Geluid

Review: Parrot Zik

Niet alleen ziet deze draadloze set er adembenemend mooi uit – met dank aan topdesigner Philippe Starck – ook op technisch vlak springt de Zik uit de band. Zo is er ondersteuning voor A2DP Bluetooth en NFC, terwijl de bijhorende app toegang biedt tot extra’s zoals een digitale equaliser. Helemaal op maat van smartphones en tablets dus.

Ook de bediening volgt een smartphoneconcept: aangezien er geen knoppen op de Zik staan, bedien je het volume en de trackselectie door veegbewegingen te maken op de rechter oorcup. Een origineel concept, dat een stuk makkelijker werkt dan toetsen die je op de tast moet bedienen.

Leuke details zijn de ‘slimme’ kaaksensor die spraak detecteert voor de headset en een sensor die de weer- gave automatisch pauzeert wanneer de Zik niet op je hoofd staat. Als kers op de taart is er ook nog een actief noise-cancelling systeem dat omgevingsgeluiden uitstekend onderdrukt, al zit de prima passieve isolatie van deze over-ear hoofdtelefoon daar ook voor iets tussen.

Ondanks het hogere gewicht (325 gram) is ook het comfort goed, met weinig druk op de oren maar wat meer op de hoofdband.

Dankzij – of moet dat 'ondanks' zijn? – al de ingebouwde elektronica zet de Zik een gedreven geluid neer. Schakel de Zik in, start de muziek en je krijgt een stevige laagweergave, energiek hoog en heldere weergave van stemmen te horen – zowel draadloos als via de kabel.

Ook is er aardig wat detail hoorbaar, wat de Zik een bovengemid- deld aangename gezel maakt voor onderweg. De DSP-settings in de app vinden we dan weer minder nuttig, al zijn ze natuurlijk wel leuk om even mee te spelen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.