Geluid

Review: Samsung Level Over

De Level Over is niet de enige hoofdtelefoon die Samsung voorstelt. Op MWC in Barcelona presenteerden de Koreanen meteen drie modellen, waarvan dit apparaat het topmodel is. De hoofdtelefoons komen uit de mobiele afdeling van Samsung – je weet wel, de jongens die samen met Apple de telecommarkt bijna compleet bezetten.

Het is dat ook niet verbazend dat de Level Over en consoorten gericht zijn op mobiel gebruik. Ze thuis op je hoofd zetten kan wel, maar dat is niet waar ze voor werden ontworpen. Je moet daar rekening mee houden: mobiele hoofdtelefoons benadrukken meestal lage frequenties omdat je de bassen het slechtst hoort in een rumoerige omgeving. In een stille woonkamer komen mobiele hoofdtelefoons daardoor vaak bass-heavy over.

,

Het design van de Level Over is allesbehalve klassiek. Zoals de naam suggereert gaat het hier om een model waarbij de oorkussens over de oren passen. Er is ook de Level On en de Level In, die een on-ears respectievelijk in-earshoofdtelefoon zijn.

De Level Over is een Bluetooth-hoofdtelefoon met noise-cancelling, al kan je ook een kabel gebruiken als de batterij plat is. Zonder noise-cancelling dan wel, maar wel met een microfoon zodat de headsetfunctie beschikbaar blijft.

Met een modern en glad ontwerp dat niet mijlenver afstaat van andere grote namen uit de hoofdtelefoonwereld, lijkt de Level Over vooral op jeugdige smaken gericht te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat de parelmoerwitte hoofdtelefoon oncomfortabel is. De oorkussens zijn dikke lederen exemplaren uit een lichtbruin leder die omgevingsgeluid goed afdempen en aangenaam zitten.

Ze passen volledig over de oren en drukken wat sterker aan – zonder dat het onaangenaam wordt – en dat houdt in dat oorbroei wel wat onvermijdelijk is. De hoofdband is aan de binnenkant voldoende gewatteerd zodat je aan de bovenkant van je hoofd nooit een drukgevoel ervaart.

,

We laten een varia van tracks op de Level Over los, vanaf een iMac, iPhone 5 en een Galaxy Note 3. Het koppelen aan die toestellen ging in heel vlot, vooral in het laatste geval. Zowel de hoofdtelefoon als smartphone beschikken over een NFC-chip, dus het was gewoon kwestie van de twee Samsungs tegen elkaar te tikken.

Norah Jones’ album Come Away is altijd een mooi startpunt, gevolgd door wat U2, Daft Punk, Lord Huron en meer. Klinkt meeslepend. Voor de leut zetten we ook de nieuwe Prokofiev-uitvoering van Lang Lang op, en daar horen we een piano die vrij donker overkomt. Er mist wel wat definitie bij de mid-hogere frequenties, wat bij pianomuziek opvalt, en er zit ook niet heel veel ‘lucht’ in de klank. Bij popmuziek is dat minder een probleem.

De bassen zijn uiteraard stevig, maar niet op het irritante ‘booming’ af. De presentatie is niet wijds zoals bij een open hoofdtelefoon, wat de betrokkenheid bij moderne genres verhoogd. De beats zitten echt in je hoofd.

,

Samsung zou Samsung niet zijn als ze niet een streepje extra technologie aan de Level Over toevoegde. In dit geval een touchpad die helemaal onzichtbaar in de buitenkant van een van de drivers verwerkt is.

Door hier op te vegen en te tikken kan je muziek pauzeren en tracks vooruit- en achteruit spoelen. Samsung is weliswaar niet de eerste die hier mee afkomt, want eerder zagen we iets gelijkaardig bij de Parrot Zik (lees hier de test). Het lijkt inderdaad eerst een beetje een gimmick, maar het werkt wel en is zelfs een goed idee als je de Level Over mobiel gebruikt. De Samsung-hoofdtelefoon kan je immers ook als headset gebruiken om te telefoneren, en dan is het handig dat je met een tik op de zijkant een oproep kan accepteren.

Samsung voorziet daarnaast een app waarmee je de klank die uit de Level Over komt kan aanpassen via slimme equalizersettings. De app zou ook de audio monitoren om je te beschermen tegen gehoorschade. Toen we de hoofdtelefoon op bezoek kregen, was die app er echter nog niet en we kunnen je er onze ervaringen dus niet over delen.

,

Voor een eerste hoofdtelefoon is de Level Over een mooie prestatie. Het is een typische mobiele hoofdtelefoon van deze tijd, wat onder andere betekent dat het outspoken design wellicht niet iedereen zal aanspreken.  Zeker als de dagen toen het etiket ‘jongere’ op je kleefde ver achter je liggen.

Qua draagcomfort zit de Samsung-hoofdtelefoon echter op een hoog niveau, onder andere door de goede wattering aan de hoofdband. Het stikwerk oogt hier heel mooi.

Klankmatig is de Level Over een goede allrounder voor rock en elektronica – denk: Daft Punk en Mogwai – minder voor klassieke muziek. Maar dat hadden we ook niet anders verwacht, gegeven de doelgroep.

Als er één ding echt bevalt aan de Level Over, is het wel de touchpad. Het vraagt wat gewenning, maar even muziek pauzeren door op de zijkant te tikken of het volume aan te passen door te vegen… eens je het onder de knie hebt, voelt het heel natuurlijk aan. 

De Level Over bevat ook noise-cancelling, die je aan en uit kan zetten. Ons testmodel was nog niet helemaal helemaal winkelklaar; de noise-cancelling werkte wel, maar was niet zo effectief. Nu moet wel gezegd worden dat de Level Over zonder de noise-cancellingfunctie ook al goed omgevingsgeluid weert. Het is nu eenmaal een gesloten hoofdtelefoon die goed aanpast, wat al vrij effectief is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.