrijkste.

In de doos vind je verder nog een reeks rubberen adapters, mooi gepresenteerd in een soort schaaltje, en een instrumentje om ze proper te maken. In tegenstelling tot goedkopere in-ears, zijn de IE800's voorzien van een handig kliksysteem zodat je zonder geknoei ooradapters kan verwisselen en snel de juiste pasvorm vindt. Belangrijk, want om alles uit deze in-ear te halen moet je zorgen dat ze perfect in je oorkanaal zitten – en daar blijven.

De IE800-drivers zitten gehuisd in een keramische behuizing met twee opvallende baspoorten aan de achterkant. Dat oogt niet enkel bijzonder, maar zorgt er tevens voor dat je de driverbehuizing wat beter kan vastnemen. Dat is handig als je onderweg de IE800's opnieuw in je oren moet proppen.

De IE800 bezit een wat dikkere kabel die bij gebruik geruisloos blijft. Het lijkt ons ook een snoer dat niet gauw in de knoop raakt. De lengte is eerder afgestemd op mobiel gebruik, maar via een jack halverwege kan je een langere kabel – die je apart koopt – aanbrengen.

,

We hebben de IE800 geruime tijd getest, rechtstreeks aangesloten op mobiele toestellen (waaronder een iPhone 5 en een Samsung Galaxy Note 3). Globaal genomen vielen de resultaten daar mee, wat gegeven de lage impedantie van 16 ohm en hoge gevoeligheid van 125 dB niet verrast.

Toch hadden we snel het idee dat de IE800's baat hadden bij wat extra versterking, wat we in de vorm van een NuForce HDP Icon en Avinity USB DAC Mobile (vermoedelijk een rebranded Fiio) verschaften.

We beluisteren een reeks tracks in FLAC-kwaliteit via Qobuz en wat hoge resolutiebestanden, onder meer van Daft Punk en Norah Jones. Je merkt als snel dat de IE800 van alle markten thuis is en zonder de minste vervorming een natuurgetrouwe weergave levert. Mellon Collie and The Infinite Sadness van The Smashing Pumpkins klinken even smakelijk als No Deal van Melanie De Biasio (als u overigens deze Belgische niet kent, haast u naar een streamingdienst of cd-winkel en beluister deze jazzchanteuse).

Zelf zijn we niet zo verzot op in-ears die inzetten op een stevige laagweergave en daardoor soms een zeker onaangenaam overdrukgevoel creëren. Gelukkig is dat niet zo bij deze highend Sennheiser. Bij de IE800 zorgen de twee baspoorten per driver zelfs voor een mooi, gecontroleerde bas die nooit vermoeiend wordt.

In-ears klinken natuurlijk niet zo wijds als een open hoofdtelefoon – de stem zit meer in je kop dan dat je in de muziek 'staat' – maar toch geeft deze Sennheiser voldoende lucht aan muziek. Bij het beluisteren van de nieuwe albums van Beck en Melanie De Biasio worden we getroffen door het enorme detail dat je zowel in mid- als hoge frequenties hoort, zonder dat ze overscherp overkomen. Globaal genomen heeft de IE800 een vrij neutraal karakter.

 

,

Dat de IE800 zeer goede in-ears zijn, daar moet je niet aan twijfelen. De mate van controle is fantastisch, de laagweergave is zeer goed (zelfs aan ongezonde volumeniveau's, een reëel gevaar bij deze in-ears) en het ontbreekt de Sennheisers niet doorgedreven zin voor detail.

Of deze in-ears geen overkill zijn in combinatie met een smartphone, is echter een goede vraag. Zelfs al bezit je het duurste vlaggenschip van Apple of Samsung, nog altijd kost deze IE800 evenveel of misschien wel meer. 

De IE800 lijkt ons beter op zijn plaats thuis of op kantoor, en liefst in combinatie met een goede bron of DAC. Kies je voor dat scenario, dan krijg je een highendgeluid dat je onderdompelt in muziek zonder dat je een zware constructie op je hoofd moet dragen.

Wil je echt nog betere prestaties uit een in-ear halen, dan moet je gaan voor monitors met op maat gemaakte inserts. Dat is qua draagcomfort nog een niveau hoger, maar helaas gaat hetzelfde op voor het prijskaartje.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.