Mobile

Apple in zee met Ferrari, Mercedes en Volvo

Op de motorshow in Geneve presenteren drie automerken wagens die CarPlay ingebouwd hebben. Met dit nieuw platform wordt de iPhone helemaal geïntegreerd in het voertuig. Binnenkort volgt nagenoeg elk ander merk.

Bij de presentatie van iOS 7 vorig jaar zei Apple al dat ze nauwer ging samenwerken met autofabrikanten. Op het Geneve Motor Show zijn maandag de eerste vruchten van die samenwerking te zien. Bij Ferrari, Mercedes-Benz en Volvo tonen wagens waar je de iPhone kan koppelen aan het entertainmentsysteem van de auto.

Het iPhone-scherm wordt dan gespiegeld op het scherm van de wagen. Apps tonen dan rechtstreeks op het dashboard. Eerste informatie wijst er op dat niet elke app met CarPlay samenwerkt. Apple zelf vermeldt het eigen Maps en de ingebouwde media-app. "CarPlay ondersteunt ook geselecteerde audio-apps van derden, zoals Spotify en iHeartradio."

Een sterk element van CarPlay is de naadloze Siri-integratie. De spraakherkenning van de iPhone maakt volgens Apple een handenvrije ervaring mogelijk, ook bij het reageren op berichten en notificaties. De bestuurder kan immers een bericht dicteren. Aangezien Siri nog altijd het Nederlands niet ondersteunt, zal deze feature voor de Benelux-markt voorlopig wat minder relevant zijn. 

In Geneve demonstreren drie automerken, maar het lijkt wel alsof Apple iedereen uit de autowereld mee heeft.  Het lijst mag er zijn: "BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota". Op beelden die Apple verschaft, krijg je zo CarPlay in een Amerikaans Honda-model te zien.

De eerste auto's met CarPlay worden in 2014 verwacht, bevestigt Apple. Maar het zegt niet in welke markt. Automerken hebben de neiging om hun aanbod sterk op regionale markten af te stemmen, dus het is goed mogelijk dat CarPlay pakweg in Europa dit jaar nog niet verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.