Redactie

Netflix lost het 4K-startschot: onze eerste indrukken

Waar blijft die 4K-content die we zo graag zouden bekijken op onze gloednieuwe Ultra HD televisies? Netflix heeft als eerste de sluizen open gezet, bekijk House of Cards in perfect detail.

Tijdens CES liet Netflix regelmatig van zich horen, dit jaat zou er 4K-streaming komen. En kijk ze hebben woord gehouden. Sinds begin april is hun eigen politieke thriller, House Of Cards, in Ultra HD te bekijken. Voorlopig kan je wel enkel het tweede seizoen in dat formaat binnen streamen.

,

Een Ultra HD tv natuurlijk, die bovendien moet beschikken over een ingebouwde HEVC-codec. Daarmee is het duidelijk dat voorlopig enkel de nieuwe 2014-modellen geschikt zullen zijn. Sony lanceerde vorige week wel een speler die ook over de HEVC-codec beschikt en waarmee je ook op de 2013 UHD-tv’s van 4K Netflix kan genieten. Een goede internetverbinding is noodzakelijk, want de stream gebruikt ongeveer 15.6Mbps.

We bekeken een aflevering op een 55 inch Samsung UE55HU8500 (lees onze review hier), en een kijkafstand tussen 1,5 en 2,5 meter. De Telenet verbinding had geen enkel probleem met de stream.  Ja, wij kijken Netflix in België, met behulp van onze eenvoudige workshop (lees hem hier).

,

Of je echt in 4K kijkt is makkelijk te verifiëren. Druk op de ‘info’ toets en je ziet links bovenaan technische details. Zodra daar ‘2160 HD’ verschijnt kijk je in 4K.

Het effect hangt natuurlijk af van de scene. In donkere steegjes, of bij nachtelijke shots is er van al die extra pixels helemaal niets te zien. Maar in de stevig belichtte shots is het effect wel te merken. Close-ups van Kevin Spacey in zijn bureau tonen werkelijk elk detail van zijn gezicht en kleren. De fijne structuur van een mooie jas, of een prachtig shot in het park, ze krijgen een mooie boost. Wat ons vooral opviel was dat je niet zozeer het extra detail merkt, maar dat het beeld er ‘echter’ uitziet, het voelt realistischer aan. Dat is vooral het geval bij de vrij statische scenes waarin je mensen ziet. Scenes met veel actie halen aanzienlijk minder voordeel uit het bijkomend detail.

,

Netflix plant natuurlijk extra content. Voorlopig is het Ultra HD kanaal van Netflix enkel bevolkt met House Of Cards, en een viertal natuurfilms.

Begin juni gaat seizoen twee van ‘Orange is the New Black’ van start, ook een Netflix-reeks, en met wat geluk zal die ook onmiddellijk in 4K beschikbaar zijn. Maar al die Ultra HD content is duur, Netflix zal voor 4K-streams ook behoorlijk wat extra bandbreedte moeten voorzien. Helaas zal dat in de prijs gereflecteerd worden. Een week geleden kondigde Netflix aan dat het de prijs wil verhogen, een of twee dollar, afhankelijk van het land. Bestaande klanten zouden nog een ‘genereuze periode’ genieten van de huidige prijs. Hoe dat de prijs in Nederland zal beïnvloeden is nog niet gekend. En neen, we weten ook nog niet wanneer Netflix officieel naar België komt. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.