Beeld

Review: Philips 42PFK7109

Het kader in geborsteld, donkergrijze metaalkleur, met afgeschuinde rand geeft de Philips een modern, strak uiterlijk. Onderaan accentueert een heldere lijn het kader. De ondertussen traditionele uitstulping met het verlichtte Philips logo maakt het design erg herkenbaar. Uiteraard kan je de logoverlichting uitschakelen in de menu’s. Het toestel staat op een open voet, het geheel oogt daardoor bijzonder licht. Alleen jammer dat dit geen draaivoet is.

Kabel-, satelliet-, USB- en HDMI-aansluitingen staan naar onder of zijwaarts gericht. De overige aansluitingen staan naar achter, en zijn dus een punt van aandacht als je voor een wandmontage wil gaan. Achteraan vind je ook een ingebouwde woofer. Al is die grotendeels afgesloten, het membraan van de luidspreker blijft kwetsbaar, dus ook hier is wat extra voorzichtigheid tijdens het opstellen geboden.

,

Philips worstelt al een paar jaar met een gebruikersinterface die gebukt gaat onder trage reactietijden en overbodige animaties. Daar is dit jaar duidelijk aan gewerkt. De interface behoudt zijn uitzicht, maar is consistenter in layout en opbouw, en vooral responsiever. Gedaan met secondelang wachten op een volstrekt overbodige animatie, alle acties zijn nu behoorlijk snel. Bij elke instelling kan je bovendien via de blauwe toets de hulpfunctie oproepen. De software is helaas nog niet volledig stabiel, heel af en toe liep de televisie vast of moesten we erg lang wachten op het resultaat van een toetsaanslag.

Op het ‘Home’-menu vind je alle content-bronnen terug: tv-tuners, andere ingangen, USB- of netwerkbestanden, Smart TV en meer. Wil je vanop de remote in één stap naar de instellingen, dat kan via een specifieke toets. De remote is overigens uitstekend. Hij werkt via RF, dus richten is niet noodzakelijk. De layout is zeer overzichtelijk, en de toetsen reageren aangenaam en duidelijk. Aan de achterzijde van de remote beschik je over een toetsenbord, ideaal wanneer je Smart TV gebruikt. Het is even wennen, maar ook het toetsenbord blijkt erg handig.

Gebruik je liever een smartphone of tablet, dan download je de Philips MyRemote app. Daarmee bedien je de televisie, maar je kan ook door de programmagids bladeren en uitzendingen van de ingebouwde tuner op je tablet bekijken. Via Simplyshare blader je door media op je tablet om die vervolgens op de teleisie te bekijken. Ook DLNA-bronnen kan je op die manier afspelen. Tijdens onze testen liep het wel eens mis met televisie bekijken op een iPad of DLNA-bronnen afspelen, dus mogelijk moet een firmware upgrade daar nog verbetering in brengen. 

,

Bij Philips houden ze van scherpe beelden en dat is ook op deze televisie goed zichtbaar. In de ‘speelfilm’ stand staat scherpte ingesteld op vier, wat behoorlijk wat vals detail oplevert. Laat het zonder pardon naar nul zakken, zelfs dan scherpt de Philips het beeld nog licht op.

Daarna is het resultaat erg goed. De beeldverwerking scoort prima. De televisie herkent snel film- en videoframerates en levert uitstekende deinterlacing zodat je zelden geconfronteerd wordt met trapjesvorming op schuine lijnen. De ruisonderdrukking levert degelijk werk met willekeurige ruis, maar compressieruis wordt slechts matig weggewerkt, ondanks een specifieke instelling daarvoor.

Het scherm heeft een matige contrast score, maar die kan verbeterd worden. Kies bij ‘Contrastmodi’ voor ‘Beste Beeld’. De ‘Dyn. Contrast’ instelling kan de beelden dan nog wat extra punch geven maar zelfs bij de medium stand vonden we het effect al wat sterk. Blijf absoluut weg van de hoogste stand.

De kleurweergave is prima, de kleuren zijn een tikkeltje te sterk, wat je kan compenseren door de kleur-instelling een of twee punten te laten dalen. Groen wijkt licht af van de norm en bevat iets te veel geel, maar het effect is nauwelijks merkbaar. Ook de grijsschaal scoort zeer goed, enkel in de lichtste tinten wijkt ze licht af naar een rode tint, ook dit is nauwelijks merkbaar.

De bewegingsscherpte is goed, maar valt toch duidelijk in de middenklasse. Er gaat nogal wat detail verloren omdat je, zelfs met de beste instellingen, steevast dubbele randen blijft zien. Dankzij ‘HD Natural Motion’ maak je panbeelden mooi vloeiend met betrekkelijk weinig beeldartefacten.

De klank is helaas een tegenvaller. De grote zichtbare woofer achteraan deed beter vermoeden. Maar ook dit jaar heeft Philips voor een asymmetrische opstelling gekozen. De rechterspeaker is ‘full-range’, links zit er enkel een mid-hoog speaker. Het resultaat is in veel gevallen prima, maar bij duidelijke links-rechts scheiding kan het wel eens mislopen. De set doet het goed met dialogen, en bescheiden televisie-klank. Voor muziek of film kies je beter voor een aparte audio-oplossing.

,

Ambilight is het uithangbord van Philips televisies. Deze set is uitgerust met een tweezijdige versie. Je kan Ambilight ook koppelen aan Philips Hue-lampen zodat de sfeer van je televisie in heel de woonkamer weerspiegeld wordt. Of gebruik je Ambilight als loungelamp om sfeer te creëren ook als je geen televisie kijkt.

De ingebouwde tv-tuners kan je opnemen naar USB-harde schijf. Maar Philips heeft ook een erg handige multi-room functie ingebouwd. Heb je een tweede televisie in huis die DLNA-bronnen kan afspelen? Dan kan je het beeld van de digitale tuners op die tweede televisie bekijken. Ook al is die van een ander merk. Helaas bleek de werking nogal wisselvallig, soms kregen we beeld, soms niet.

De ingebouwde mediaspeler is goed, maar zeker niet volledig. Voor muziek is het een prima keuze die zelfs FLAC afspeelt en alle informatie uit de ‘tags’ leest. Bij de videotesten weigerde hij Divx te lezen, de xvid variant werkte wel. Lastiger is dat hij bij een aantal testbestanden de beeldverhouding niet respecteerde, en het beeld steevast schermvullend maakte.

Ook aan de Smart TV interface heeft Philips gewerkt. Die oogt nu moderner en is ook iets sneller. Bij de apps vinden we Deezer en Spotify voor muziek, en YouTube, Vimeo, DVDPost, Videoland, Netflix en Viewster voor film op aanvraag. Met Cloud Explorer kan je de mediabestanden op een Dropbox bekijken en dankzij Cloud TV heb je nog een hele lijst buitenlandse zenders via het internet tot je beschikking.

,

De Philips 42PFK7109 oogt sierlijk, kreeg een betere gebruiksinterface, levert prima beeld en heel wat extra functies, waaronder een prima media-aanbod via Smart TV. Enkel de klank stelde ons licht teleur.

Een goede software-update is noodzakelijk om echt alles uit deze televisie te halen, want met Multi-room, DLNA en de tablet/smartphone app liep het wel eens fout in onze testen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.